Ivo Josipović se bo v četrtek poslovil od Pantovčaka, kjer uradujejo hrvaški predsedniki. Na njegovo mesto prihaja Kolinda Grabar Kitarović. Foto: EPA
Ivo Josipović se bo v četrtek poslovil od Pantovčaka, kjer uradujejo hrvaški predsedniki. Na njegovo mesto prihaja Kolinda Grabar Kitarović. Foto: EPA
Kolinda Grabar Kitarović
Josipović v svojem zadnjem intervjuju ni želel komentirati Kolinde Grabar Kitarović. Foto: EPA

Potem ko je v nedeljo v Zagrebu zaprisegla nova hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki bo položaj uradno prevzela v četrtek, je v poslovilnem intervjuju za televizijo N1 svojo sicer povezovalno držo malce omilil dosedanji predsednik Ivo Josipović. Josipović, ki je veljal za najbolj priljubljenega politika na Hrvaškem, svoje naslednice, njenih obetov in načrtov ni želel komentirati, je pa dejal, da ob odhodu s Pantovčaka ne bo več on tisti, ki bi povezoval in miril strasti.

"Resno sem vzel duha ustave in obveznosti predsednika. To se je videlo tako v delu mandata, ki sem ga preživel z Jadranko Kosor, kot tudi v drugem delu mandata, ki sem ga delil z Zoranom Milanovićem. Bilo je ogromno stvari, s katerimi sem se in se nisem strinjal. Opazil pa sem, da je bila moj drža, da je predsednik tisti, ki povezuje in ki ni le opora, ampak se trudi vzdrževati stabilnost in ravnotežje, pri nekaterih medijih razumljen kot tak, da se hočem z vsemi dobro razumeti," je povedal Josipović.

"Ustaška kača ne spi, pri tem ostajam"
Ob tem je dodal, da je potegnil ostre in resne poteze, ki niso bile po godu nobeni vladi. "Spomnite se samo mojega govora v Sarajevu, kako konflikten in nezaželen je bil v tedanjih vladajočih strukturah. Jaz sem to rekel, drugi niso, ne prej ne pozneje. Spomnite se mojega obiska Srbije in izboljšanja odnosov s Srbijo. To so resni konflikti, nato pa nekdo reče, da sem konformist. Spomnite se mojega govora v knesetu (izraelskem parlamentu)*," je še povedal Josipović. Ob tem je dodal še: "Pri tem ostajam. Poglejte spletne portale, ustaška kača ne spi. Znova to poudarjam, pa mi povejte - ali je to konformizem?"

Na vprašanje novinarja, kje vidi to ustaško kačo, je Josipović pojasnil: "Ni na tleh, se ne plazi, tudi ni enaka kot med letoma 1941 in 1945, pa tudi če se nekateri ljudje oblačijo v ustaške uniforme ali objavljajo simbole na Facebooku. Gre za to, da je v naši družbi mogoče zaznati zagovarjanje idej, kot so se takrat. To je nestrpnost proti vsem drugačnim, totalitarne tendence, želje po zmanjšanju človekovih pravic, videli pa smo tudi, da se ljudem grozi in da se spreminja zgodovinska resnica". "Na žalost je v politiki in javnem življenju dovolj tovrstnega mišljenja, da se lahko nad krepitvijo skrajne desnice zamislimo," je še dodal.

"SDP trenutno ne odgovarja potrebam levice"
Josipović je spregovoril tudi o svoji morebitni vrnitvi v stranko SDP, za katero je dejal, da za zdaj ni možnost. "O tem se nismo pogovarjali. Prek medijev sem dobil sporočilo, da bi se lahko včlanil, a se bojim, da SDP trenutno ni v stanju zadostiti potrebam levice in leve sredine," je povedal Josipović in dejal, da se mu zdi, da bo lahko bolje politično deloval prek drugih kanalov.

"Eden od razlogov, da se še nekaj časa ne bom včlanil v SDP, je tudi ta, da so se pojavila ugibanja, da si želim zrušiti predsednika Zorana Milanovića. Nikogar ne mislim rušiti in bom še naprej deloval na podlagi tistih vrednot in ciljev, ki sem si jih zadal in ki se mi zdijo pomembni za Hrvaško," je povedal Josipović, ki meni, da si nobena od večjih strank na Hrvaškem ne želi temeljite reforme.


*Hrvaški predsednik je leta 2012 obiskal Izrael, kjer je nagovoril izraelske poslance. Opravičil se je za zločine, ki so bili med drugo svetovno vojno storjeni nad Judi na hrvaškem ozemlju. Takrat je dejal, da se moramo zazreti globoko v srce in se sprijazniti z najtemnejšo packo v naši zgodovini in politični kulturi. "Moramo vedeti, kača je oslabljena, a je še vedno tu," je takrat dejal Josipović.