Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 16 glasov Ocenite to novico!
Člani Jobbika
Jobbik stopa na pot nove politične usmeritve. Foto: Reuters
Gabor Vona
Vona je pojasnil, da bo tudi prihodnje leto čestital Judom za hanuko, saj potrebuješ partnerstvo z vsemi verskimi skupinami, če hočeš vladati. Foto: Reuters
Člani Jobbika
Patrulja pripadnikov Jobbika na območju, kjer živijo Romi. Foto: Reuters

Dodaj v

Jobbik opušča skrajnodesničarsko politiko in napoveduje boj za oblast

Vona napoveduje gradnjo bolj demokratičnega sistema
11. januar 2017 ob 20:16
Budimpešta - MMC RTV SLO, Reuters

Madžarska opozicijska stranka Jobbik bo opustila skrajnodesničarska in antisemitska stališča, s čimer se želi premakniti proti sredini in se na volitvah leta 2018 spustiti v boj za oblast z vladajočim Fideszom premierja Viktorja Orbana.

Jobbik je že od nastanka leta 2003 znan po skrajnih stališčih in javnem omalovaževanju Judov, homoseksualcev in tujcev. Njegovi uniformirani pripadniki so večkrat izvedli pohode skozi območja, kjer živijo Romi. Bolj kot sodelovanje z Evropsko unijo, katere članica je Madžarska, je stranka zagovarjala tesnejše odnose z Rusijo, Iranom in Turčijo.

Decembra lani pa se je zgodil nenaden preobrat, ko je vodja stranke Gabor Vona madžarskim Judom poslal voščilo za judovski praznik luči hanuko.

Kot je v pogovoru za agencijo Reuters povedal Vona, se mora njegova stranka za veliko stvari oddolžiti, pri čemer je sam prepričan, da bo sprememba smeri prinesla znatne politične rezultate in stranko prej ali slej ponesla v vlado.

Posnemajoč premierja Orbana, ki je opustil svoje liberalne korenine in jih zamenjal za konservativna izhodišča, s tem pa se nato na volitvah leta 1998 dokopal do vladanja, si Vona obeta, da bo volivce pridobil tako z levice, kjer je med strankami zmeda, kot tudi z desnice.

"Potrebovali bomo nekaj mostov ... Do volivcev na levici, ne do strank na levici," je povedal Vona in dodal, da Jobbik ponuja sporočilo, ki nagovarja oboje - nekdanje leve in nekdanje desne volivce.

Gradnja bolj demokratičnega sistema
Vona pojasnjuje, da si strankarski "sodobni konservatizem" izposoja tako iz progresivne kot desničarske agende. Tako se med drugim zavzema za varovanje okolja in enakost pri plačah v vsem EU-ju, pri rasti gospodarstev držav pa nasprotuje zanašanju na priseljensko delovno silo.

Napovedal je popolno nasprotje od Fidesza, ki je izvajal pritisk na neodvisne medije. "Neodvisne institucije, mehanizmi nadzora ... Težko si je predstavljati, a Jobbikova vlada bo na Madžarskem ustvarila veliko bolj demokratični politični sistem, kot ga je v zadnjih sedmih letih zgradil Fidesz," zagotavlja Vona.

Da bi dosegel volilno podporo, kot jo ima Fidesz, bo moral Jobbik na svojo stran pridobiti še kar nekaj volivcev. Po zadnjih javnomnenjskih anketah ima Jobbik med vprašanimi od 10 do 13 odstotkov podpore, medtem ko bi Fidesz volilo med 31 in 36 odstotkov vprašanih. Največji delež, okoli 40 odstotkov, je neodločenih.

V stranki pojasnjujejo, da njihova volilna baza šteje okoli 20 odstotkov volivcev, po navedbah Vone pa strankina anketa kaže, da je Jobbik najmanj nepriljubljena večja politična skupina in da je druga izbira pri večini volivcev.

"Imamo zelo resne rezerve. Prepričan sem, da bo Jobbik nekoč vladal Madžarski, gre le za vprašanje časa. Je pa očitno, da delamo na tem, da bi se to zgodilo leta 2018," optimistično v prihodnost zre Vona.

"Nismo več v najstniških letih. Veliko najstnikov se zave - joj, kako sem se motil ... Jobbik lahko primerjamo z najstnikom, ki se je nekajkrat zaletel v zid, preden je ugotovil, da življenje ni črno-belo," je sklenil vodja Jobbika.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
Jeffrey
# 11.01.2017 ob 21:40
Hehe....spet eni prebarvanci !
gre888
# 12.01.2017 ob 08:40
Pri takih nikoli ne veš kaj voliš, najprej desno potem levo. Bo pa sigurno izgubil svoje osnovne volivce. Pri Orbanu vsaj veš kje si in meni se ne zdi da dela slabo za svoje državljane.
at111
# 12.01.2017 ob 10:19
"Madžarska opozicijska stranka Jobbik bo opustila skrajnodesničarska in antisemitska stališča... in se spustiti v boj za oblast."

Po domače povedano pred volitvami bodo lagali ko psi in "prikrivali" svoja prava stališča, po volitvah pa na polno usekat z vsemi topovi :) klasična skorumpirana stranka, z lažmi do obasti bi bil boljši naslov članka
stewie
# 12.01.2017 ob 08:37
Važno, da skrajne madžarske politike podpirajo tudi skrajneži na Slovenskem (politiki in laiki), ki sicer po drugi strani poudarjajo pomen slovenstva in patriotizma. Da pa podpirajo vlado, ki na Madžarskem krči pravice narodnostnim manjšinam, tudi slovenski, jih pa seveda sploh ne moti. Kolateralna škoda pač.
seven7
# 12.01.2017 ob 07:24
Najprej si s skrajnimi stališči ustvariš bazo skrajnežev, potem se maolo distanciraš od skrajnih stališč in greš na volitve...

Bog nam pomagaj. Kdaj bodo začeli gradit ograjo na naši meji oz priključevat prekmurje k madžarski ker se bod spomnili da je to njihovo?
hexen
# 11.01.2017 ob 20:25
Riba smrdi pri glavi.
Branko57
# 11.01.2017 ob 23:11
aja ne, volk dlako menja
Komisar
# 11.01.2017 ob 20:34
Je pa smešno, kako se desničarji v boju s politično korektnostjo podajajo v neko skrajnodesničarsko varijanto politične korektnosti. Ne upajo več direktno izraziti antisemitizma, rasizma, supremacizma, ipd. temveč ovinkarijo z nekimi posrednimi navedbami o nekih iluminatih, NWO, (((elitah))), itd., in se upirajo na sprevržene interpretacije surovih podatkov.
xerces8
# 12.01.2017 ob 17:13
Eh, niti fašisti več niso, kar so včasih bili... ;-)
sivi gandalf
# 12.01.2017 ob 10:14
nekdo si je zamislil, da je hitlerjev vnuk :)
Branko57
# 11.01.2017 ob 23:11
volk sit, koza cela
stewie
# 12.01.2017 ob 13:25
Seveda, ampak najprej potrebujemo vaš glas, da vas potem pokončamo. Samo za to ste dobri. 13 let nazaj je tudi pri nas JJ videl, da z odstopom Drnovška LDS ni več tako močan in da je njegovemu SDSu zmaga lahko dosegljiva, edino treba je malce spremeniti retoriko in postati navidezno spravljiv in povezovalen, po volitvah pa lahko pokažeš pravi obraz.
Epafrodit
# 12.01.2017 ob 11:43
Jobbik opušča skrajnodesničarsko politiko in napoveduje boj za oblast

Torej so se odločili za metodo "ubijem te nežno".
Lord Vader9
# 12.01.2017 ob 11:33
Ha ha ha ha ha....na Madžarskem se bodo za oblast udarili v Jobbiku in Orbanovem Fidezu. Kje so pa kakšni karizmatični levičarji???
Enostavno
# 12.01.2017 ob 11:14
sivi gandalf
nekdo si je zamislil, da je hitlerjev vnuk :)

Hitlerjeva hči?
Micesar
# 12.01.2017 ob 09:39
Ljudem se trga.
pkorosec
# 12.01.2017 ob 13:42
bo opustila skrajnodesničarska in antisemitska stališča
Zanimivo se mi zdi hinavsko pokrovitelstvo skrajnih levicarjev. Ce bi levicar imel pistolo z enim metkom in bi lahko ustrelil desnicarja ali zida, bi za levicarja bila huda dilema v koga kroglo spustit.
pkorosec
# 12.01.2017 ob 13:39
bo opustila skrajnodesničarska in antisemitska stališča

Za moje pojme so tovrstni oportunisticni skrajni desnicarji kot Jobbik ( spomnimo se njegove vloge ob zadnjem referendumu ) ista nevarnost kot skrajna levica tipa antifa. Saj korenine so iste.
pkorosec
# 12.01.2017 ob 13:37
" bo opustila skrajnodesničarska in antisemitska stališča"

Aja? Potemtakem imamo mi v Sloveniji skrajno desnico ravno pri levih radikalcih?
Kazalo