Tla je streslo nekaj minut čez polnoč po krajevnem času. Prestrašeni prebivalci so stekli na ulice. Foto: EPA
Tla je streslo nekaj minut čez polnoč po krajevnem času. Prestrašeni prebivalci so stekli na ulice. Foto: EPA
Potres je imel žarišče kakih 90 kilometrov severno od mesta Christchurch na globini okoli 20 kilometrov. Foto: EPA
Jug Nove Zelandije prizadel močan potres

Premier Nove Zelendije John Key je sporočil, da sta v potresu umrla dva človeka in da ne pričakujejo večjega števila mrtvih.

Novozelandsko ministrstvo za civilno zaščito je predvsem prebivalce vzhodne obale pozvalo, naj se umaknejo v notranjost otoka oziroma na više ležeče predele. Vlada je v obalno turistično mesto Kaikoura poslala helikopter.

Trenutno poročajo o valovih, visokih med 2,5 metra in petimi metri, a je ministrstvo opozorilo, da bi lahko v naslednjih urah sledili tudi višji, uničujoči valovi.

Prekinjena oskrba z elektriko
Potres z magnitudo 7,8, ki je tla stresel dve minuti čez polnoč po krajevnem času, je povzročil predvsem obsežno gmotno škodo. Podatkov o morebitnih žrtvah ni. Žarišče potresa je bilo približno 90 kilometrov severno od mesta Christchurch na globini 20 kilometrov.

Čutili so ga po vsej državi, kjer je prekinjena oskrba z elektriko, prav tako ne deluje telefonsko omrežje.

Območje sicer še vedno tresejo popotresni sunki. Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA je imel najmočnejši sunek magnitudo 6,2. Mesto Christchurch je bilo sicer leta 2011 tako rekoč povsem uničeno, ko ga je prizadel potres z magnitudo 6,3. Takrat je umrlo 185 ljudi, okoli 10.000 zgradb pa je bilo porušenih oziroma močno poškodovanih.

Nova Zelandija leži na ognjenem obroču
Septembra je območje zahodno od Nove Zelandije že stresel močan potres z magnitudo 7,1, ki je prav tako sprožil manjši cunami, a večje škode ni povzročil.

Nova Zelandija sicer leži na meji avstralske in tihomorske tektonske plošče, na t. i. ognjenem obroču, kjer so potresi pogosti. Letno jih na celotnem območju zaznajo celo do 15.000.

Jug Nove Zelandije prizadel močan potres