Nigerijska vojska je s številnih območij izrinila skrajneže Boko Harama, so pa zdaj pogostejši tovrstni samomorilski napadi. Foto: Reuters
Nigerijska vojska je s številnih območij izrinila skrajneže Boko Harama, so pa zdaj pogostejši tovrstni samomorilski napadi. Foto: Reuters

V kraju Bodo so odjeknile tri eksplozije, dve na trgu v tem kraju, ena pa na cesti, ki vodi vanj. Med trojico samomorilskih napadalcev sta bili najmanj dve ženski, ki sta razstrelivo skrili v vreče žita, je očividec povedal BBC-ju. Poleg 28 smrtnih žrtev je bilo v enem najhujših terorističnih napadov v tem delu Afrike ranjenih okoli 65 ljudi, poroča Reuters. Število žrtev in ranjenih je sporočil predstavnik lokalnih oblasti, ki pa zaradi varnosti ni želel biti imenovan. Dodal je, da je trenutno stanje stabilno in so varnostne sile že v mestu.

V šestih letih ubitih več kot 17.000 ljudi
Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, je pa severni del Kameruna prizorišče vse pogostejših samomorilskih napadov, za katerimi stoji Boko Haram. Islamistična milica, ki izvira s severovzhoda Nigerije, je svoje nasilje razširila zunaj meja in pripravlja napade tudi v Kamerunu, Nigru in Čadu. Bodo, ki ga od Nigerije loči le majhna mejna reka, je bil tarča terorističnega napada že decembra, ko sta se ob vhodu v mesto razstrelili dve samomorilski napadalki. Pred dvema tednoma je napad pred mošejo v mestu Kouyape zahteval 12 žrtev.

Od leta 2013 je v bilo v napadih Boko Harama na severu Kameruna po podatkih tamkajšnjih oblasti ubitih več kot 1.000 ljudi. Boko Haram je že od začetka upora leta 2009 ubil najmanj 17.000 ljudi, zaradi nasilja džihadističnih upornikov pa je skoraj dva milijona ljudi v eni najrevnejših regij na svetu zapustilo svoje domove. Marca lani je Boko Haram obljubil zvestobo Islamski državi in se pozneje poimenoval Zahodnoafriška provinca Islamske države, želi pa si vzpostaviti kalifat.

Skupni cilj regije uničenje džihadistične milice
Kamerun z drugimi državami regije sodeluje v ofenzivi proti skrajni skupini. Skupaj z Nigerijo in Kamerunom so se tudi Čad, Niger in Benin zavezali k skupnemu cilju in oblikovanju regionalne sile, ki šteje kar 8.700 vojakov, naloga pa je uničenje Boko Harama. Vojaško pomoč so poslale tudi ZDA.

Skupno organizirana operacija se sicer še ni začela, tako da so nacionalne vojske prepuščene posamičnemu boju proti džihadistom. Dokler ne bo skupne operacije, oblasti v regiji poudarjajo, da vojaki ene države upornike le preganjajo čez mejo v drugo državo. Boko Haram je nigerijska vojska v zadnjem letu izrinila iz številnih mest na severu države. Decembra so kamerunski vojaki ubili najmanj 100 borcev Boko Harama in osvobodili kar 900 talcev.