Boris Johnson ne želi voditi napornih
Boris Johnson ne želi voditi napornih "ločitvenih" pogajanj med Veliko Britanijo in Evropsko unijo. Foto: EPA
Michael Gove
48-letni Michael Gove je poleg Therese May glavni kandidat za naslednika Davida Camerona. Foto: EPA
Johnson se je umaknil iz boja za naslednika Camerona

Johnson je dejal, da ne more zagotoviti enotnosti in vodstva, ki ju stranka v tem trenutku potrebuje. "Po posvetih s kolegi in zaradi okoliščin v parlamentu sem sklenil, da ta človek ne morem biti jaz," je v središču Londona dejal 52-letni Johnson.

Potem ko so britanski volivci na referendumu izglasovali odhod Velike Britanije iz Evropske unije, so številni napovedovali, da bo - po napovedanem odstopu premierja, zagovornika obstanka v EU-ju, Davida Camerona - krmilo torijcev in britanske vlade prevzel Johnson.

Johnson bo nudil podporo
A to se zdaj ne bo zgodilo. "Moja vloga bo prihodnji konservativni administraciji nuditi vso mogočo podporo, zagotoviti, da ustrezno uresničimo mandat ljudstva, ki ga je podal referendum, in zagovarjati agendo, v katero verjamem," je pojasnil Johnson, relativno priljubljen med Britanci, manj pa med konservativnimi poslanci.

Pet kandidatov za Cameronov stolček
Člani konservativne stranke so imeli do četrtka do 13. ure čas za prijavo kandidatur za naslednika Camerona. Prijavilo se je pet kandidatov: 48-letni minister za pravosodje Michael Gove, 59-letna notranja ministrica Theresa May, minister za delo 43-letni Stephen Crabb, nekdanji obrambni minister 54-letni Liam Fox in ministrica za energijo 53-letna Andrea Leadsom.

Gove: Najprej pogajanja, nato aktivacija
Za favorita veljata Mayeva in Gove. Slednji je že napovedal, da bi se pred aktivacijo 50. člena Pogodbe o EU-ju morali vsaj okvirno dogovoriti s preostalimi članicami o pogojih izstopa.

"Odločitev o aktivaciji 50. člena je v rokah naslednjega premierja. Če bom to jaz, potem se bom sam odločil, kdaj je pravi trenutek za Veliko Britanijo. Pri tem ne bom hitel ali pustil, da kdo pritiska name," je odločen Gove. Preostale članice EU-ja so na vrhu v Bruslju enotno poudarile, da mora VB najprej aktivirati 50. člen, nato pa sledijo pogajanja.

Novi "britanski šef" bo znan 9. septembra
Konservativni poslanci bodo po napovedih v ponedeljek izmed vseh kandidatur izbrali dva finalista, o katerih bo nato čez poletje glasovalo članstvo stranke. Ime novega šefa stranke in vlade bodo objavili 9. septembra.

Johnson se je umaknil iz boja za naslednika Camerona