Füle je v Beograd prišel na odprtju konference, posvečene skupnemu projektu EU-ja in Sveta Evrope za krepitev boja proti korupciji v Srbiji. Foto: EPA
Füle je v Beograd prišel na odprtju konference, posvečene skupnemu projektu EU-ja in Sveta Evrope za krepitev boja proti korupciji v Srbiji. Foto: EPA
Jelko Kacin
Jelko Kacin je poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo in zlasti budno spremlja korake srbske politike glede BiH-a in Kosova. Foto: BoBo

Evropski komisar je poudaril, da reforma pravosodja in boj proti korupciji ter kriminalu predstavljata ključna dejavnika za napredek Srbije k članstvu v Evropski uniji.

Füle se je že v četrtek zvečer v Beogradu srečal s srbskim premierjem Ivico Dačićem. Po srečanju izjav za medije sicer nista dajala, je pa Füle pred srečanjem izjavil, da je v Beograd prišel le nekaj dni po doseženem dogovoru o normalizaciji odnosov s Prištino, da bi Srbijo opogumil, naj nadaljuje pogumne odločitve in vizijo na poti v EU. Dačić pa je dejal, da Srbija upravičeno pričakuje pozitivno oceno za začetek pristopnih pogajanj z Brusljem.

Kacin: Nikolićevo opravičilo pomembno državniško sporočilo
Poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo Jelko Kacin je pozdravil opravičilo srbskega predsednika Tomislava Nikolića za zločine, ki so jih Srbi storili nad Bošnjaki.

"To sporočilo je v BiH-u naletelo na velik odmev in zdaj se ga zelo pazljivo preučuje. Ni dovolj nekaj reči samo enkrat, treba je videti, kakšni bodo naslednji koraki in kaj bo rekel ob naslednji priložnosti. A vsekakor bi rekel, da je izjemno dobrodošlo ne samo za BiH - to je pravo sporočilo s pravega mesta v pravem trenutku, pred jutrišnjo razpravo v skupščini," je Kacin v četrtek izjavil za srbsko tiskovno agencijo Tanjug.

Pusićeva: Opravičilo pozitiven premik
Opravičilo Tomislava Nikolića je pozdravila tudi podpredsednica hrvaške vlade in zunanja ministrica Vesna Pusić, ki je dodala, da bo za normalizacijo odnosov vendarle potrebnega še nekaj časa.

"Mislim, da je opravičilo pozitiven premik na poti k ustvarjanju razmer za normalne odnose v regiji in izgradnjo prihodnjih odnosov. A očitno je, da smo šele na začetku poti, in potrebnega bo še kar nekaj časa," je dejala.

Opravičilo pred izredno sejo glede Kosova
Srbska skupščina bo danes na izredni seji obravnavala vladno poročilo o poteku dialoga med Beogradom in Prištino pod okriljem Evropske unije, katerega del bo tudi sporazum o normalizaciji odnosov, ki sta ga premierja obeh držav parafirala prejšnji petek v Bruslju.

Srbski predsednik Tomislav Nikolić se je v pogovoru za Televizijo Bosne in Hercegovine (BHT) opravičil za zločine, ki so jih v imenu Srbije v BiH-u med vojno (1992-1995) izvedli pripadniki srbskega naroda. Prosil je tudi za odpuščanje Srbiji zaradi zločina v Srebrenici, ki pa ga vseeno ni imenoval genocid.