Josipović se po pričakovanju ne bo udeležil Nikolićeve inavguracije. Foto: EPA
Josipović se po pričakovanju ne bo udeležil Nikolićeve inavguracije. Foto: EPA

Josipović je po pogovorih s kosovsko predsednico Atifeto Jahjago v Zagrebu potrdil, da ga 11. junija ne bo v Beograd, vendar pa vseeno pričakuje nadaljevanje dobrih odnosov med Hrvaško in Srbijo.

Hrvaški predsednik je pojasnil, da se ne more udeležiti inavguracije zaradi spornih izjav Nikolića, ki je med drugim dejal, da je bil Vukovar srbsko mesto, ob neki drugi priložnosti pa je izjavil, da v Srebrenici ni bilo genocida nad Bošnjaki. Po ocenah Josipovića so take izjave daleč od evropskih vrednot.

Sicer je Josipović dejal, da so odnosi med Hrvaško in Srbijo vse boljši in si sam želi, da bi državi nadaljevali dobre odnose.

Po presenetljivi majski izvolitvi Nikolića za novega srbskega predsednika je Josipović dejal, da sodelovanje med Zagrebom in Beogradom ne more biti odvisno samo od politične volje ene strani, zato mora Nikolić s svojimi dejanji pokazati, ali si resnično prizadeva za evropske vrednote, na temelju katerih želi imeti Hrvaška odnose s Srbijo.

Novinarji so Josipovića tudi vprašali, ali bo uradni obisk predsednice Kosova vplival na odnose Zagreba s Srbijo in hrvaški predsednik je pojasnil, da je Hrvaška priznala Kosovo, zato se ni za čuditi srečanju. Prav zaradi hrvaškega priznanja Kosova se takratni srbski predsednik Boris Tadić ni udeležil Josipovićeve inavguracije.

Genocid je potrdilo mednarodno sodišče
Na Nikolićevo zanikanje genocida v Srebrenici so se odzvale tudi ZDA, ki so tovrstne izjave označile za "kontraproduktivne" za stabilnost in spravo v regiji.

"Genocid v Srebrenici ni stvar subjektivnega dojemanja. Je jasno določeno kaznivo dejanje, ki ga je v končnih in pravnomočnih obsodbah v številnih primerih potrdilo tudi Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu. Sodišče je tudi sklenilo, da se je genocid zgodil v Srebrenici in ga ni mogoče zanikati," je dejal namestnik tiskovnega predstavnika ameriškega State Departmenta.