Vasiljković je v Zagreb priletel v sredo. Foto: EPA
Vasiljković je v Zagreb priletel v sredo. Foto: EPA

Hrvaško tožilstvo je v povezavi z zaslišanjem 60-letnega Vasiljkovića na spletni strani poudarilo, da so se zaradi velikega interesa javnosti odločili za tajnost preiskave. S tem naj bi zaščitili tako žrtve in druge priče kot tudi sam postopek. Vasiljkovića je v sredo Avstralija izročila Hrvaški, kjer je najprej priletel na zagrebško letališče, nato pa so ga prepeljali v Split.

Iz splitskega pripora Bilice so ga okoli poldneva ob močnih varnostnih ukrepih prepeljali v poslopje splitskega tožilstva. Njegov odvetnik po uradni dolžnosti Darko Stanić je novinarjem povedal, da se bodo na odločitev o priporu pritožili, o čemer bo zunajrazpravni svet splitskega sodišča odločal prihodnji teden.

Odvetnik je zavrnil trditve nekaterih hrvaških medijev, da je Vasiljković zahteval prevajalca za srbščino. Dodal je, da bo obtoženi zelo kmalu izbral svoje odvetnike. Hrvaški mediji neuradno poročajo, da se Vasiljkovićeva družina že pogovarja z nekaterimi hrvaškimi odvetniki z Reke in Splita.

Devet let čakanja na izročitev
Vasiljković je prvi avstralski državljan, ki ga je Canberra izročila kateri izmed držav zaradi vojnih zločinov. Ima tudi srbsko državljanstvo.

Hrvaška je na njegovo izročitev čakala devet let, potem ko ga je avstralska policija na podlagi mednarodne tiralice prijela januarja 2006. Do aretacije je pod imenom Daniel Snedden živel v Perthu in delal kot trener golfa.

Hrvaško tožilstvo Vasiljkovića bremeni, da je kot poveljnik centra za urjenje posebnih srbskih enot leta 1991 trpinčil in moril ujete pripadnike hrvaške vojske in policije ter civiliste v Kninu, leta 1993 pa v Bruški pri Benkovcu. Sumijo, da je odgovoren tudi za napad na policijsko postajo v Glini ter več naselij na tem območju leta 1991.