Južnosudanska vladna delegacija med vkrcavanjem v letalo na poti v Adis Abebo. Foto: EPA
Južnosudanska vladna delegacija med vkrcavanjem v letalo na poti v Adis Abebo. Foto: EPA

Kot poudarjajo na etiopskem ministrstvu, je regionalna organizacija šestih vzhodnoafriških držav IGAD pripravljena podpreti pogajanja na vse mogoče načine. Pogajalski strani se bosta srečali s posebnimi odposlanci držav iz regije, navedbe nekaterih virov, da se strani na neposrednih pogovorih ne bosta pogovarjali vsaj še do sobote, pa so se izkazale za pravilne.

Sicer so člani pogajalskih skupin južnosudanske vlade in upornikov že v sredo začeli prihajati v etiopsko glavno mesto Adis Abeba, a so začetek pogovorov preložili, dokler v mesto ne bi prišli celotni ekipi. "Vsi člani tako vladne kot opozicijske pogajalske skupine Južnega Sudana so prispeli," pa je danes sporočilo etiopsko ministrstvo. Pogovori naj bi se osredotočili na mehanizme za nadzor prekinitve ognja v več tednov trajajočem sporu, v katerem je umrlo več tisoč ljudi. Predsednik Salva Kiir je medtem že zavrnil možnost delitve oblasti s svojim nasprotnikom.

ZN: 200.000 ljudi moralo zapustiti domove
Nasilje je v Južnem Sudanu izbruhnilo 15. decembra, ko je predsednik Kiir svojega nekdanjega namestnika Rieka Macharja obtožil poskusa izvedbe udara. Machar je to zanikal in Kiirja obtožil, da poskuša počistiti s svojimi političnimi nasprotniki. Kot poroča BBC, je konflikt iz boja za politično prevlado že prerasel v medetničnega. Predsednik Kiir je namreč iz skupnosti Dinka, Machar pa je Nuer.

Spopadi so se nato razširili po vsej državi, po navedbah Združenih narodov naj bi umrlo več tisoč ljudi, skoraj 200.000 civilistov pa je moralo zapustiti domove. Humanitarni delavci opozarjajo, da mnogi živijo brez strehe nad glavo, čiste vode in sanitarij.

Ameriško zunanje ministrstvo je na varno odpoklicalo večino osebja na veleposlaništvu v Južnem Sudanu. "Ne končujemo svojih operacij, temveč zgolj minimiziramo svojo prisotnost," je dejala veleposlanica Susan Page.