Kanadčani so v znak solidarnosti z muslimani tvorili obroče prijateljstva. Foto: Reuters
Kanadčani so v znak solidarnosti z muslimani tvorili obroče prijateljstva. Foto: Reuters
Kanada
Po nedeljskem napadu na mošejo v Quebecu je več tisoč Kanadčanov na različne načine obsodilo grozljivo dejanje, za katerega je obtožen 27-letni študent Alexandre Bisonnette. Umrlo je šest ljudi, več kot 15 jih je bilo ranjenih. Foto: Reuters

"Noben Kanadčan se ne bi smel bati iti v svoje svetišče molit," je dejal rabin Yael Splansky, pobudnik krogov prijateljstva okoli mošej v Torontu. "Gre za grozljivo situacijo. Predstavljajte si vernike, ki gredo molit, molit za mir, in so pri tem ogroženi. Sakralni objekti so sveti in morajo biti zaščiteni."

Samo v Torontu se je v času molitev okoli sedmih mestnih mošej zbralo več sto ljudi, med njimi so bili tudi številni kristjani in Judje, podobni krogi prijateljstva pa so se oblikovali tudi okoli mošej v Ottawi in Edmontonu, več sto ljudi pa se je zbralo tudi v mošeji v St. John'su na Novi Fundlandiji. "Čeprav je tragedija povzročila nepopravljive žrtve med muslimani, sta prijaznost in širokosrčnost sodržavljanov Kanadčanov v veliko uteho," je dejal Syed Pirzada iz muslimanske zveze Nove Fundlandije in Labradorja. "Kanada je spregovorila: ne sovraštvu, ne fanatizmu, ne verskemu nasilju, ne netoleranci."

Po besedah Kanskyja je idejo spodbudila podobna akcije skupine muslimanov v Oslu, ki so se leta 2015 po več antisemitskih napadih v Franciji in na Danskem zbrali okoli sinagoge v Oslu.

Vandali nad mošejo
Kot še poroča Guardian, so vandali med četrtkovim pogrebom le nekaj kilometrov proč od kraja pokopa poškodovali islamski center. Policija incident preiskuje kot dejanje sovraštva.