Med prebivalci se širi panika zaradi virusa. Foto: Reuters
Med prebivalci se širi panika zaradi virusa. Foto: Reuters
Seul
Zaradi mersa upada število turističnih obiskov v Južni Koreji. Foto: Reuters

Zadnja žrtev je 80-letni moški, ki je zbolel, potem ko je prišel v bolnišnico zaradi pljučnice. Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so odkrili 23 novih okužb, s čimer se je število obolelih povzpelo na 87.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je prepričana, da bo Južna Koreja sposobna sama zajeziti širjenje virusa ob sprejetju ustreznih ukrepov. Eden izmed takih ukrepov Seula je ukaz o zaprtju dva tisoč šol.

Oblasti so tudi napovedale, da bodo sledile klicem z mobilnih telefonov več kot 2.300 ljudi, ki so v karanteni in bi lahko bili v stiku z bolniki. Čeprav so nekateri v karanteni v zdravstvenih ustanovah, pa jih je večina doma.

Južna Koreja ima zdaj drugo največje število okuženih z mersom po Savdski Arabiji glede na podatke Evropskega centra za preventivo in nadzor bolezni.

V torek naj bi v Južni Koreji začeli delati strokovnjaki WHO-ja, ki bodo skušali ugotoviti, kaj je povzročilo tako hitro širjenje virusa. Eden izmed mogočih vzrokov bi lahko bila navada, da družine skrbijo za svoje obolele svojce v bolnišnicah. Vse znane okužbe v državi so se namreč zgodile v bolnišnicah.

Zadnjih 17 okužb se je zgodilo na urgenci bolnišnice, kjer so imeli prvi primer bolnika z mersom. Prvi bolnik se je iz Savdske Arabije vrnil na začetku maja.

Večina primerov v Savdski Arabiji
Mers so pri človeku prvič odkrili leta 2012. Velja za bolj smrtonosnega, a manj nalezljivega sorodnika akutnega respiratornega sindroma, sarsa, za katerim je v Aziji leta 2003 umrlo več sto ljudi. Zanj ne obstaja posebno zdravilo ali cepivo. Pojavil se je v več kot 20 državah, večina primerov v Savdski Arabiji.

Kot poroča dopisnik RTV Slovenija iz Pekinga Uroš Lipušček, je število turističnih obiskov v zadnjih dneh drastično upadlo, po nekaterih podatkih kar za 80 odstotkov, okoliške države pa so uvedle obvezen zdravstveni nadzor nad vsemi potniki, ki prihajajo iz Južne Koreje.