Nasedla 290 metrov dolga ladja je še vedno pred obalo otoka Giglio. Foto: EPA
Nasedla 290 metrov dolga ladja je še vedno pred obalo otoka Giglio. Foto: EPA
Francesco Schettino
Francesco Schettino zanika krivdo za nesrečo. Foto: EPA

V toskanskem mestu Grosseto se je začelo zaslišanje šesterice v procesu za nesrečo luksuzne potniške ladje Costa Concordia, ki je 13. januarja lani z več kot 4.200 ljudmi nasedla pred otokom Giglio, potem ko je kapitan poskušal izvesti "pozdravni" manever, a je trčil ob čer. V nesreči je umrlo 32 ljudi, največ očitkov pa je letelo na kapitana Francesca Schetttina, ko je še potekala evakuacija.

Zaradi nesreče se mora na sodišču zagovarjati šesterica - poleg Schettina še krmar ladje Jacob Rusli Bin, saj naj bi k tragediji prispeval z nerazumevanjem ključnih povelj v trenutkih pred nesrečo, krizni menedžer ladijske družbe Roberto Ferrarini ter še trije častniki.

Schettino je obtožen več ubojev, povzročitve brodoloma, neustreznega obveščanja obalne straže po nesreči in zapustitve ladje v času reševanja. Kapitan vztraja, da ladje ni zapustil, ampak je z nje padel, potem ko se je nagnila na bok.

Njegov odvetnik Francesco Pepe je v odmoru med zaslišanjem novinarjem povedal, da Schettino ni povzročil nesreče ali zapustil ladje, ampak se mu je med delovnim časom zgodila nesreča, zato ga po njegovih besedah ne bi smeli kriminalizirati.

Med tožniki tudi otok in družba
Costa Crociere, ki je lastnica ponesrečene ladje, v sodnem postopku sodeluje tudi v vlogi civilne tožnice. "Poleg žrtev je družba Costa Crociere tista, ki je zaradi nesreče utrpela največjo škodo. Izgubili smo ladjo, vredno 500 milijonov evrov, zato želimo nastopiti kot civilni tožnik," je dejal odvetnik družbe Marco De Luca.

Tožniki so tudi oblasti otoka Giglio, pred katerim še vedno leži ponesrečena ladja. Otok zahteva več kot 80 milijonov evrov za kompenzacijo škode. Skupina potnikov, ki se je poimenovala Pravica za Concordio, pa zahteva odškodnino 500.000 evrov po osebi.

"Moji klienti želijo razumeti, kaj se je resnično zgodilo, zakaj se je zgodilo in čigava krivda je to," je dejal odvetnik družine ene izmed francoskih žrtev Massimiliano Valcada. "To ne bo spremenilo tega, kar se je zgodilo tiste grozljive noči, a morajo poznati resnico - zakaj je njihova ljubljena oseba tisto noč umrla," je še dodal.