Tempeljski grič za Jude oziroma Al Haram Al Šarif za muslimane. Foto: EPA
Tempeljski grič za Jude oziroma Al Haram Al Šarif za muslimane. Foto: EPA

Območje Al Akse je za muslimane tretji najsvetejši kraj po Meki in Medini v Savdski Arabiji, za jude pa je celo najsvetejši, saj so prepričani, da sta tam nekoč stala judovska templja, zato ima območje tudi ime Tempeljski grič.

V četrtek so območje mošeje prvič v zadnjih desetletjih povsem zaprli zaradi novih napetosti med Izraelci in Palestinci, potem ko je Palestinec v sredo streljal in huje ranil izraelskega desničarskega aktivista Jehuda Gilka, ki se zavzema za pravico judov do molitve na Tempeljskem griču, kar zdaj ni dovoljeno.

Izraelska policija je v četrtek ustrelila in ubila Moataza Hejazija, ki je streljal na Gilka. Pokopali so ga v četrtek zvečer. Čeprav se je pogreba udeležila množica ljudi, o incidentih niso poročali.

Po ostrih odzivih palestinske strani in pozivih ZDA ter drugih držav so se izraelske oblasti odločile, da le dovolijo dostop do Al Akse. Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa je četrtkovo zaprtje označil kar za "vojno napoved".

Kljub odprtju je zaradi strahu pred nemiri ob tradicionalnih petkovih muslimanskih molitvah dostop do mošeje omejen moškim, mlajšim od 50 let. Policija je tudi občutno poostrila varnostne ukrepe in na območju naj bi bilo okoli 3.000 policistov.

Nenehni vir napetosti
Napetosti med Palestinci in Izraelci v Jeruzalemu se v zadnjih tednih nevarno krepijo. Ameriški državni sekretar John Kerry je opozoril, da je ob tem "izjemno zaskrbljen", obe strani pa pozval k umiritvi strasti in zadržanosti.

Območje Al Akse oziroma Tempeljski grič je sicer nenehni vir napetosti. A za zdaj vztraja sicer krhek status quo, po katerem muslimani - resda z občasnimi omejitvami - tam smejo opravljati molitve, medtem ko Judi območje le obiskujejo, moliti tam pa ne smejo.

Za nekatere bolj skrajne, desno usmerjene judovske skupine to ni dovolj in v zadnjih tednih so se celo pojavile govorice, da namerava Izrael ta status quo spremeniti. To je sprožilo niz napetosti na območju.