Koalicijske sile pod vodstvom Savdske Arabije že od marca lani obstreljujejo Jemen. Foto: Reuters
Koalicijske sile pod vodstvom Savdske Arabije že od marca lani obstreljujejo Jemen. Foto: Reuters

Po navedbah MSF-ja se je incident v Jemnu zgodil v severni provinci Sada, kjer imajo oporišče hutijski uporniki, ki jih od lani obstreljuje Savdska Arabija. Za zdaj še ni jasno, ali je bolnišnico zadel izstrelek savdskih bojnih letal ali pa je bil izstreljen s tal, so pa savdska letala v času dogodka preletavala provinco, poroča BBC.

"To je že tretji resnejši incident v zadnjih treh mesecih. Naše ekipe se vsak dan bojujejo, da bi zagotovile spoštovanje zdravstvenih ustanov. Še enkrat ponavljamo vsem vpletenim strankam v tem konfliktu, da morajo paciente in zdravstvene ustanove spoštovati," so sporočili iz MSF-ja in napad ostro obsodili. Trije izmed ubitih so bili člani zdravstvenega osebja bolnišnice.

Koalicijske sile pod vodstvom Savdske Arabije so že oktobra lani v zračnih napadih povsem uničile bolnišnico MSF-ja v Sadi, decembra pa so zadeli še kliniko v Taizu.

Nezakonito zadrževanje nasprotnikov
Medtem pa organizacija Human Rights Watch (HRW) hutijske upornike obtožuje, da že leto dni v prestolnici Sani zadržuje najmanj 35 svojih nasprotnikov, večinoma iz politične stranke Islah, ki Hutijem nasprotuje. HRW se sklicuje na ocene jemenske pravne skupine.

V Jemnu je bilo od marca lani, ko je savdska koalicija začela napade, ubitih najmanj 2.795 civilistov. V zadnjih šestih mesecih so vladne sile s pomočjo koalicijskih zračnih napadov ponovno zavzele Aden, je pa Sana še vedno pod nadzorom upornikov.