Novi predsednik je napovedal boj proti Al Kaidi. Foto: EPA
Novi predsednik je napovedal boj proti Al Kaidi. Foto: EPA

Nemire v Jemnu so nakazovale že torkove predsedniške volitve, na katerih je kandidiral en sam kandidat. Abd Rabu Mansur Hadi je bil dolgo časa namestnik predsednika Jemna Alija Abdulaha Saleha, ki mu bo v ponedeljek po 33 letih vladanja simbolično predal oblast.

Novi predsednik je prisegel v parlamentu v Sani, le 540 kilometrov zahodno od prestolnice pa se je pred predsedniško palačo v Mukali razstrelil samomorilec. Kot poročajo mediji, naj bi bili med žrtvami tudi elitni državni stražarji. Odgovornost za napad je že prevzela Al Kaida.

Zanimivo je, da je Hadi ob svoji prisegi napovedal boj proti teroristični mreži Al Kaidi, ki obvladuje južni in vzhodni del države. Ob tem je zatrdil, da bo poskrbel za varnost v državi, ki je ključnega pomena za nadaljnji gospodarski razvoj v državi.
Nekdanji jemenski predsenik Ali Abdulah Saleh je v zameno za imuniteto pred kazenskim pregonom zaradi nasilja nad protestniki vsa ustavna pooblastila predal svojemu namestniku Hadiju. Ta bo državo vodil naslednji dve leti, čemur bodo sledile predsedniške in parlamentarne volitve.