Sporni plakat so dale oblasti po poslančevi objavi odstraniti. Foto: Facebook Dmitry Gudkov
Sporni plakat so dale oblasti po poslančevi objavi odstraniti. Foto: Facebook Dmitry Gudkov

Na plakatu je podoba Obame med puhanjem cigarete, ob njej pa napis: "Kajenje ubije več ljudi kot Obama, čeprav ubije veliko, veliko ljudi. Ne kadi, ne bodi kot Obama." Ameriški mediji ob tem pišejo o "taktikah, ki spominjajo na hladno vojno". Obama sicer trdi, da že leta ne kadi več redno, da pa sem ter tja vseeno tobaku "podleže".

Oglas je opazil ruski poslanec Dmitri Gudkov, oster kritik predsednika Vladimirja Putina, ki je fotografijo plakata objavil na svoji strani na Facebooku. Gudkov je obsodil protiameriško propagando in dejal, da je "gnusno in sramotno, da se to pojavlja na ulicah ruske prestolnice". "Kmalu bodo začeli strašiti otroke z Obamo, namesto z jago babo (čarovnica iz ruske folklore, op. a.)," je dejal Gudkov za Guardian.

Čeprav na plakatu ni nobena skupina navedena kot vir oglasa, ugibajo pa, da gre za delo proputinovskih sil.

Delo vandalov?
Moskovske oblasti bodo zdaj plakat odstranile, je povedal Konstantin Grohov, predstavnik županovega oddelka za oglaševanje, ki je ob tem dodal, da ne gre za uradni oglas. Kot pravi, je podjetje, pristojno za vzdrževanje avtobusnih postajališč, prijavilo, da so vandali prilepili sporni plakat čez neki drug oglas.

Kot poroča Newsweek, to sicer ni prvič, da so se na moskovskih ulicah pojavili do Obame kritični plakati. Januarja so aktivisti nasproti ameriškega veleposlaništva razobesili transparent v slogu Obamovih predvolilnih plakatov, le da so besedo "Upanje" zamenjali z besedo "Morilec". In ta mesec je skupina 60 Second Project predvajala kratki video, v katerem Obama s hudičevimi rogovi žre Irak, Afganistan, Libijo, Ukrajino in Sirijo, medtem ko števec smrti našteje več kot 56.000 žrtev. Video se konča z napisom "Morilec št. 1 Obama, dobrodošel v Haagu leta 2016."

Res pa je, da tudi v ZDA ne manjka protiputinovske propagande.