Zadnji krog pogovorov na visoki ravni med Korejama je bil februarja in je vodil v to, da je Severna Koreja nato gostila eno redkih srečanj sorodnikov. Foto: EPA
Zadnji krog pogovorov na visoki ravni med Korejama je bil februarja in je vodil v to, da je Severna Koreja nato gostila eno redkih srečanj sorodnikov. Foto: EPA

Formalen predlog za pogovore na visoki ravni je južnokorejski minister za združitev Rju Kil Džae že poslal svojemu severnokorejskemu kolegu Kim Jang Gonu. Na novinarski konferenci je izrazil upanje, da se bo Severna Koreja nanj "dejavno odzvala".

Kot je poudaril Rju, so se pripravljeni pogovarjati o vseh vprašanjih, ki zadevajo odnose med državama, tudi srečanje družin, ki jih je ločila vojna med državama na začetku 50. let prejšnjega stoletja. Severna Koreja se na vabilo še ni odzvala.

Konkretno Južna Koreja predlaga pogovore o temah, kot so srečanja družin, ločenih po korejski vojni v letih 1950-1953, in različni dogodki, s katerimi bodo zaznamovali 70. obletnico razdelitve Korejskega polotoka leta 1945.

Zadnji krog pogovorov na visoki ravni med Korejama je bil februarja in je vodil v to, da je Severna Koreja nato gostila eno redkih srečanj sorodnikov, ki jih je razdelila meja med državama. Pozneje so se odnosi med državama znova poslabšali.

Zadnje čase se krepi pritisk mednarodne skupnosti na Severno Korejo zaradi sistematičnih kršitev človekovih pravic. Poleg tega se je Pjongjang zapletel v oster spor z ZDA zaradi komedije The Interview, ki se norčuje iz severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, ter hekerskih napadov in celo groženj z napadi pred njeno premiero.