Bo zamenjava sistema kibernetskim kriminalcem olajšala delo? Foto: Reuters
Bo zamenjava sistema kibernetskim kriminalcem olajšala delo? Foto: Reuters
disketa
Za vse, ki ste bili rojeni po letu 2000, tako je videti 3,5-palčna disketa. Osempalčna je približno velikost prtička. Foto: MMC RTV SLO

Ameriški mediji so se razpisali o poročilu njihove različice računskega sodišča, imenovanega Government Accountability Office. Ta ugotavlja, da se je Washingtona val tehnoloških inovacij v presenetljivo veliki meri ognil.

Številne državne agencije namreč še vedno uporabljajo zastarelo tehnologijo, ki so jo navadni uporabniki začeli opuščati že pred vsaj 15 ali celo več leti. Eden izmed takih primerkov je Pentagonov nadzorni sistem za medcelinske balistične izstrelke in jedrske bombnike. Ta še vedno teče na IBM-ovem računalniku Series/1, ki je svoje življenje leta 1976 začel z zgolj 16 kilobajti spomina.

Tudi na ameriškem finančnem ministrstvu stvari niso dosti boljše. Njihov sistem je še starejši, z njim pa komunicirajo kar prek nizkonivojskega programskega jezika, imenovanega assembly oz. zbirni jezik, ki so ga najprej začeli uporabljati v 50. letih preteklega stoletja, brez sodobnih vmesnikov.
Drag vintage
Vse to in še več pa nikakor ni poceni, saj ameriške državne organe vzdrževanje starih in zdaj že kar redkih tehnologij stane tudi več kot 54 milijard evrov letno, kar je trikrat več, kot stanejo sodobni IT-sistemi. Čeprav je ameriška vojska še nedolgo tega uporabo zastarelega sistema upravičevala z dejstvom, da sodobni kibernetski kriminalci v z internetom nepovezan sistem ne bodo mogli vdreti, ta utemeljitev počasi bledi.

Ameriško obrambno ministrstvo tako do konca fiskalnega leta 2017 namerava večino zastarele opreme zamenjati.