Jemenski protest proti ameriškim napadom z brezpilotnimi letali. Foto: EPA
Jemenski protest proti ameriškim napadom z brezpilotnimi letali. Foto: EPA

V prelomnem primeru, ki so ga sprožili Jemenci, ki so svojce izgubili v ameriškem napadu na svojo vas leta 2012, so tožniki trdili, da ZDA ne bi mogle z brezpilotnimi letali nad Jemen, če ne bi obstajalo vojaško oporišče Ramstein na zahodu Nemčije. To je bilo prvič, da je kakšen tak primer sploh prišel do sodišča v kateri izmed držav, ki posojajo ZDA vojaško oz. tehnično podporo za njen program brezpilotnih letal.

A kaj več od tega se tudi v Kölnu ni zgodilo. Sodnica Hildeund Caspari-Wierzoch je namreč po dveh urah poslušanja argumentov in protiargumentov primer zavrnila. Ob tem je sicer priznala verjetnost, da so oporišče uporabljali kot izhodišče za napade z brezpilotnimi letali ameriška in nemška vlada tudi to zanikata , a je dejala, da nemška vlada nima nobene pravne podlage, po kateri bi lahko prepovedala ZDA uporabo Ramsteina v takšne namene.

100.000 dolarjev ameriške odškodnine
Caspari-Wierzochova je še dejala, da ni "politično realno", da bi Ramstein prekinil pogodbo z ZDA, je pa, malce presenetljivo, pustila odprta vrata za pritožbo, kar pomeni, da bi primer v naslednjih mesecih lahko spet romal na sodišče.

Tožbo proti Nemčiji so vložili Faisal, Ahmed Said in Haled Mohmed Naser bin Ali Džaber, ki trdijo, da bi bila njihova svojca še živa, če ne bi Nemčija odprla svojega oporišča ZDA. V brezpilotnem napadu avgusta 2012 sta bila ubita 43-letni Salim bin Ali Džaber in njegov 26-letni sin, policist Valid Abdulah bin Ali Džaber. Faisal bin Ali Džaber, ki je od ameriške vlade po napadu prejel 100.000 dolarjev odškodnine (sam mu pravi "krvavi denar"), je povedal, da z družino še vedno živijo v stalnem strahu pred napadi.