Zdaj 89-letna Jovanka se je s Titom poročila leta 1952. Zvezi jugoslovanske komunistične mladine se je pridružila leta 1941, prejela je tudi dva reda za hrabrost. Foto: EPA
Zdaj 89-letna Jovanka se je s Titom poročila leta 1952. Zvezi jugoslovanske komunistične mladine se je pridružila leta 1941, prejela je tudi dva reda za hrabrost. Foto: EPA
Jovanka broz
Ni skrivnost, da ima Jovanka Broz tudi finančne težave, saj dobiva zelo nizko podporo. Država ji je sicer podelila 750 m2 veliko hišo na Dedinjah, ki pa je v povsem razpadlem stanju. Foto: EPA

"Domnevamo, da ima kožnega raka, ki se je razvil iz kožnega znamenja in se je zaradi neustreznega zdravljenja razširil. Pravo stanje bodo pokazale dodatne analize. V vsakem primeru pa je njeno zdravstveno stanje slabo, saj je bolna že dalj časa," je za srbski Blic dejal Zlatibor Lončar.

V nedeljo zvečer je portal Zvornik Danas objavil novico, da je Jovanka Broz umrla. Po pisanju Jutarnjega je šlo za lažno objavo, kar so potrdili tudi v Kliničnem centru.

Ko je direktor Kliničnega centra Jovanko obvestil o tem, kolikšno je zanimanje ljudi iz vseh nekdanjih držav republike Jugoslavije za njeno zdravje in koliko lepih želja so ji zaželeli, mu je odgovorila: "To mi greje srce in dušo!" pišejo srbske Novosti.

Bolezen je skrivala
Nekdanja prva dama Jugoslavije, ki je zadnjih trideset let živela odmaknjena od oči javnosti in medijev, je svoje zdravstvene težave skrivala celo pred družino.

Po besedah avtorja feljtona o Jovanki Žarka Jokanovića, je nad novice, da ima Jovanka raka, šokirana tudi njena sestra Nado Aleksić. "Nada je zaradi sestrine bolezni popolnoma iz sebe in o tem ne želi govoriti. Dejala mi je, da ni niti slutila, kako zelo bolna je njena sestra, saj ji je nazadnje jamrala leta 1952, ko je imela gripo. To, da je skrivala svojo bolezen, je slabo, a je v skladu z njeno osebnostjo. Glede na to, da je Titova vdova, je navajena, da vse svoje težave prenaša stoično in z njimi ne obremenjuje drugih,” je dejal Jokanović za Blic.

Titova zapuščina
Kot piše B92, sta jo v zadnjem česu zelo razburila razdelitev Titove zapuščine in odprtje državnega sefa, pri čemer ni bila navzoča. "Glavni razlog, zakaj delitev zapuščine traja toliko časa, je ta, da je bilo veliko njegovih stvari ukradenih. Jovanka je bila priča pri podelitvi vseh daril, ki jih je dobil Tito – pa naj so bila osebna ali državna. Če je nekdo čakal, da se ji kaj zgodi, da ne bi mogla pričati, je ravnal nemoralno in protizakonito," je dejal za omenjeno medijsko hišo odvetnik Titovega vnuka Joška Broza Goran Petronijević.

Kot je dejal, bi morala biti razdelitev premoženja opravljena že zdavnaj, "mi pa sploh nimamo še celotnega seznama". "Glede na vse, kar je morala v življenju pretrpeti, bi bil minimum, ki bi ga lahko doživela v tem življenju ta, da bi dedovala po svojem soprogu. In da bi to dediščino podelila svojim naslednikom. A njej so kršili tudi to pravico," je še dejal.

Ker Josip Broz - Tito in Jovanka nista imela otrok, bi se njena dediščina delila med njene sorodnike, Tito pa ima iz prvega zakona sina Žarka, ki ima tudi svoje potomce.

Zapuščinska razprava se je začela že leta 1983, ravno na zahtevo Žarka, ki pa je medtem že umrl. Ustavno sodišče je nato na Jovankino pobudo leta 2000 znova začelo postopek, v katerem morajo določili, kateri predmeti v zapuščini so Titovi osebni predmeti in kateri državni.

Jovanka Broz v bolnišnici
Jovanka Broz v bolnišnici