V kanadskem senatu obravnavajo predlog zakona, po katerem bi se morali vsi sodniki usposabljati za primere spolnih napadov. Foto: Reuters
V kanadskem senatu obravnavajo predlog zakona, po katerem bi se morali vsi sodniki usposabljati za primere spolnih napadov. Foto: Reuters
Kanadski sodniki so v zadnjem času podali več neprimernih izjav. Foto: Reuters

Kot je dejal Braun, je žrtev "malce preokrogla, a ima prikupen obraz" in bi lahko bila "malce polaskana" zaradi "pozornosti" obtoženca, Carla Figaroja. Tožilstvo je med sojenjem navedlo, da je skušal Figaro na silo poljubiti dekle, da ji je polizal obraz in jo otipaval, preden ji je uspelo pobegniti iz taksija, poroča Journal de Montréal.

Braun je nato pozornost usmeril v videz žrtve. "Ona je mlado dekle. Morda ima nekaj kilogramov preveč, ima pa prikupen obraz, kajne?" Braun je nato insinuiral, da je mogoče, da je dekletu ugajala pozornost "čednega" starejšega moškega, "ki pa svojih let ne kaže", tudi glede na to, da je bila strogo krščansko vzgojena. "Malce ji je laskalo. Morda je bilo to prvič, da je kdo pokazal zanimanje zanjo," je dejal sodnik, ki je še navrgel, da je poskus poljuba lahko sprejemljiv, za kaj več pa bi bila potrebna privolitev. "Moški je zainteresiran zanjo, skuša jo poljubiti. Prav gotovo za poskus poljuba ni potrebna ista privolitev kot za otipavanje po zadnji plati," je razglabljal naprej Braun.

Zgodovina neprimernih izjav
Braun je sicer nazadnje odločil, da je Figaro kriv spolnega napada, in zavrnil obtoženčeve trditve, da žrtve prej ni opazil, saj je redno zahajal v kavarno, kjer je 17-letnica delala. V svoji razsodbi je sodnik dejal, da težko verjame tem Figarojevim trditvam, "če upoštevamo žrtvino postavo, ki je precej bujna; sodišče bi reklo, da je ljubka mladenka".

Pravosodna ministrica province Quebec Stephanie Vallée je sodnikove opazke opisala kot nesprejemljive in napovedala uradno pritožbo proti Braunu. To sicer ni prvič, da je Braun dvignil prah z neprimernimi izjavami. Nekoč je 19-letnici, ki je telekomunikacijskega tehnika obtožila, da jo je zagrabil za prsi, dejal, da "ne gre za zločin stoletja".

Po vsej Kanadi težave s sodniki
Figarojeve izjave so bile izrečene v času, ko po vsej Kanadi poteka razprava glede tega, kako se pravosodni sistem odziva na pritožbe glede spolnih napadov. Pred nekaj meseci se je tako Robin Camp, sodnik iz Calgaryja, znašel pod plazom kritik, ko je žrtev posilstva med sojenjem vprašal, zakaj ni preprosto "držala kolen skupaj". Camp je odstopil takoj za tem, ko je disciplinska komisija izdala priporočilo, da se Campa odstavi. Javnost je tudi pozivala k odstavitvi sodnika iz Nove Škotske, ki je dejal, da "jasno, tudi pijanka lahko privoli v spolni odnos", nato pa oprostil taksista, obtoženega spolnega napada na stranko, ki so jo našli polgolo in nezavestno v njegovem taksiju.

Omenjeni primeri so spodbudili pobude za posebna usposabljanja za sodnike - pred nekaj meseci so v Ontariu sprejeli pravilnik, po katerem morajo vsi tamkajšnji sodniki na usposabljanje za primere spolnih napadov, kanadski senat pa trenutno obravnava predlog zakona, po katerem bi bilo tako usposabljanje obvezno za sodnike po vsej Kanadi, navaja Guardian.