Tarča napada jordanskih letal naj bi bili sirski uporniki. Foto: EPA
Tarča napada jordanskih letal naj bi bili sirski uporniki. Foto: EPA

Jordanska vojska ni razkrila podrobnosti napada. Sporočila je le, da so na vozila streljali, potem ko se niso odzvala na opozorila. Po navedbah sirskih varnostnih virov naj bi šlo za civilna vozila z nameščenimi strojnicami, ki so jih upravljali sirski uporniki.

"Bojna letala so izstrelila opozorilne strele, ki pa so jih vozila ignorirala, zaradi česar so jih letala uničila. Vojska tovrstnih dejanj ne tolerira," je še zapisala jordanska vojska.

Sirska državna televizija je pozneje poročala, da v napadu niso bila uničena sirska vojaška vozila. "Nobena vojaška ali oklepna vozila sirske vojske se niso pomikala proti jordanski meji," je ob sklicevanju na vojaške vire poročala televizija.

V strahu pred razširitvijo konflikta iz Sirije na svoje ozemlje je Jordanija v zadnjih tednih okrepila nadzor na 370 kilometrov dolgi meji. Prijeli so tudi več deset ljudi, ki so na nezakonit način želeli prečkati mejo.

V Amanu se bojijo, da bi se v državo infiltrirali islamski skrajneži, ki se borijo na strani nasprotnikov režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

V zadnjih treh letih vojne v Siriji se je v sosednjo Jordanijo zateklo več kot pol milijona beguncev. Velika težava je tihotapljenje orožja iz nemirne države, ki se je v zadnjem letu povečalo kar za trikrat.

Mučenje sirskih zapornikov
Mučenje sirskih zapornikov