John Kerry (na fotografiji desno) Kerry se od ponovnega zagona neposrednih pogajanj julija lani sooča z ostro opozicijo na obeh straneh, saj nobena ne popušča pri svojih zahtevah. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
John Kerry (na fotografiji desno) Kerry se od ponovnega zagona neposrednih pogajanj julija lani sooča z ostro opozicijo na obeh straneh, saj nobena ne popušča pri svojih zahtevah. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

John Kerry se od ponovnega zagona neposrednih pogajanj julija lani sooča z ostro opozicijo na obeh straneh, saj nobena ne popušča pri svojih zahtevah. Zato bo v prihodnjih dneh poskušal doseči okvir za dogovorjene smernice za trajna statusna pogajanja.

Pomemben preboj
"V prihodnjih dneh nameravam intenzivneje sodelovati z obema stranema, da bi zmanjšal nesoglasja o okviru, ki bo zagotovil dogovorjene smernice za trajnostna statusna pogajanja," je dejal Kerry pred srečanjem z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem.

Dejal je še, da bi bil dogovorjeni okvir "pomemben preboj", ki pa ga Palestinci ne jemljejo dovolj resno: "Žal glede na dejanja in besede palestinskih voditeljev v Izraelu naraščajo dvomi, da so Palestinci zavezani miru."

Netanjahu: Abas sprejel teroriste
"Pred nekaj dnevi je v Ramali (palestinski predsednik Mahmud) Abas teroriste sprejel kot junake. Kako lahko trdi, da je proti terorizmu, če izvajalce nasilja poveličuje kot junake?" pa je dejal Netanjahu. S tem je imel v mislih nedavno izpustitev tretje od štirih skupin od skupno 104 palestinskih zapornikov iz izraelskih zaporov, ki velja za gesto sprave, za katero so se dogovorili ob oživitvi mirovnih pogovorov. Abas je pred dnevi sprejel izpuščene zapornike, ki so prispeli v Ramalo.

Iz ameriškega State Departmenta so pred Kerryjevim obiskom sporočili, da je namen srečanj v prihodnjih dneh dogovor o okviru, ki bi obe strani vodil skozi zadnje mesece pogovorov, ki naj bi se končali aprila.

Ta okvir bi med drugim obsegal oris meja prihodnje palestinske države, usodo Jeruzalema, ki si ga obe strani lastita kot prestolnico, in usodo palestinskih beguncev.