V belgijskih mestih Bruselj in Antwerpen so po petkovi protiteroristični operaciji zaprli več judovskih šol. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V belgijskih mestih Bruselj in Antwerpen so po petkovi protiteroristični operaciji zaprli več judovskih šol. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Tako napadi v Parizu kot mnogi drugi izzivi in grožnje, ki so bile naslovljene na Evropsko judovsko skupnost v zadnjih letih, so pokazali, da je čas za dejanja, in ne več le za besede," je po poročanju rt.com v odprtem pismu EU-ju zapisal rabin Menachem Margolin, generalni direktor Evropskega judovskega združenja (EJA), ki je največja skupnost Judov po vsej Evropi.

Nošenje orožja in usposabljanja
V združenju EJA so smrt štirih Judov v terorističnem napadu na trgovino z judovsko hrano v Parizu označili za "hladnokrvni umor, in to le zato, ker so bili Judje". "Zato prosimo, da bi sprejeli zakonodajo s takojšnjim učinkom, ki bo dovolil judovskim skupnostim in institucijam nositi orožje, s čimer bi poskrbeli za osnovno varnost njihovih skupnosti." Ob tem so oblasti v Bruslju še prosili za "nujno usposabljanje judovskega prebivalstva", s katerim bi se ti v primeru novega terorističnega napada na njihovo skupnost, znali braniti.

Orožje le za samoobrambo
"Naj ob tem poudarimo, da bi bila raba orožja zgolj in samo za samoobrambo, nosile pa bi jih le pooblaščene osebe, ki bi jih oblasti predtem preverile in ki bi bile ustrezno usposobljene za takšno odgovornost." V pismu Bruselj pozivajo, "naj prepozna opozorilne znake antisemitizma, rasizma in nestrpnosti proti Evropi in njenim idealom. Kot veste, je nevarnost iz dneva v dan večja tudi zato, ker se vedno več Evropejcev odpravlja v tujino zato, da bi postali del radikalnega islamizma, nato pa se vrnejo domov, kjer uporabijo pridobljeno vojaško znanje, kar ima uničujoče posledice."

Starši ne hodijo v sinagogo
Rabin Margolin je za RT dejal, da se v Evropi vse preveč Judov ne počuti varne. "Vse preveč je staršev, ki jim je izredno neudobno pripeljati otroke v judovske šole, saj ne vedo, ali se bodo otroci iz iz šole domov vrnili živi in zdravi. Vse preveč staršev se iz istega razloga boji obiskati sinagogo." Ravno zato judovska skupnost od evropskih vlad zahteva zagotovilo, "da bo celotna judovska institucija v Evropi v popolnosti varna".

Zaprtje judovskih šol
V belgijskih mestih Bruselj in Antwerpen so po petkovi protiteroristični operaciji zaprli več judovskih šol. Visoka predstavnica EU-ja za zunanje zadeve Federica Mogherini je v sredo v Bruslju pozvala k oblikovanju panevropskega telesa, ki bi se boril proti antisemitizmu.

Netanjahu poziva Jude k preselitvi v Izrael
Po napadih na francoski satirični tednik Chralie Ebdo pa je izraelski premier Benjamin Netanjahu vse Jude iz Francije, kot tudi iz drugih držav Evrope, pozval, naj se vrnejo v Izrael. Samo lani se je iz EU-ja v Izrael, zaradi strahu pred antisemitizmom, preselilo 7.000 Judov. Izraelske oblasti pa po napadu v Parizu pričakujejo nov val priseljevanja.