Meja med Južno in Severno Korejo je najbolj varovana meja na svetu. Foto: EPA
Meja med Južno in Severno Korejo je najbolj varovana meja na svetu. Foto: EPA
Korejski polotok
Obe Koreji sta, tehnično gledano, še vedno v vojni. Foto: MMC RTV SLO

Po Lijevih besedah so se s spremembami na čelu Severne Koreje odprle tudi nove priložnosti. "Če bo Severna Koreja resno pristopila, se lahko na Korejskem polotoku začne novo obdobje," je povedal Li, ki je prepričan, da je komunistična soseda Južne Koreje po nedavni smrti dolgoletnega voditelja Kim Džong Ila zdaj pred novo prelomnico.

Kljub spravnim besedam pa je Li opozoril, da bo Južna Koreja odgovorila na vsakršno severnokorejsko provokacijo.

Do njegovega sporočila prihaja le nekaj dni, potem ko je Severna Koreja posvarila svet, naj pod novim voditeljem Kim Džong Unom ne pričakuje sprememb politike, medtem ko je Južni Koreji zagrozila zaradi neprimernega ravnanja med žalovanjem za umrlim Kim Džong Ilom in južnokorejskega predsednika označila za izdajalca.

Oblasti v Pjongjangu so nezadovoljne, ker je južna soseda, razen v dveh primerih, prepovedala uradne obiske v Severni Koreji ob žalovanju za Kimom, poleg tega Seul na pogrebne slovesnosti ni poslal uradne delegacije.

Kdaj nazaj k pogajanjem?
V svojem novoletnem nagovoru je južnokorejski predsednik tudi izrazil pripravljenost na nova šeststranska pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu.

V okviru šeststranskih pogajanj so ZDA, Rusija, Kitajska, Japonska, Južna Koreja in Severna Koreja leta 2005 dosegle dogovor o jedrski razorožitvi Severne Koreje v zameno za pomoč v energiji in normalizacijo odnosov. A Pjongjang je aprila 2009 zapustil pogajalsko mizo, mesec zatem pa izvedel svoj drugi jedrski poskus.

Severna in Južna Koreja sta sicer, tehnično gledano, še vedno v vojni, saj se korejska vojna, ki je trajala od leta 1950 do 1953, ni končala z mirovno pogodbo, ampak le s premirjem.