Saleh se že nekaj mesecev bori z opozicijo v državi, a odstopiti ne želi. Foto: Reuters
Saleh se že nekaj mesecev bori z opozicijo v državi, a odstopiti ne želi. Foto: Reuters
Sana
V Sani divjajo ulični spopadi. Foto: EPA
V Jemnu še naprej vre

Palačo v prestolnici Sana so oboroženi predstavniki opozicijske plemenske zveze bombardirali dopoldne. Poročila medijev o žrtvah med vodilnimi te arabske države so se dolgo razlikovala.

Medtem ko je opozicijska televizijska postaja Suhail sporočila, da je bil Saleh v napadu ubit, je televizija Al Arabija poročala, da so umrli štirje njegovi varnostniki in predsednik jemenskega parlamenta, Saleh pa naj bi bil v napadu ranjen. Kmalu zatem se je Al Arabija popravila, da je s Salehom "vse v redu".

Zagotovil, da se počuti dobro
Več virov je kasneje potrdilo, da v obstreljevanju nihče izmed najvišjih predstavnikov oblasti ni izgubil življenja, umrli pa so štirje Salehovi varnostniki. Saleh je s sodelavci, med katerimi je bil tudi premier Ali Mohamed Mudžavar, molil v mošeji, ko je nanjo padla granata. Predsednik je dobil lažje poškodbe po obrazu in zatilju, zato so ga sprejeli v vojaško bolnišnico.

Kasneje je državna televizija predvajala Salehov zvočni posnetek, v katerem je zagotovil, da se počuti dobro. Odgovornost za napad je pripisal sinovom al Ahmarja in njegovim bratom, varnostne sile pa pozval, "naj državne ustanove očistijo teh tolp".

Boji se bližajo vrelišču
Jemenske varnostne sile so sicer ta teden v Sani ubile 50 predstavnikov opozicije, ki že več mesecev zahteva Salehov odstop. Od začetka nemirov januarja je bilo ubitih že več kot 350 ljudi.

Čeprav so prejšnji konec tedna oblasti dosegle premirje s plemensko zvezo, ki je na strani opozicije, pa to ni zdržalo dolgo in kmalu so se znova začeli spopadi, ki so po podatkih opozicije zahtevali najmanj 50 smrtnih žrtev.

Kritične razmere v Sani
Spopadi so se iz Sane razširili tudi na južne dele prestolnice. Zaradi nenehnih spopadov se že govori, da je najrevnejša arabska država na robu državljanske vojne.

Že od prejšnjega tedna v Sani potekajo spopadi med varnostnimi silami in borci plemenskega vodje, šejka Sadika Al Ahmarja, ki so med večmesečnimi protivladnimi protesti podprli opozicijo. V Sano, kjer divjajo ulični spopadi, je prišlo še več borcev, da bi okrepili vrste plemenskih sil. Vladne sile so v petek bombardirale dom Al Ahmarja.

Zaradi spopadov je več tisoč prebivalcev že zapustilo prestolnico, kjer so zaprte številne trgovine, medtem ko pred bencinskimi črpalkami nastajajo dolge kolone vozil.

V Jemnu še naprej vre