Corbyn je po razglasitvi izidov dejal, da se morajo v stranki zdaj osredotočiti na to, da premagajo konservativce. Laburistična stranka mora biti po njegovih besedah
Corbyn je po razglasitvi izidov dejal, da se morajo v stranki zdaj osredotočiti na to, da premagajo konservativce. Laburistična stranka mora biti po njegovih besedah "motor napredka". Foto: Reuters
Owen Smith
Poslanec Owen Smith je dejal, da bo podpiral Corbyna v boju za oblast v državi. Foto: EPA
Podporniki Jeremyja Corbyna
Corbyn je na strankarskih volitvah gladko zmagal v vseh kategorijah, tako med člani in članicami stranke (59 odstotkov), registriranimi podporniki in podpornicami stranke (70 odstotkov) kot člani in članicami s stranko povezanih sindikatov (60 odstotkov). Foto: EPA

Kot poroča BBC, je Corbyn zmagal še z večjo podporo kot septembra lani, ko je bil prvič izvoljen za predsednika stranke. Takrat je v boju proti trem drugim kandidatom in kandidatkam prejel 59,5 odstotka glasov. Tokrat je 67-letnemu Corbynu glas namenilo 313.209 članov in članic stranke, njegovemu tekmecu, poslancu Owenu Smithu, pa 193.229. Člani in članice stranke, registrirani podporniki in podpornice ter člani in članice s stranko povezanih sindikatov so od 22. avgusta o predsedniku glasovali po pošti. Skupaj je lahko glasovalo 654.006 ljudi, udeležba pa je bila 77,6-odstotna.

Izid je boleč udarec za poslance in poslanke stranke, ki so po referendumu o izstopu Velike Britanije iz EU-ja 23. junija izglasovali nezaupnico Corbynu kljub njegovi veliki podpori v članstvu stranke. Po referendumu so Corbynu namreč očitali, da je vodil medlo kampanjo v prid ostanku države v Uniji. Corbynov odstop je zahtevalo več kot 170 poslancev in poslank, pred tem pa je iz sence v vladi, ki jo vodi Corbyn, izstopilo veliko članov in članic. Med Corbynovimi nasprotniki oziroma podporniki protikandidata Smitha sta bila tudi londonski župan Sadiq Khan in vodja laburistov na Škotskem Kezia Dugdale.

Med laburisti se je dalj časa bil zagrizen boj, ki je poglobil razhajanja v stranki in bi lahko ogrozil njeno prihodnost. "Volitve so strastna zadeva in v vročici razprave so pogosto izrečene stvari, ki jih pozneje obžalujemo," je po razglasitvi izidov dejal Corbyn. "Več imamo skupnega, kot je tistega, kar nas razdvaja." Po zmagi je tako pozval k enotnosti: "Kar zadeva mene, danes obrišimo tablo in začnimo delo, ki ga moramo kot stranka opraviti skupaj." Zdaj je vprašanje, kako se bodo na ponovno, še prepričljivejšo zmago odzvali poslanci in poslanke stranke.

Notranje nasprotovanje od samega začetka
Del Laburistične stranke je Corbynovemu vodstvu zaradi njegove socialistične usmeritve sicer nasprotoval že po njegovi prvi izvolitvi. BBC poroča, da številni podporniki in podpornice Corbyna menijo, da ga strankarski esteblišment zadnje leto vztrajno spodkopava. Kljub prepričljivi lanski zmagi je imel tako le okoli 20-odstotno podporo med laburističnimi poslanci in poslankami.

Pred strankarskimi volitvami se je nasprotnikom Corbyna znotraj stranke tudi očitalo, da so skušali zmanjšati število novih članov, za katere so sklepali, da bodo glasovali za Crobyna.

Glavni očitek njegovih nasprotnikov je bil, da stranka z njim na čelu ne more prevzeti oblasti. Corbyn je po zmagi dejal, da stranka na volitvah lahko zmaga kot "motor napredka". Poraženi Smith je priznal Corbynovo zmago. "Zdaj mora zmagati še v državi in pri tem bo imel vso mojo podporo."

Veliko več novih članov in članic
46-letni Smith se je v bitko s Corbynom spustil julija. Posvaril je, da s Corbynovim vodenjem možnost razkola v stranki postaja "nevarno resnična". Corbyn na drugi strani trdi, da je njegovo vodenje navdihnilo številne ljudi, ki so čutili, da jim je politika obrnila hrbet. Vsekakor je Corbyn blagodejno vplival na število podpornikov stranke. Laburisti imajo zdaj namreč okoli 550.000 članov in članic, medtem ko jih je bilo še pred 18 meseci okoli 200.000.

Kljub porastu števila članov in članic pa konservativci v nekaterih javnomnenjskih raziskavah še vedno uživajo do 14 odstotnih točk višjo podporo od laburistov, prav tako so blizu dna ocene laburističnih voditeljev. Analitiki zato svarijo, da stranka še nekaj časa ne bo slavila na volitvah.