Britanski premier David Cameron mora po besedah johnsona (na fotografiji) zelo kmalu dati močan signal, da Velika Britanija
Britanski premier David Cameron mora po besedah johnsona (na fotografiji) zelo kmalu dati močan signal, da Velika Britanija "ostane zavezana partnerstvu in prijateljstvu z našimi prijatelji". Foto: Reuters
Zastava EU-ja in britanska zastava
Britanski volivci se bodo na referendumu 23. junija odločali, ali bo država ostala v EU-ju ali bo iz povezave izstopila. Foto: Reuters

Priljubljeni Boris Johnson priznava, da lahko brexit zelo hitro pripelje do določenih posledic. Še pred začetkom pogajanj z EU-jem se lahko pristojnost Sodišča EU-ja glede Velike Britanije konča. Nadaljnji koraki po Johnsonovih besedah med drugim vključujejo ponovno vzpostavitev nadzora nad mejami.

Zadnje javnomnenjske raziskave so pokazale, da so tako zagovorniki kot nasprotniki obstoja v EU-ju izenačeni. V spletni anketi za časnik Observer je bilo 44 odstotkov tako za izstop kot obstoj v EU-ju. Anketo so izvedli med 14. in 17. junijem, večina pa je v anketi sodelovala še pred umorom Coxove. Zadnjih šest javnomnenjskih raziskav spletne strani What UK Thinks, ki so jih izvedli med 10. junijem in soboto, so prav tako pokazale izenačenost med obema taboroma.

Referendumska kampanja se nadaljuje
Sicer pa se tri dni po umoru britanske poslanke Jo Cox na Otoku nadaljuje referendumska kampanja o brexitu. Britanski premier David Cameron bo že nocoj na televiziji BBC odgovarjal na vprašanja občinstva. Pred soočenjem narašča napetost, ali bosta oba tabora umirila tone iz dosedanje referendumske kampanje, ki so jo številni že kritizirali, da postaja vedno bolj strupena.

Britanski finančni minister George Osborne je na primer propagandni plakat britanske evroskeptične skupine Ukip, na katerem sta fotografija množice nelegalnih prebežnikov in napis "Prelomna točka, EU nas je razočaral", spodaj pa prekrižan znak "za izhod iz EU-ja", primerjal z nacistično propagando, poroča Telegraph.

Tako Cameron, ki zagovarja obstanek Velike Britanije in Severne Irske v EU-ju, kot tudi vodja opozicijski laburistov Jerem Corbyn sta po umoru Coxove pozvala politike, naj se odrečejo sovraštvu in nestrpnosti.

Cameron: Neopredeljeni naj ostanejo doma
Britanski premier je v časniku Sunday Telegraph volivce nagovoril, naj glasujejo za strpno, liberalno Britanijo, neopredeljene pa pozval, naj raje ne odidejo na volišča.

Omenil je tudi umor Coxove, ki da je poosebljala Veliko Britanijo v najboljšem pomenu besede - prijetno in sočutno državo, ki pomaga ustvarjati boljši svet. "Zelo sem ponosen na Veliko Britanijo, to našo odprto, širokosrčno državo. Verjamem pa, da ta referendum zanjo pomeni prelomnico," je še zapisal premier, ki je državljane pozval, naj ne izberejo vizije evroskeptika Nigela Faragea, ki bo državo po njegovih besedah popeljala nazaj, ampak liberalno Veliko Britanijo, ki za svoje težave ne krivi drugih skupin ljudi, pač pa z upanjem, optimizmom in zaupanjem zre v prihodnost.

Domnevni napadalec na poslanko Thomas Mair, ki se je že zagovarjal na sodišču, se je v soboto prvič pojavil pred sodiščem v Londonu in si prislužil pozornost z bizarnimi izjavami. Na vprašanje, kako mu je ime, je odgovoril: "Smrt izdajalcem, svoboda za Veliko Britanijo!" Sodnica je zato odredila psihiatrično izvedensko mnenje.