Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 50 glasov Ocenite to novico!
Manzanar
Internacijsko taborišče Manzanar: na "vrhuncu" je bilo v njem več kot 11.000 internirancev. Foto: Reuters
 Internacijska taborišča:

Manzanar (Kalifornija), Tule Lake (Kalifornija), Poston (Arizona), Gila River (Arizona), Granada (Kolorado), Heart Mountain (Wyoming), Minidoka (Idaho), Topaz (Utah), Rohwer (Arkansas) in Jerome (Arkansas).
Joyce Nakamura Okazaki
Zdaj 82-letna Okazakijeva je bila z družino v Manzanarju. V rokah drži knjigo, na naslovnici katere je sama kot dekletce. Leta 1943 in 1944 jo je med obiskom v Manzaranu za svojo knjigo Born Free and Equal: The Story of Loyal Japanese Americans fotograf Ansel Adams. Leta 2001 so ponatisnili knjigo in na tej izdaji je na naslovnici Joyce kot dekletce v Manzanarju. Foto: Reuters
ZDA
"Selitve" japonskih Američanov. Foto: Reuters
Manzanar
Pogled na kompleks, ki je bilo malo mesto: v njem je bilo vse - od delavnic, bolnišnice do športnih igrišč. Foto: Reuters
Manzanar
Danes je Manzanar spomenik državnega pomena. Foto: Reuters
Manzanar
Bejzbolske tekme so bile vedno dobro obiskane. Foto: Reuters

Dodaj v

Kako je 110.000 japonskih Američanov pristalo v taboriščih sredi puščave

Vlada je preživelim izplačala po 20.000 dolarjev odškodnine
5. marec 2017 ob 06:27
Los Angeles - MMC RTV SLO

Joyce Nakamura Okazaki je bila stara sedem let, ko je morala leta 1942 z družino svoj dom v Los Angelesu zamenjati za internacijsko taborišče za japonske Američane sredi kalifornijske puščave. Družina je bila tam zaprta dve leti.

"Tako kot so to počeli nacisti, so tudi nas ameriške Japonce zaprli v koncentracijska taborišča," se z grenkobo spominja zdaj 82-letna Okazakijeva, ki so jo z družino odpeljali v internacijsko taborišče Manzanar v Sierri Nevadi, približno 370 kilometrov severno od Los Angelesa. Pri tem je treba poudariti, da v nasprotju z nacističnimi v ameriških taboriščih niso nikogar mučili ali ga ubili, so pa interniranci živeli v velikem strahu. "Če smo se približali železni ograji, so nam takoj zagrozili," je za Reuters dejala Okazakijeva, ki je zelo dejavna v nevladni organizaciji, ki promovira ozaveščanje o zaprtju japonskih Američanov med drugo svetovno vojno.

Rooseveltov zloglasni ukaz 9066
Pred 75 leti, 19. februarja 1942, tri mesece po tem, ko so Japonci napadli Pearl Harbour, čemur je sledila vključitev ZDA v drugo svetovno vojno, je takratni ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt podpisal izvršni ukaz 9066. Z njim je omogočil, da so nekatera območja v državi razglasili za vojaške cone, s čimer je prižgal zeleno luč za internacijo japonskih, nemških in italijanskih Američanov zaradi suma sodelovanja s sovražnikom.

Oblasti so v 10 internacijskih taborišč po državi zaprle okoli 124.000 ljudi, daleč največ med njimi, 110.000, je bilo japonskih Američanov, od tega 30.000 otrok. Dve tretjini zaprtih japonskih Američanov sta bili rojeni v ZDA. Interniranih je bilo še približno 11.000 Američanov nemškega rodu, med njimi tudi nekaj judovskih beguncev iz Nemčije - za Američane so bili vsi Nemci, judovstvo pa "le" verska praksa -, in 3.000 Američanov italijanskega rodu.

Od predsodkov in rasne diskriminacije do internacije
Odnos ameriških oblasti do japonskih Američanov in drugih državljanov azijskega izvora je bil že desetletja prej poln predsodkov, z izbruhom druge svetovne vojne pa se je drastično poslabšal. Kot se je izkazalo pozneje, je Roosevelt že leta 1941 odredil tajno preiskavo, s katero so želeli oceniti možnosti, ali bi japonski Američani lahko ogrožali ameriško varnost. V Munsonovem poročilu, ki je bilo končano mesec dni, preden je bil napaden Pearl Harbour, je bilo zapisano, da "ne bo nobene nepričakovane vstaje Japoncev v ZDA".

Ob tem je v njem zapisano, da je večina tamkajšnjih Japoncev zvestih ZDA, in da - v najslabšem primeru - upajo, da se bodo s tem, ko bodo tiho, izognili koncentracijskim taboriščem ali povračilnim ukrepom. Podobno je razkrila tudi druga preiskava, ki se je začela leta 1940 in končala januarja leta 1942. V izsledkih je uradnik mornariške obveščevalne službe Kenneth Ringle pozval proti množičnemu zapiranju. Kot kaže zgodovina, se je zgodilo ravno nasprotno.

V Santa Aniti zbirni center
V odročnih krajih Kalifornije, Arizone, Oregona in Washingtona so takoj po Rooseveltovem izvršnem ukazu začeli gradnjo internacijskih taborišč, v času njihove gradnje pa so "žrtve" najprej namestili v zbirni center v Santa Aniti. Marca 1942 se je tako v tem zbirnem centru drenjalo okoli 19.000 japonskih Američanov iz Južne in Severne Kalifornije. Hipodrom in konjske hleve okoli njega je vojska preuredila v barake, vzpostavili so bolnišnico, trgovine, pošto, učilnice in cerkve, vsak interniranec pa je prejel posteljo, odejo in slamico, je v svoji knjigi Birtright of Barbed Wire zapisal Anthony Lehman. Prebivalcem je bilo prepovedano imeti pri sebi kakršno koli literaturo v japonščini. Kompleks je obkrožala žičnata ograja, ponoči pa je celotno področje osvetljeval nadzorni žaromet, ki je ves čas "krožil" naokoli.

Časopis Santa Anita Pacemaker
A kljub težkim razmeram so številni prebivalci tudi v tem začasnem "mestu" opravljali svoje poklice, drugi so se znašli drugače, oblikovali pa so tudi gledališko skupino, zbor in celo godalni kvartet, izdajali pa so tudi časopis, ki so ga poimenovali Santa Anita Pacemaker. V njem so dvakrat tedensko na od štirih do šestih straneh popisovali dogajanje v taborišču; od tega, kdo se je rodil, do tega, kdaj ima kakšen klub sestanek, vključeval pa je tudi redno žensko kolumno, v kateri je avtorica Asami Kawachi med drugim delila različne nasvete (npr. kako si umiti lase, če ni šampona). Ime časopisa ni bilo izbrano naključno: pacemaker, kar lahko prevedemo kot dajalec ritma, je namreč v konjski dirki tisti konj, ki je na čelu tekmovalcev. Izdajatelji časopisa so s tem želeli pokazati sointernirancem pot naprej.

Največje taborišče Manzanar
Manzanar (v španščini nasad jabolk) je bilo prvo zgrajeno internacijsko taborišče, ki je bilo sprva, natančneje med marcem in majem 1942, začasni zbirni center. Julija 1942 je bilo v taborišču, ki se je razprostiralo na 2.500 hektarjih, 10.000 internirancev, 90 odstotkov med njimi jih je bilo z območja Los Angelesa. Večina internirancev je v taborišču delala, za kar so prejeli plačilo, težko življenje pa so jim vsaj malo popestrile različne športne dejavnosti, tudi igrišče za golf z devetimi luknjami.

Nekateri niso imeli kam
Taborišče so kot šesto od desetih taborišč zaprli 21. novembra 1945. Velika večina je taborišče zapustila, takoj ko so ga lahko, kar velik delež internirancev pa ni hotel oditi. Razlog: niso imeli kam, kajti ko so jih prisilno preselili, so ostali brez vsega.

Leta 1985 je bil Manzanar razglašen za spomenik državnega pomena.

Življenja v velikem strahu se spominja tudi Kanji Sahara, ki je v taborišče na hipodromu v Santa Anita Parku, le dobre pol ure od doma v Los Angelesu, prišel pri osmih letih. "Rekli so nam, naj se javimo v naši lokalni cerkvi. Ko smo prišli tja, je bilo tam od 10 do 15 avtobusov, ki so čakali na nas," pravi zdaj 82-letni Sahara. "Ko sem izstopil z avtobusa, sem videl vrste in vrste konjskih hlevov. Tam smo potem živeli." Po šestih mesecih so družino Sahara premestili v taborišče v Jeromu v zvezni državi Arkansas, kamor so se odpravili z vlakom. "Na koncu vsakega vagona so bili varnostniki, žaluzije pa so bile spuščene," se spominja vožnje. Razmere za življenje so bile v Jeromu, v primerjavi s Santa Anito, kjer so se drenjali na majhnem prostoru, boljše.

Družina Okazaki je taborišče zapustila leta 1944, družina Sahara leto pozneje, člani obeh pa so morali, preden so jih izpustili, znova priseči svojo zvestobo ZDA.

Roosevelt je ukaz 9066 preklical decembra 1944. Internirance so potem začeli izpuščati, taborišča, v katerih so preživeli več let, pa so dokončno zaprli leta 1946. Sledila je težavna vrnitev v običajno življenje: številni so namreč ostali brez domov, služb, podjetij, premoženja in prihrankov. Tistim med interniranci, ki niso bili rojeni v ZDA, je bila naturalizacija dovoljena šele po letu 1952.

Desetletja iskanja pravice
Poznejši ameriški predsednik Jimmy Carter je leta 1980 podpisal ukaz o vzpostavitvi komisije za medvojne selitve in internacijo civilistov (CWRIC), katere naloga je bila preučiti ukaz 9066 in njegove posledice na japonske Američane na zahodu ZDA in življenje domorodnih prebivalcev na otokih Pribilof (Aljaska). V poročilu leto dni pozneje je devetčlanska komisija sklenila, da je bilo zaprtje japonskih Američanov med drugo svetovno vojno "groba krivica", sledila so številna zaslišanja žrtev, skupno so jih zaslišali več kot 750. Podobno je komisija ugotovila tudi čez dve leti, ko so v poročilu Personal Justice Denied zapisali, da zaprtje japonskih Američanov ni bilo upravičeno z vojaško potrebnostjo.

Komisija je vladi priporočila, da se uradno opraviči in žrtvam izplača odškodnino, avgusta 1988 pa so potem v kongresu sprejeli tudi zakon, ki je poleg opravičila in izplačila odškodnin predvidel tudi javna sredstva za ozaveščanje javnosti o krivičnem zaprtju in preprečevanje podobnih dejanj v prihodnosti. Vlada je odškodnino v znesku 20.000 dolarjev izplačala okoli 82.200 japonskim Američanom.

19. februar, dan, ko je Roosevelt podpisal ukaz 9066, v ZDA zaznamujejo kot dan spomina na internacijo japonskih Američanov med drugo svetovno vojno.

Ksenja Tratnik
Prijavi napako
Komentarji
RYAN
# 05.03.2017 ob 06:43
ja, takšne in drugačne zgodbe piše vojna - pozitivnih ni
Diego Armando
# 05.03.2017 ob 08:02
Vsekakor temen madež (ne edini) v ameriški zgodovini, vendar to primerjati z nasističnimi taborišči ("Tako kot so to počeli nacisti, so tudi nas ameriške Japonce zaprli v koncentracijska taborišča," se z grenkobo spominja zdaj 82-letna Okazakijeva), je zelo mimo.
Rtvrtv
# 05.03.2017 ob 07:54
večna zgodba kako nacionalnost, religija, polt, kasta... vplivajo na razum.
KLIPAN
# 05.03.2017 ob 08:35
@vojnaslo91
Poražencem?????
Ti ljudje so živeli v Ameriki in se niso borili proti Ameriki.
Zaprli so jih samo zaradi svoje narodnosti.

Vedno nam govorijo kako je Amerika dežala demokracije, svobode.....
V resnici pa je Amerika dežala genocida in iztrebljanja staroselcev, suženjstva in sužnjelastništva, taborišč za Japonce, apartheida, je država, ki je napadla največ držav po svetu, pobila največ civilistov po svetu, ima največ jedrskega, kemičnega in drugih orožij.....no, na koncu pa na volitvah zmaga kandidat, ki dobi tri miljonov glasov manj.
Skratka Amerika je pojem kršenja človekovih pravic in pojem kako se ustvarja kaos po svetu.
Kaj ima to skupnega z človekovimi pravicami, svoboščinami in demokracijo mi res ni jasno.
KovacevaKobila
# 05.03.2017 ob 09:45
Tudi ta "novica" bolj razdvaja, kot združuje. Deli in vladaj.

Od česa pa vas ta članek razdvaja? Od nepoznavanja zgodovine?
Krimsky
# 05.03.2017 ob 08:36
Odnos do drugih je vedno 'odnos do delov v sebi' – projiciran v svet.
~
Mi sami nismo nekaj enotnega, ampak smo mnoštvo (jazov, modulov, podprogramov, sklopov ... kakorkoli pač že te sestavne dele imenujemo). In mi sami se lahko trudimo, da bi s temi svojimi sestavnimi deli živeli v skladju, harmoniji, ... največkrat pa se žal ne ... in nekatere svoje sestavne dele sovražimo, preziramo, zatiramo ...
~
To naše interno dogajanje potem prenesemo (projiciramo) v svet.
Na osnovi te naše projekcije potem druge sovražimo, preziramo, zatiramo ...
Kristus je bil površen ... ko je dejal, da naj ljubimo druge kot samega sebe. Saj ne znamo ljubiti samega sebe, to mogoče znese enemu od milijarde, da živi v harmoniji z vsemi svojimi sestavnimi deli ... vsi ostali prezirajo, sovražijo svoje sestavne dele in ... posledično ... druge posameznike v tem svetu, ki te module predstavljajo, 'reprezentirajo'.
~
Stokrat sem že citiral izjavo Kirkpatrickove, da so 'človekove pravice pismo Božičku'. Američani človekovih pravic res ne znajo misliti, ne razumejo koncepta, in še marsikdo po svetu – tudi ne.

Če ne spoštujemo sebe (vseh svojih delov), ne moremo spoštovati drugih.
Če skušamo nekatere svoje sestavne dele spraviti v ječo, bomo v taborišča spravljali druge ljudi.
Če skušamo umoriti dele sebe, bomo morili druge ...
JakobJak
# 05.03.2017 ob 08:20
Ppiikaa:
Tole si preberi in nehaj nabijat....:
http://www.mladina.si/164761/podivjana-celina/
Aeda
# 05.03.2017 ob 09:08
Tukaj se nekateri sprašujete, če je bilo to (sploh) taborišče. Ne vem, kako bi bilo, če bi vas BREZ VZROKA, samo zato, ker ste Slovenci, odpeljli in zaprli v neobljuden, osamljen kraj in vam ne bi dovolili nikamor drugam.
Poleg tega le malo razlikujte namena: nacifašistična taborišča so imela povsem drugačne CILJE - ZDA pa državljanov japonskega raodu niso imela namena IZTREBITI temveč izolirati...
STANE
# 05.03.2017 ob 08:48
vojnaslo91
Mrt,ti vedno kažeš s prstom na Ruse,ko je govora o Amerikancih.Stalin je bil že tisočkrat obsojen,tudi Rusi ga obsojajo z razliko od Amerike,ki pozablja na svoja grozodejstva,uči in kara pa vse druge po svetu !!!!
Chopin
# 05.03.2017 ob 14:06
Vedno znova se cudim kaj vse clovek prebere po komentarjih. Nekaterim se dejansko ne zdi nic narobe, to da so zaprli 110 000 nedolznih civilistov med vojno le na podlagi njihove nacionalnosti.

Kaj ce bi recimo jutri vojno zaceli nacionalisti iz Avstrije in Slovenije in bi Avstrija recimo iz avstrijske koroske deportirala nedolzne Slovence iz svojih domov na mejo s Cesko in jih zaprli v taborisca.

Glede na to, da toliko ljudi ne vidi nic spornega v kolektivizaciji krivde na nedolzne, se ne cudim da se negativne zgodbe iz zgodovine stalno ponavljajo, tudi danes clovestvo se res zelo pocasi uci na napakah...
zamudnik
# 05.03.2017 ob 08:51
A je kakšna obletnica? Ali samo vikend izdaja openborderinga?
STANE
# 05.03.2017 ob 09:21
vojnaslo91
Še enkrat,praviš,da ima vsaka država pravico omejiti prepoved vstopa vanjo...že,že ZDA pa z vojsnko vstopajo v druge države.kar tako brez privolitvie le te.....
Drugače pa kritiki predsednikov so povsod,vsaj zato pa so volitve,res pa je,da ima Putin doma več privržencev,kot Trump.Jaz govoim o mednarodni kritiki,ki jo je Putin nedvomno več deležen,kot pa prejšnji Obama.Za Trumpa je še prezgodaj kaj reči.
Da pa ima Stalin doma vedno več privržencev,že vedo ruski privrženci,zakaj ga hvalijo,mednarodno je Stalin gotovo označen,kot diktator in morilec lastnega naroda.
raknac navi
# 05.03.2017 ob 12:06
Ja ampak srbi v sloveniji so podpirali vojno v bosni. Ne napad srbov na slovenijo... cutis razliko?
Nikolaj
# 05.03.2017 ob 11:12
Vedno obstoji nevarnost, da bi bili priseljenci peta kolona in prav zato so se za Japonce, Nemce in Italijane zgradila taborišča.
To je sicer krivično, a povsem razumljivo.

Če bo nastopila III. svetovna vojna, bodo spet taborišča. Zgodovina se vedno ponavlja.
Človek se nikoli nič ne nauči in zato so danes vojne in vojne bodo tudi v prihodnosti..
karantanc9
# 05.03.2017 ob 10:52
No, lepo, da State department potem vsako leto objavi kako grdo delamo pri nas z romi in begunci ... mater, včasih si človek zaželi, da bi japonci in švabi zmagali tisto prekleto vojno

Torej naš cilj naj bo biti milimeter boljši od najslabšega?
Vem da slovenci nismo optimističen narod, ampak malo višje bi pa le lahko ciljali.
cairns
# 05.03.2017 ob 10:48
"Tako kot so to počeli nacisti, so tudi nas ameriške Japonce zaprli v koncentracijska taborišča,"

Plačilo za 7.12.1941.

Seveda pa niso američani nikogar mučili ali ubili. Nekaj jih je umrlo zaradi bolezni.
Je pa kar nekaj Američanov japonskega porekla služilo v ameriški vojski, a vsi na evropskem bojišču. Na pacifiškem delu pa je bilo samo nekaj prevajalcev ki niso sodelovali v bojih.
sprehajalec
# 05.03.2017 ob 09:31
Malo zgodovine in okoliščin je potrebno poznati, preden se tukaj piše na počez.

Ko je objavljeno vojno stanje, se po takrat veljavnem zakonu državljane države, s katero si v vojni internira. Ali se jih pošlje v nevtralno državo, ali pa da pod ključ. Takšna je bila praksa do takrat. Amerika je imela specifične razmere saj je praktično vsak prišlek dobil ameriško državljanstvo takoj ko je stopil na ameriška tla. Drugje tega ni bilo, pridobitev državljanstva je bil dolgotrajen proces. Tudi teoretično Japonec, ki je prišel nekaj mesecev pred napadom na Pearl Harbour naprimer.

Vprašanje lojalnosti pri takšnih je bilo hudo vprašljivo, poleg tega pa so Američani dejansko mislili, da jim grozi japonsko izkrcanje va Vzhodni obali, konec koncev so Ameriki ostale od vsega ladjevja štiri letalonosilke in nekaj bojnih ladij. Na obdobja so imeli le eno operativno letalonosilko, Enterprise. Po moči kopenskih sil, pa je bila Amerika naprimer pred drugo vojno 17. na svetovni letvici, za Čehoslovaško naprimer takrat. Japonci so naprimer že zasedli Aleute ob vzhodni obali. 110.000 Japoncev bi bilo potencialno močna in fanatična sila vkolikor bi prišlo do izkrcanja. Ne vsi, veliko pa zagotovo. Ker do tega ni prišlo, imamo danes zgodbe o krivici. Internacijska taborišča so kmalu razpustili, ameriške japonce pa vključili v enote za vojno proti Nemcem in ne Japoncem, kjer so se zelo izkazali.
STANE
# 05.03.2017 ob 08:59
Ampak vsaka država ima pravico, da omeji prepoved vstopa... iz bilokakšnih razlogov.

vojna
Če bi imel ti prav,potem ta ukrep ne bi bil preklican.Torej?Ni tako enostavno,ko se nek predsednik spomni tako drastično ukrepati,kajti sledijo povračilni ukrepi.Potem je pa vse narobe..
srsly?
# 05.03.2017 ob 12:51
Zgodovina uciteljica zivljenja. Edini problem je, da clovestvo vedno znova pade na testu. En ku**c smo se naucili iz zgodovine in vseh vojn ter grozot. Sam za oblast, moc, nadvlado, denar se gre tistim, ki so pri koritu.
Damyy
# 05.03.2017 ob 11:58
Potem pa še napišite kaj so počeli jJponci na Kitajskem s takoimenovanimi biološkimi bombami s katerimi so hoteli napasti tudi Zda.Itak so vedeli da jih ne morejo uničiti zaradi njihove velikosti in so hoteli poslati biološke bombe polne bakterij in jih uničiti z boleznimi. Ampak so jih mareičani prehiteli z atomsko bombo. Posledice bilošokih bomb prebivalvci nekaterih delov Kitajske imajo še danes , tisti ki so seveda preživeli. Imate na History Chanelu zelo dobro dokumentarno oddajo o tem. Logično pa je da so jih zaprli in imeli pod kontrolo. Mimogrede poznam veliko Srbov v Sloveniji ,ki so podpiral vojno v Bosni tako lai drugače samo v razmislek.
raknac navi
# 05.03.2017 ob 11:35
Sicer pa... japonci so jih napadli... in ce bi dosegli npr obalo kalifornije.... svojih verjetno ne bi pobijali a ... in japonski americani kaj bi storili oni??? Se predali svojim sonarodnjakom??? Streljali na njih??? Ja seveda!!!

Lahko je bit pameten 100 let po vojni...
To se tudi pri nas poskusa...
raknac navi
# 05.03.2017 ob 11:31
Clovek ki si je takrat ali zdaj zeli da bi japonci in svabi dobili tisto vojno ni pri zdravi pameti...
Zadeti Tovariš
# 05.03.2017 ob 11:07
Jap, pljunek v fris vsem ki tolcejo po gulagih. Poglejte si se kaj so anglezi indijcem delali med drugo svetovno vojno. Ampak v solah se uci samo o zlocinih Sovjetov in nacistov.
Jajaja
# 05.03.2017 ob 11:07
Bi bilo pa zelo v redu da se gospodična Ksenja ki je napisala članek tidi malo izobrazi.

V članku namreč posmehljivo piše o domnevi Američanov da je judovstvo le verska praksa.
Kaj pa misli ona da je judovstvo neka nacionalnost ali kaj.

Bi bilo zelo dobro da ji nekdo pojasni da judovstvo je samo vera enako kot budizem, krščansrvo muslimanstvo in podobno.

Obstajajo namreč tudi etiopski judje ki si črnci poleg njih pa še hazarski judje v Rusiji in imate aškenazi jude ki živijo v evropi in sefardske jude ki živijo arabskih deželah.

To da judje nimajo nobenih etničnih oovezav ampak samo verske je dokazal tudi zgodovinar prav tako judovske vere iz Tel Aviva. In sicer je z genetsko analizo dokazal da so si različne judovske verske skupnost genetsko barazen kot vsi ostali narodi.

Judovstvo kot nacija je pač mit njihovih verskih knjig
Evening News
# 05.03.2017 ob 09:40
Koncentracijska taborišča so v moderni dobi re-"izumili"... Američani. Žrtve so bili indijanci. Nato so bili Britanci na sceni, katere nekateri označujejo kot izumitelje koncentracijskih taborišč. Pred drugo svetovno vojno sta imela primat nad njimi Stalin in Rusija, med drugo sv vojno pa nacistična Nemčija. V času te vojne tudi Američani in tudi Britanci koncentrirali "sovražne" civiliste" ampak jih niso ubijali in zlorabljali kot so to počeli Nemci, zaradi česa teh taborišč ne moremo izenačevati z nemškimi. Ruski gulagi so bili nekaj vmes. Narava, lakota in bolezni so naredili svoje. Po veliki vojni jih je Stalin obdržal.
PONOS
# 05.03.2017 ob 08:43
Lepo,pohvale uradna skrivnost prihaja na dan žal je teh ameriških sramot veliko več resnica je veliko bolj grozljiva posebej delovanje ameriških tajnih služb po svetu..
STANE
# 05.03.2017 ob 08:41
Podobno počenjajo ZDA tudi danes.Kaznujejo ves narod (prepoved sedmih držav vstopa v ZDA)
zaradi nestrinjanja s politiko določene države oziroma zaradi morebitne grožnje terorizma določenih skupin.
tristokosmatih
# 05.03.2017 ob 22:17
@neprilagojen
tudi o hitlerju je dovoljena samo ena plat zgodovine, po vseh zakonih je prepovedano tudi raziskovati ali pa prikazati drugo stran
ne da ga sedaj branim, samo kako je prikazan kdo bi pa sledil tako zlo


Mislim, da si našel zelo slab primer. Npr., Hitler je Nemčijo potegnil iz recesije in iz nje ustvaril gospodarsko in vojaško velesilo. Ali je bil zato dober človek? Če veš, da je bil zaradi svojih kapric odgovoren za miljone grozodejstev in skoraj popolno uničenje Nemčije, bi rekel da ne. Po drugi strani pa je bil Stalin zmagovalec, pa poglej kakšno mnenje imamo o njem danes. Potem pa naj še nekdo reče, da zgodovino pišejo zmagovalci. :)

@redondo
Je mogoče kak filim posnet na to temo???

Sem se potrudil. Tu imaš informacije iz prve roke.
Povezava
tristokosmatih
# 05.03.2017 ob 19:58
@neprilagojen
dejstvo je, da zgodovino vedno pise zmagovalec tako da ni 100% relevantna, dobro se je uciti iz nje, toda je tudi tukaj vprasanje mentalitete tistega casa, zato se lahko vedno intrepetira na veliko nacinov

S tem se nikakor ne strinjam. Če se ljudje o neki temi niso upali naglas pogovarjati, še ne pomeni, da so to početje tudi podpirali. Druga stvar pa je, če govoriš o mentaliteti peščice izbrancev, katera pa ne more biti odsev javnega mnenja. Tako bi bil popoln absurd, če bi nekdo trdil, da je bil Goli otok odsev naše mentalitete, pa čeprav je bil le ta ustanovljen iz povsem istih razlogov kot ameriška taborišča za poševnooke.
tristokosmatih
# 05.03.2017 ob 17:28
@neprilagojen
malo zanimive literature
mogoce bos opazil, da svet ni crno bel


Saj se že dolgo ve, da so bili Japonci neverjetno okrutni, kar pa ne spremeni dejstva, da so Američani zapirali ameriške državljane japonskega porekla, Potem, ko so po nedolžnem zaprli lastne državljane so tem prašičem dodelili imuniteto, Kaj so potem Američani?
astro
# 05.03.2017 ob 11:50
Če so se bali svojih državljanov japonskega rodu, je prav, da so jih izolirali. Nikakor pa ni prav, da so jih potem, ko je bilo jasno, da je bil ukaz nepotreben, izpustili dobesedno na cesto brez vsega. Ne vem, zakaj niso mogli dobiti nazaj svoje lastnine.
Vesel sem, da živim v Sloveniji in ne v ZDA.
Zadeti Tovariš
# 05.03.2017 ob 11:08
Da ne bom zacel z tem kaj so Americani delali nemskim vojakom po koncu vojne v njihovih taboriscih.
Bormio
# 05.03.2017 ob 10:50
Članek spet nima nobene zveze z naslovom. Gre vendar za ameriške Japonce in ne japonske Američane!

"Tako kot so to počeli nacisti, so tudi nas ameriške Japonce zaprli v koncentracijska taborišča," se z grenkobo spominja zdaj 82-letna Okazakijeva...
adamus
# 05.03.2017 ob 10:45
Ruski gulagi so bili nekaj vmes
zakaj komentiraš zadeve, ki jih ne poznaš?
ko boš prebral knjigo "Otočje gulag" Solženicin in druge
boš verjetno drugačnega mnenja.
Chopin
# 05.03.2017 ob 10:21
Tipicni primer krivic in zatiranja nedolznih zaradi politike strahu in mentalitete kolektivizacije krivde. Tudi danes aktualna tematika prakticno povsod po svetu.
tristokosmatih
# 05.03.2017 ob 18:09
@neprilagojen
ne vem, toda kaj nisi spoznal, da zivljenje v miru ni posteno in je kruto, a imas lahko kaksno predstavo kako je sele v vojni

Seveda sem spoznal, vendar ni nič narobe, če poizkušam to spremeniti. :)
Sam pogled na umor se pa skozi zgodovino ni spremenil. Če ga je storil "naš", so ga slavili kot velikega vojskovodjo, v nasprotnem primeru pa je bil delo krvoločnih barbarov.
tristokosmatih
# 05.03.2017 ob 16:31
@Skippy
pri nas so jih zapirali (in še kaj) zato, ker so bili politično drugače usmerjeni, ker so več zaslužili ali ker so drugače mislili.

Z malce zlobe bom dejal, da potem, ko so jih izpustili, niso bili već drugače politično usmerjeni in niso več drugače mislili, za razliko od izpuščenih japonskih Američanov, ki so še vedno imeli poševne oči. Nacisti pa (ideološko in rasno) drugačnih sploh niso imeli namena izpustiti.

@NoriProfesor
Je že prav, da zgodovino vrednotimo tudi z današnjimi očmi, toda za razumevanje zgodovine je potrebno gledati tudi z očmi tistega časa, ko je "današnja" zgodovina nastajala.

Nisem povsem prepričan. Jaz na zgodovino gledam kot na dejstva, ki so se zgodila. Sama interpretacija dejstev pa je odvisna od posameznika. Če pogledaš ta primer, je res, da so imeli nacisti in Američani različne razloge, kar pa ne spremeni dejstva, da so oboji povsem po nedožnem zapirali ljudi glede na njihovo raso.
HOR
# 05.03.2017 ob 15:58
Strah ima velike oči, takrat so bile strašne poševne saj so se v skladu s takratnim "nivojem" dojemanja bali notranjega "sovražnika", ker so bili v vojni z Japonsko, pozneje so milejšo različico uprizorili z pregonom "komunistov" oziroma vseh, ki so malo bolj dišali po politični levici

Zdaj pa potencialnim "sovražnikom" (muslimanom) doma samo omejujejo vstop v državo, jih pa ne zapirajo v zbirne centre.

(Pre) majhen "napredek"... države kavbojev.
Kar pa velja tudi za večino držav z večinsko islamsko religijo.
NoriProfesor
# 05.03.2017 ob 15:44
O Sankta Simplicitas! Je že prav, da zgodovino vrednotimo tudi z današnjimi očmi, toda za razumevanje zgodovine je potrebno gledati tudi z očmi tistega časa, ko je "današnja" zgodovina nastajala. In ravno zato, ker zgodovino vedno znova zgolj vrednotimo, jo zelo malo razumemo, je vedno znova tudi res, da se iz zgodovine nič ne naučimo.
neprilagojen
# 05.03.2017 ob 14:31
ne oporekam, da niso japonci doziveli diskriminacijo in zlocin
toda vsaka vojna je zlocin

in tukaj sedaj se dogaja zgraznaje nad ZDA
to kaj se je zgodilo je popolnoma naraven odziv na vojno, naprimer da slovenija zacne vojno z avstrijo, avtomaticen pojav je da vsi slovenci v avstriji bodo sovrazniki in avstrijci v sloveniji
je pa sedaj nakljucje, da so japonci drugacne barve koze in nima nicesar z rasizmom
kitajce niso zapirali pa so ista rasa

lepo je vedeti zgodovino, toda drek ni pametno mesati, ko vec ne smrdi, je pa lepo vedeti, kaj je in paziti, da se ne stopi nanj
oziris.va
# 05.03.2017 ob 13:56
Diego Armando
# 05.03.2017 ob 08:02

Vsekakor temen madež (ne edini) v ameriški zgodovini, vendar to primerjati z nasističnimi taborišči ("Tako kot so to počeli nacisti, so tudi nas ameriške Japonce zaprli v koncentracijska taborišča," se z grenkobo spominja zdaj 82-letna Okazakijeva), je zelo mimo.


Isto kot se bosanske ali bilokatere evropske begunce iz preteklih desetletjih (npr. madžarske begunce leta 1956/57) primerja s sedanjimi abarskimi in afriškimi migranti.
Gepard007
# 05.03.2017 ob 13:37
Pri nas smo imeli nekaj podobnega. Imenujejo se "izbrisani" ki zaradi vojne niso vedeli katero stran bi izbrali posledično tudi niso imeli urejenih papirjev. Nismo jih zapirali v taborišča jim je pa bratoškova vseeno dala denar za "pretrpene" trenutke...
Branko57
# 05.03.2017 ob 13:32
to so povsem učinkovite in nujno potrebne metode, ko je tvoja država napadena in imaš potencialne notranje sovražnike. ne vem kako bi se sploh danes soočili s podobno situacijo, kjer je vse podrejeno človekovim pravicam, mislim pa da bi se zatekli k zelo podobnim metodam.
dopisnik
# 05.03.2017 ob 13:23
Opravičevanje zločina z zločinom drugega je nesprejemljivo. Zločin je zločin!
sport.billy
# 05.03.2017 ob 12:48
Življenje (in svet) ni črno belo ampak sivo.
Prej ko se boste to skapirali, boljše boste prejadrali skozi življenje
(ne pa da nasedate politikom in MSMjem, da so eni svetniki, drugi pa poosebljenje zla; pa to velja za levo-desno, črno-rdeče, liberalno-konservativno, komuniste-kapitaliste, Trumpa-Obamo, USA-Rusija, Janšo-Kučana ;-) ...)
raknac navi
# 05.03.2017 ob 11:45
Dharma
Oppzorilno strel??? Ga ni bilo??? Dej malo ponovi zgodovino osnovne sole... potem se pa smesi tukaj gor...
neprilagojen
# 05.03.2017 ob 10:52
vsaka spremeba v casu je kruta, vcasih vec ali manj
evgenika se je v ZDA izvajala do sedemdesetih na svedskem do sesdesetih in o tem se ne govori, v jugoslaviji so bili tudi mnozicni poboji po drugi svetovni vojni,
churchill je dal dresden in hamburg v prah spremeniti

v vsakem casu je dolocen nacin razmisljanja, do sele cez cas se pokaze ali je bil pravilen ali ne, samo najvecje vprasanje je ali smo se kaj naucili iz tega ali pa mislimo napake ponavljati
jbzt
# 05.03.2017 ob 10:18
Veliko smo še zadaj,za ZDA...
...pri nas je še vedno "tabu tema" po vojni,izven sodni poboji...političnih nasprotnikov,intelektualcev,tovarnarjev,
žensk,otrok,...enake narodnosti...
Triglavski zmaj
# 05.03.2017 ob 09:43
Kako pa to, da so premoženje izgubili? V članku to ni nič omenjeno. Imeli so stanovanja, hiše, poslovne obrate.

Dejstvo je tudi, da je večina Američanov potomcev Nemcev. Recimo Angleži so šele na 5. mestu, Irci pa na 3. Ampak Američanov nemškega porekla so malo pozaprli.
7up
# 05.03.2017 ob 09:33
PONOS

kakšna skrivnost? Tej zbirni centri niso nikoli bili skrivnost - ljudje so tudi dobili visoke odškodnine(preračunaj koliko je 20 000$ po 30. letih)

Raje, kakor da se ubadaš s teorijami zarote, si kdaj kaj preberi:)
Kazalo