Reševalci so z bojami označili mesto, kjer je potonil trajekt. Foto: Reuters
Reševalci so z bojami označili mesto, kjer je potonil trajekt. Foto: Reuters
Svojci potnikov
Svojci pogrešanih potnikov zahtevajo, da trajekt dvignejo iz morja. Foto: Reuters
Aretirali kapitana trajekta

Ob obali Južne Koreje se nadaljuje iskanje 270 pogrešanih po brodolomu trajekta, ki je bil na poti na turistični otok Džedžu, ko je potonil iz za zdaj še neznanih vzrokov.

Po zadnjih podatkih se je število žrtev nesreče povečalo na 32. Rešili so 174 ljudi. Na krovu trajekta je bilo 476 ljudi, med njimi večinoma dijaki, ki so bili na šolskem izletu.

Nesrečo je preživela večina od 28 članov posadke, med njimi tudi kapitan, ki so trajekt zapustili, še preden je potonil. Policija je kapitana Li Džun Seoka in še dva člana posadke aretirala. Kapitan se je po zaslišanju na policiji opravičil svojcem.

"Tok je bil zelo močan, temperatura oceana je bila nizka in mislil sem, da če bi ljudje trajekt zapustili brez ustrezne presoje, če bi bili brez rešilnih jopičev in tudi če bi jih imeli, bi jih odneslo stran in bi se znašli v drugačnih težavah," je povedal 69-letni kapitan, za katerega se je izkazalo, da med nesrečo sploh ni bil za krmilom trajekta, ki ga je v upravljanje prepustil tretjemu častniku Čo Džun Kiju.

Prav tako aretirani Čo je povedal, da se je trajekt odzival drugače, kot je pričakoval. "Sam sem naredil napako, vendar se je krmilo obrnilo dlje, ko bi se moralo," je zatrdil.

Svojci zahtevajo dvig trajekta
Verjetno bi se rešilo veliko več potnikov, če posadka še uro po začetku težav ne bi naročala vsem, naj ostanejo na svojih mestih in naj ne zapuščajo trajekta, zaradi česar so mnogi ostali ujeti v kabinah.

Reševalna akcija, ki jo otežujejo slaba vidljivost in močni tokovi v tem delu morja, bi lahko po besedah predstavnikov oblasti trajala mesec ali dva. Potapljači so skozi okno potniške kabine opazili tri trupla, vendar se niso mogli prebiti do njih. Obupani svojci pogrešanih potnikov od oblasti zahtevajo, da potopljeni trajekt dvignejo iz morja.

Aretirali kapitana trajekta