Timošenkovo so obsodili oktobra lani. Foto: Reuters
Timošenkovo so obsodili oktobra lani. Foto: Reuters

"Po preučitvi sklepov nemških zdravnikov je Timošenkova izrazila željo, da začne zdravljenje v kliniki v Harkivu, ki ji je bila priporočena," so sporočili iz zapora. Po navedbah očividcev so ponjo v ženski zapor v Harkovu pozno zvečer prišli dve rešilni vozili in štirje policijski avtomobili.

Timošenkovo že dlje časa pestijo zdravstvene težave. Ukrajinsko generalno tožilstvo je v začetku meseca ugodilo prošnji njene stranke Domovina, da nekdanjo premierko zaradi bolečin, ki ji jih je povzročil zdrs medvretenčne ploščice, zdravijo zunaj zapora. Nekdanja voditeljica ukrajinske oranžne revolucije je sicer zaprosila za zdravljenje na nemški kliniki.

Njen odvetnik je danes izrazil dvom, da je dejansko privolila v zdravljenje v bolnišnici v Harkivu. Kot je poudaril Sergij Vlasenko, so jo v bolnišnico premestili sredi noči in ob koncu tedna, ko se ne bo mogla sestati s svojimi odvetniki. Tudi Domovina se je v sporočilu za javnost vprašala, zakaj so jo "v skladu z najboljšo totalitarno tradicijo premestili sredi noči".
V zapor zaradi zlorabe pooblastil
Timošenkovo so oktobra lani obsodili zaradi zlorabe pooblastil pri sklepanju pogodbe z Rusijo o uvozu zemeljskega plina leta 2009, ko je zasedala premierski položaj. Zaradi obsodbe na sedem let zapora je bil Kijev tarča številnih kritik, med drugim iz Bruslja, kjer so opozorili, da je bil proces zoper nekdanjo premierko politično motiviran.

Na sodišču v Harkivu se je ta teden začel še en sodni proces proti njej. V novem primeru Timošenkovo bremenijo utaje davkov in poneverb v času, ko je vodila državno elektrodistribucijsko podjetje v 90. letih preteklega stoletja. 51-letni opozicijski voditeljici tako grozi 12 let zapora.