Kokakola vsebuje precej kofeina. Foto: Reuters
Kokakola vsebuje precej kofeina. Foto: Reuters
Natasha je bila s slovito pijačo zasvojena. Foto: Reuters

Natasha Harris, mati osmih otrok, je februarja 2010 umrla zaradi posledic srčnega napada. Zdravnik Dan Mornin je v četrtek pred preiskovalno komisijo pričal, da je Harrisova zaradi pretiranega uživanja kokakole in na splošno slabih prehrambnih navad najverjetneje trpela za hipokaliemijo (pomanjkanje kalija). Eden izmed simptomov hipokaliemije je lahko tudi srčna aritmija.

Po Morninovih besedah bi toksične ravni kofeina, ki ga najdemo tudi v kokakoli, lahko pripomogle k njeni smrti. Partner pokojne, Chris Hodgkinson, je pričal, da je Harrisova popila od osem do 10 litrov kokakole dnevno. "Prvo, kar je storila vsako jutro, je bilo, da je popila kozarec kole ob svoji postelji, in zadnje, kar je storila pred spanjem, je bilo, da je spila kolo," je povedal Hodgkinson. "Bila je zasvojena s kokakolo."

Hodgkinson je povedal tudi, da je jedla malo, pokadila pa okoli 30 cigaret na dan. V mesecih pred smrtjo je imela Harrisova precej težav s pritiskom in je tožila zaradi pomanjkanja energije. Tistega usodnega jutra je Harrisova še pripravila otroke za šolo, nato pa omahnila. Hodgkinson je poklical rešilni avtomobil in jo skušal oživiti, a nič ni pomagalo.
Coca-Cola: Naši izdelki so varni
Drugi patolog, Martin Sage, je pričal, da je "prav gotovo nazorno prikazano, da je pretirano uživanje kokakole, pa naj bo kratko- ali pa dolgoročno, lahko zelo nevarno, v določenih primerih celo usodno". Lisa te Morenga, strokovnjakinja za prehrano na univerzi Otago, pravi, da bi pretirano uživanje katere koli tekočine v hladnem podnebju najverjetneje zrušilo naravne telesne sisteme in ravnotežja.

Karen Thompson, predstavnica Coca-Cole Oceania, pa je v izjavi za javnost sporočila, da so njihovi izdelki varni. A dodala: "Strinjamo se, da je skrajno prekomerno uživanje katere koli hrane ali pijače, vključno z vodo, lahko skrajno nevarno. Še zlasti, če oseba ob tem ne uživa nujno potrebnih hranljivih snovi in ne poišče primerne zdravniške pomoči, ko je ta potrebna."
Tašča pokojne pa je prepričana, da bi morala družba svoje pijače opremiti z opozorilom.