Vlada je predlagala povišanje mesečne plače tekstilnih delavcev z 80 na 95 ameriških dolarjev, kar so sindikati zavrnili. Foto: EPA
Vlada je predlagala povišanje mesečne plače tekstilnih delavcev z 80 na 95 ameriških dolarjev, kar so sindikati zavrnili. Foto: EPA
Delavci pomagajo ranjenemu v spopadih s policijo. Foto: EPA
Policija je na stavkajoče delavce streljala. Nekaj naj bi jih tudi ubila. Foto: EPA
Delavec med spopadom meče kamen na policiste. Foto: EPA

Protest je potekal v okviru stavke po vsej državi, ki so jo sklicali sindikati in opozicija. Več sto delavcev se je zbralo pred tovarno okoli 20 kilometrov zahodno od glavnega mesta Phnom Penh, kot pravijo priče, pa jih je razgnalo okoli sto policistov v protiizgredni opremi. "Pretepli so vse," je po poročanju Al Džazire dejala aktivistka za delavske pravice Chhorn Sokha.

Pred tem so se spopadli policija in stavkajoči delavci, ki so policiste obmetavali s palicami, kamni in molotovkami. Policija je najprej izstrelila opozorilne strele v zrak, nato pa po navedbah fotografa francoske tiskovne agencije streljala na protestnike. Po prvih podatkih naj bi bili ubiti najmanj trije ljudje, po podatkih policije pa sta bila najmanj dva človeka tudi ranjena.

Pridržali so najmanj 10 protestnikov, ni pa še znano, koliko je ranjenih, je dodala. Pretepli so tudi fotografe, ki so pokrivali protest, dve priči pa sta dejali, da sta videli vojake, kako so pretepali budističnega meniha.

Spopadi so se zgodili po dveh tednih relativno mirnih stavk, shodov in demonstracij na ravni, kot je v Kambodži še ni bilo. Tekstilna industrija prinese 5 milijard ameriških dolarjev letno, delavci pa so plačani zelo malo. Vlada je 24. decembra tako ponudila povišanje minimalne plače z 80 na 95 dolarjev, kar so sindikati zavrnili.

Delavci na strani opozicije, ki obljublja
Delavci so se pridružili protestom, ki jih vodi opozicijska Kamboška stranka narodne rešitve, ki trdi, da je bila na lanskih volitvah ogoljufana za več kot dva milijona glasov. Stranka je približno 350.000 tekstilnih delavcev pritegnila z obljubo o minimalni plači, ki bi znašala 160 dolarjev, kar je vlada označila za nevzdržno.

Podpora delavcev omenjeni stranki pa predstavlja enega največjih izzivov za 28-letno vladavino avtoritarnega premierja Huna Sena. Senu se sicer priznava, da je državo popeljal stran od statusa propadle države, a njegovi nasprotniki pravijo, da ima oblast ne zaradi ljudi, ampak zaradi nadzora nad neodvisnimi institucijami in prevar na volitvah, kar sam zanika.

Kamboški delavci cenejši kot kitajski
Stavka je na kratko zaprla ceste v glavnem mestu in ogrozila industrijo, ki skrbi za največji priliv tujih valut v Kambodži, sicer eni najrevnejših azijskih držav. Tudi zato, ker je delovna sila v Kambodži še cenejša kot na Kitajskem, v tej državi svoje izdelke izdelujejo podjetja, kot so Gap, Adidas, Nike in Puma.