Ne, to ni izbruh vulkana, temveč eksplozivni izbruh vojaškega skladišča na jugu Sane. Foto: Twitter
Ne, to ni izbruh vulkana, temveč eksplozivni izbruh vojaškega skladišča na jugu Sane. Foto: Twitter
Hutiji v Jemnu v zbombardiranem oporišču v Sani
Ali bodo Hutijevski uporniki, katerih "domovina" je v jemenskih gorah na severu, udarilli tudi čez mejo v Savdsko Arabijo, ki je glavna sila koalicija sunitskih arabskih režimom, ki bombardirajo Jemen. Foto: Reuters
Jemen
Razmere v Jemnu so zelo napete. Foto: Reuters
Jemen
Jemen skušajo zapustiti številni tuji državljani. Foto: Reuters

Z nočjo na torek se je letalsko bombardiranje Jemna še okrepilo. Z nastopom noči so letala arabske sunitske koalicije na južnem obrobju Sane zadela velikansko skladišče orožja, kjer je shranjena tudi večina jemenskih raket, zlasti vrste scud. V napadenem vojaškem oporišču Fadž Atan so tudi proizvodni obrati, ki omogočajo izdelavo omenjenih raket srednjega dosega, s katerimi bi lahko napadeni hutijevski uporniki morebiti vrnili udarec Savdski Arabiji. Sočasno iz jemenske prestolnice poročajo, da so arabska letala uničila tudi glavno letališko stezo na mednarodnem letališču El Rahaba, ki leži severno od mesta.

Arabska koalicija zbombardirala begunce
V letalskem obstreljevanju arabske koalicije je bilo v ponedeljek v begunskem taborišču Mazrak na severozahodu Jemna ubitih najmanj 45 ljudi, 65 je ranjenih, je sporočila Mednarodna organizacija za migracije (IOM), ki navaja podatke svojih predstavnikov na območju.

V begunskem taborišču Mazrak že od leta 2009 sprejemajo Jemence, ki so se tja zatekli pred konfliktom med šiitskimi uporniki in vlado v Sani. Po podatkih IOM-a je samo v zadnjih dveh dneh v taborišče prispelo še 500 novih družin.

Arabska koalicija bo vztrajala, dokler se hutijevski uporniki ne bodo umaknili
Arabska koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, kjer sodeluje še devet muslimanskih držav, je ob začetku napadov na upornike sporočila, da jih bo nadaljevala, dokler uporniki ne bodo končali upora proti predsedniku Jemna Aberabu Mansurju Hadiju, ki je pred njihovim napredovanjem pred dnevi zbežal v Riad. Iran, ki ga obtožujejo, da pomaga upornikom, a sam to zavrača, je ofenzivo obsodil.

Hutijevski uporniki kljub vsemu v predmestju Adna
Vendar na terenu hutijevski uporniki še naprej napredujejo, tako so že uspešno prodrli v severovzhodno predmestje Adna. Strateško izjemno pomembno pristaniško mesto je predsednik Hadi razglasil za začasno prestolnico, iz katere naj bi se njemu zvesta vojska podala na sever proti hutijevskim upornikom. Sočasno je arabska koalicija napovedala izkrcanje kopenskih sil v Adnu, zaradi česar hutijevski uporniki hitijo z ofenzivo na mesto. Napredovanje upornikov tako zdaj skušajo sunitski Arabci zaustaviti z letalskimi napadi in obstreljevanjem z vojaških ladij v Bab al Mandabu, vhodu v Rdeče morje.

Silovito bombardiranje bojnih položajev v Sani
Nad Sano so bojna letala letala od nedelje od 21. ure do zore. Med tarčami so bili hutijevski položaji in položaji vojakov republiške garde nasproti predsedniške palače, pa tudi oporišče republikanske garde, ki podpira upornike in je zvesta nekdanjemu jemenskemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, ki je po krvavih protestih odstopil leta 2012.

Eden izmed očividcev je za Reuters povedal, da so bili napadi osredotočeni predvsem na bližino predsedniške palače in diplomatsko četrt mesta. "Bila je peklenska noč," je povedal eden izmed jemenskih diplomatov.

Tarča so bili tudi radarji in raketometi okoli mesta Marib, ki leži kakih 140 kilometrov vzhodno od Sane, na zahodu države pa so bili v pristaniškem mestu Hodeida tarča letalskega obstreljevanja protizračna obramba ter več vojaških položajev ob obali južno od mesta. Poročil o žrtvah za zdaj še ni, je pa ministrstvo za zdravje, ki ga nadzirajo hutijevski uporniki, sporočilo, da je v napadu s sobote na nedeljo umrlo 35 ljudi, 88 pa je bilo ranjenih, a teh številk ni mogoče potrditi.

Jemen bi radi zapustili štirje slovenski državljani
Zaradi vse slabših razmer v Jemnu skuša državo zapustiti čim več tujcev. Kot so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve, je za pomoč pri odhodu iz države prejšnji teden zaprosila tudi družina s štirimi slovenskimi državljani, ki že vrsto let živi v Jemnu. Družina, ki jo sestavljajo starši, dva otroka in babica, do zdaj ni izkazovala potrebe po pomoči, prejšnji četrtek pa je slovensko veleposlaništvo v Kairu obvestila, da so se razmere v državi poslabšale do tolikšne mere, da želi zapustiti Jemen.

Na ministrstvu so povedali, da so z njimi v stalnem stiku in da iščejo način, kako bi jim v čim krajšem času omogočili varno zapustiti državo. Pri tem so v stiku z različnimi mednarodnimi organizacijami, ki imajo kakršno koli možnost organizirati evakuacijske poti iz Jemna.

Posnetek eksplozij v tovarni raket v Sani