Svet
(9)
Borrometi je v zadnjih letih napisal več odmevnih zgodbo o mafiji. Ta je odgovorila z več napadi nanj. Foto: Reuters

"Kako naj se počuti človek, ko izve, da je nanj že pripravljen atentat?"

Italijanski novinar zaradi groženj mafije že štiri leta živi pod policijskim nadzorom
16. april 2018 ob 13:14
Rim - MMC RTV SLO

Paolo Borrometi je zaposlen pri italijanski tiskovni agenciji Agi in velja za enega največjih poznavalcev sicilijanske organizacije Cosa Nostra. Italijanska policija je prejšnji teden v Pachinu na jugu Sicilije aretirala štiri mafijce, ki so načrtovali napad nanj z avtomobilom bombo, in sicer Giuseppeja Vizzinija, njegova dva sinova in še enega sodelavca.

Salvatore Giuliano, ki domnevno nadzoruje celotno območje sirakuške pokrajine, je ostal na prostosti. Za njim je že dvajset let odsluženega zapora. "Moramo udariti po njem. Bum, pa bo na tleh. Udariti moraš po njem! Bum, pa bo na tleh! Tak ognjemet bo, kot da smo spet v devetdesetih letih," je bilo slišati na enem od posnetkov.

Mafijci so se mu v preteklosti že maščevali: enkrat so ga pretepli, da ima trajno pohabljeno ramo, drugič so mu z bencinom zalili vrata doma in jih zažgali. Zadnja štiri leta živi pod strogim policijskim varstvom v Rimu.

"Kako naj se počuti človek, potem ko je izvedel, da je že pripravljen atentat nanj? Da nekje nanj že čaka avtomobil bomba? Pri čemer pa čutiš odgovornost še za pet drugih ljudi, ki te ves čas spremljajo? Kako – če poznaš posnetke policijskih prisluškovanj, v katerih se mafijski šefi hladnokrvno pogovarjajo o 'pokolu', v katerem naj bi pobili vse?" se sprašuje Borrometi.

"Moje delo je moje življenje"
Na vprašanje, če mora biti zaščita življenja pomembnejša od izvajanja poklica, odgovarja, da ne. "Ne. Moje delo je moje življenje. Na Siciliji smo predolgo čakali, da bo prišel odrešenik in nam rešil deželo. Rešiti pa si jo moramo sami. Z vsakodnevnim delom vsakega od nas. Ne potrebujemo izjemnih posameznikov, a nekdo mora začeti. Ne moremo se samo tolči po prsih, ko govorimo o ubitih sodnikih Giovanniju Falconeju in Paolu Borsellinu. Naložena nam je namreč velika naloga – ta, da izboljšamo svojo sedanjost in prihodnost. Moje življenje bo varno samo z vsakodnevnim delom vseh nas. Ne nameravam se umakniti. Ne morem se umakniti."

Borrometi pravi, da je zgolj novinar. "Vsa ta leta sem si prizadeval samo za eno: da bi opravljal svoje delo. Večkrat sem že povedal, da je država v tem primeru zmagala, saj ji je uspelo prestreči načrt za atentat, in to z najmanjšimi podrobnostmi vred. Toda ne morem misliti samo nase, misliti moram tudi na ljudi, ki me vsak dan spremljajo in bi dali zame življenje. Ko sem prebral stavke, ki si so jih povedali mafijci med seboj in so se tikali tudi ljudi iz mojega spremstva, sem pomislil tudi na njihove družine, na trpljenje mnogih. O poboju so govorili, kot bi bilo to nekaj čisto normalnega, kar slabo mi je," je povedal in dodal, da mafije niso izkoreninili, temveč se je ta samo reorganizirala.

Tako Paolo Borrometi, 35-letni novinar iz očarljivega sicilijanskega mesta Modica, ki zdaj živi pod policijsko zaščito na skrivnem mestu v Rimu. Groženj s smrtjo, ki jih vsak dan dobiva po spletnih omrežjih, ne šteje več. Ko sva ugasnila mikrofon, sva se pogovarjala o picerijah, kinu in najljubših plažah Sicilije – o krajih, skratka, ki so prenevarni, da bi jih moj sogovornik lahko obiskal.

VIDEO
Intervju z italijanskim novinarjem, ki mu grozi mafija


Janko Petrovec, RTV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
domen_92
# 16.04.2018 ob 15:14
Redki so taki, ki so pripravljeni tvegati svoje življenje, za boljši jutri naroda. Spoštovanje.
windmaster
# 16.04.2018 ob 14:38
Aja, zdaj pa vemo zakaj se naši novinarji bojite pisat o tajkunih.....
soncece
# 16.04.2018 ob 16:30
Se ena zgodba iz Palerma:

http://www.ansa.it/english/news/general_
news/2017/03/16/wasnt-possible-to-work-di-matteo-2_b63f3e1f-48d3-4b52-8b23-285664a12b52.html

in dokumentarec za zraven:

https://www.aljazeera.com/programmes/spe
cialseries/2016/06/sicilian-justice-mafia-160619071747632.html
semaino
# 16.04.2018 ob 15:23
Nikoli nisem slisal papeza, da je obsodil te mafijce. Mogoce mu delam krivico. Vsi imajo krize vsepovsod, nihce pa noce krizati svojega jaza.

Kdaj bo papez poklical te mafijce na zagovor in jim nastel eno resno bukvico.
CicaMicaŠpica
# 16.04.2018 ob 20:46
Na Balkanu imamo Domagoja Margetića, ki je po zgodbi o tranzicijskem ropu Juge, doživel isto, kot mož iz članka. Vpleteni so bili tudi Slovenci, razloži tudi nadaljevanje vladavine pokradenega kapitala in male elite v naši deželici.
So Slo novinarji kaj preverili njegove trditve, raziskali tokove in sokove?
Ramus
# 19.04.2018 ob 15:21
Carpe diem,...
kingeston
# 17.04.2018 ob 06:59
naj se počuti besno in naredi kar mu edino preostane, ne pa da joka in stoka...

btw, če ljudje ne bi po tihem podpirali mafijskih združb jih ne bi bilo, ker če bi se ljudje zbunili in jih nagnali iz svojih mest in vasi bi bil mir. tako pa vsak nekaj muti po svoje in je jajčko, in pokvarjenci to izkoristijo
forest9
# 16.04.2018 ob 18:16
Tako papež: https://www.ncronline.org/blogs/francis-chronicles/pope-condemns-mafia-says-members-are-excommunicated
ivod
# 16.04.2018 ob 15:46
semaino ... nisi slišal, ker si gluh :) ... lahko pa bi kje prebral ... če nisi tudi slep :)
Kazalo