Gasilcem je požar uspelo pogasiti do jutra. Foto: Reuters
Gasilcem je požar uspelo pogasiti do jutra. Foto: Reuters

Več deset ljudi je še vedno pogrešanih. Požar je izbruhnil nekaj pred polnočjo po krajevnem času, obvladali pa so ga proti jutru.

Prizorišče je gostilo koncert elektroskupine Golden Donna, na katerem se je zbralo okoli 50 ljudi, nekatera poročila navajajo tudi do 100 udeležencev.

"Še vedno moramo podrobno preiskati stavbo in ne vemo števila preostalih žrtev," je dejala gasilska poveljnica Teresa Deloach-Reed, medtem ko so iz šerifovega urada sporočili, da se bojijo, da bi končna številka lahko dosegla tudi 40. Uradno je še vedno pogrešanih 25 ljudi.

Vzrok požara še ni znan.

Stavba ni bila koncertno prizorišče
Požar je izbruhnil v dvonadstropni stavbi s studii, v katerih so živeli in ustvarjali umetniki, stavba pa naj ne bi bila uradno koncertno prizorišče. Kot je dodala, je varen umik ljudem onemogočala tudi struktura stavbe. "Ne vem, kje je ogenj izbruhnil, vem pa, da je način, kako je bila stavba zgrajena, ljudem otežil pobeg."

Kot je povedala Deloach-Reedova, je bil edini izhod iz drugega nadstropja, kjer je koncert potekal, po stopnišču iz lesenih palet. Ob tem je še dodala, da gasilci ob prihodu na prizorišče niso slišali dimnega alarma, stavba pa da ni imela sistema protipožarnih brizgalk.

Kot navaja Facebookova stran dogodka, naj bi sedem izvajalcev nastopilo na skrivni lokaciji na vzhodu Oaklanda, prizorišče pa so razkrili šele na dan koncerta.