Al Rišavijeva je leta 2005 sodelovala v napadih na hotele v Amanu, vendar pa se njen samomorilski bombni jopič ni sprožil in so jo aretirali. Foto: Reuters
Al Rišavijeva je leta 2005 sodelovala v napadih na hotele v Amanu, vendar pa se njen samomorilski bombni jopič ni sprožil in so jo aretirali. Foto: Reuters
Kralj Abdulah in Barack Obama
Kralj Abdulah in Barack Obama sta zatrdila, da bo zažig pilota le okrepil odločnost mednarodne skupnosti za uničenje Islamske države. Foto: Reuters

Iračanko Sadžido Al Rišavi in Al Kaidinega operativca Zijada Karbolija so obesili ob zori, so sporočili iz Amana. Ženska je bila obsojena zaradi sodelovanja v seriji napadov v jordanski prestolnici Aman leta 2005, v katerih je bilo ubitih 60 ljudi. Izvedla naj bi samomorilski napad, vendar njena bomba ni eksplodirala. Karbolija pa so okrivili uboja jordanskega državljana leta 2008.

Usmrtitve vseh na smrt obsojenih teroristov
Usmrtili so ju nekaj ur zatem, ko je Islamska država objavila videoposnetek, na katerem je videti, kako so 26-letnega jordanskega pilota Moaza Al Kasasbeha živega zažgali, ko je bil zaprt v kovinski kletki. V Amanu so si vse do njegove usmrtitve prizadevali za izmenjavo Al Rišavijeve in Al Kasasbeha. V Jordaniji so po tem grozljivem dejanju izbruhnile silovite demonstracije proti Islamski državi, nekateri mediji poročajo, da bodo zdaj v Jordaniji začeli izvajati usmrtitve vseh teroristov, obsojenih na smrt.

Predstavnik vlade v Amanu Mohamed Momani je dejal: "Zdaj vsi vemo, kako barbarska je Islamska država. Vsakemu, ki je dvomil o enotnosti Jordanije, bo zdaj jasno, da ni imel prav. Vsak, ki je dvomil o odločnem in smrtonosnem odgovoru Jordanije, ni imel prav."

Po poročanju jordanske televizije je bil video sicer posnet že 3. januarja. Skrajneži so pilota zajeli 24. decembra lani, ko je z letalom F-16 strmoglavil med misijo nad severno Sirijo.

Jordanska vojska je že v torek sporočila, da bo maščevala smrt svojega pilota. "Kri mučenika ne bo zaman (...), naše maščevanje bo ustrezno bolečini, ki je zadela vse Jordance," je izjavil predstavnik vojske, kralj Abdulah pa je zaradi pilotove smrti skrajšal obisk v ZDA. V torek zvečer se je še srečal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, nato pa je odpotoval v domovino. Al Kasasbeha je označil za junaka in dejal, da mora Jordanija "v težkih časih ostati enotna".

"Zlobna in barbarska Islamska država"
Obama pa je dejal, da je videoposnetek zažiga pilota, če se bo izkazal za resničnega, "še en kazalnik zlobnosti in barbarstva Islamske države". Islamsko državo je označil za strahopetce in izprijence. "To dejanje bo le okrepilo pozornost in odločnost mednarodne skupnosti za zmago nad IS-jem," je dejal Obama.

Umor je v New Yorku obsodil tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je svet pozval, naj okrepi prizadevanja za uničenje IS-ja, ki ga je označil za teroristično organizacijo brez vsakega spoštovanja človeških življenj. Varnostni svet ZN-a je v obsodbi zločina sporočil, da takšna barbarska dejanja ne bodo nikogar ustrahovala, ampak le utrjujejo odločnost za boj proti skrajnežem. Varnostni svet je zahteval, naj IS in druge teroristične organizacije nemudoma izpustijo vse talce.

Al Azar poziva k pobojem skrajnežev IS-ja
Najuglednejše izobraževalno središče sunitskega islama, univerza Al Azar v Kairu, pa je v odzivu na okrutno smrt pilota pozvala k pobojem, križanjem in sekanju udov skrajnežev Islamske države (IS). Vodja univerze Ahmed al Tajib je IS označil za hudičevo organizacijo, njena dejanja pa označil za strahopetna.

Veliki mufti univerze, ki s svojimi sodbami usmerja milijone sunitov, je navedel, da Islamska država vodi vojno proti Bogu, ki njihovih barbarskih dejanj ne bo priznal. Te teroriste pa je treba kaznovati na načine, ki jih navaja Koran - s poboji, križanji ali sekanjem udov. Čeprav se džihadisti sklicujejo na islamsko pravo, njihovih "kaznovanj" nikakor ni mogoče upravičiti, je še poudaril al Tajib.

Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Jordanija in Bahrajn sodelujejo v zračnih napadih nad Sirijo, ki jih vodijo ZDA, Avstralija, Belgija, Velika Britanija, Kanada, Danska, Francija in Nizozemska pa sodelujejo v Iraku.