Južnokorejski vojaki nameščajo zvočnike ob meji s Severno Korejo. Fotografija je iz leta 2015. Foto: EPA
Južnokorejski vojaki nameščajo zvočnike ob meji s Severno Korejo. Fotografija je iz leta 2015. Foto: EPA

Južna Koreja je po zvočnikih vrtela za Severno Korejo "sovražno propagando": od popularne glasbe, razprav o demokraciji in kapitalizmu pa do kritičnih novic o režimu v Pjongjangu. Zvočnikom so bili izpostavljeni severnokorejski vojaki in tudi civilno prebivalstvo na območju.

Na drugi strani Severni Korejci po zvočnikih na jug pošiljajo kritična poročila o Seulu in njegovih zaveznikih. "Propagandna vojna" po zvočnikih poteka z nekaj prekinitvami od doseženega premirja v korejski vojni leta 1953 naprej. Južna Koreja jih je nazadnje prižgala leta 2016 kot odziv na severnokorejske jedrske poskuse.

Srečanje Kim Džong Una in Mun Dže Ina
Kot je po poročanju BBC-ja sporočilo južnokorejsko ministrstvo za obrambo, je poteza namenjena "zmanjševanju vojaških napetosti med državama in ustvarjanju ozračja za miroljubne pogovore". Konec tedna, v petek, se bosta namreč v obmejni vasici Panmundžom srečala severnokorejski voditelj Kim Džong Un in južnokorejski predsednik Mun Dže In, kar bo po več kot desetletju prvo srečanje na najvišji ravni in tretje po letu 1953.

Severna Koreja ustavila jedrske poskuse
Prejšnji teden je Severna Koreja presenetljivo sporočila, da bo opustila vse nadaljnje jedrske poskuse, prav tako pa ne bo več izstreljevala raket srednjega in dolgega dosega. Zaradi poskusov se je Severna Koreja znašla pod velikim pritiskom mednarodne skupnosti na čelu z ZDA. Predvidoma junija naj bi se Kim Džong Un na zgodovinskem srečanju sešel z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Upanje za popolno jedrsko razorožitev Korejskega polotoka
Južnokorejski predsednik Mun Dže In je v ponedeljek ocenil, da poteza Severne Koreje vliva upanje za popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka. Dejal je, da gre za "zeleno luč, ki povečuje možnosti za uspeh bližnjih vrhov obeh Korej ter Severne Koreje in ZDA. "Če bo Severna Koreja naredila korak k denuklearizaciji z moratorijem kot začetkom, bi to lahko zagotovilo svetlo prihodnost," je dejal. Menil je še, da ta korak "vzbuja upanje, da se bo tempo pospešil".