Izrečena kazen za kapitana Lija pomeni, da bo moral v zaporu ostati do konca svojega življenja. Foto: EPA
Izrečena kazen za kapitana Lija pomeni, da bo moral v zaporu ostati do konca svojega življenja. Foto: EPA
Trajekt
Vlada je bila na udaru kritik javnosti zaradi odziva na brodolom. Foto: EPA
Obsojeni kapitan trajekta

Trajekt Sewol s 476 ljudmi na krovu je 16. aprila plul iz mesta Inčeon na severozahodu države proti južnemu letoviškemu otoku Džedžu, ko je poslal klic v sili in dve uri pozneje potonil. V brodolomu je umrlo več kot 300 ljudi, med njimi večina dijakov, ki so bili na šolskem izletu.

69-letni kapitan Li Jun Seok naj bi skupaj z drugimi člani posadke po trditvah tožilstva ladjo zapustil brez kakršnih koli prizadevanj za rešitev potnikov. Med sojenjem se je kapitan za svoje ravnanje ob nesreči opravičil in zatrdil, da mu je nesreča ohromila zmožnost odločanja.

Tožilstvo je za kapitana zahtevalo smrtno kazen, medtem ko je sodišče sicer menilo, da je odgovoren za vse dogajanje v zvezi z nesrečo, a se ni odločilo za smrtno kazen. Kot je pojasnilo, nima dokazov, da so se kapitan in drugi obtoženi zavedali, da bodo posledica njihovega ravnanja smrtne žrtve.

Uboja iz malomarnosti so bili obtoženi še trije vodilni člani posadke, ki jih je sodišče danes obsodilo na 15, 20 in 30 let zapora. Skupno se mora pred sodiščem zaradi domnevne odgovornosti za nesrečo zagovarjati 15 članov posadke.

Razpustitev obalne straže
Tragedija je močno pretresla južnokorejsko javnost, še posebej, ko se je izkazalo, da so potniki trajekta poslušali navodila posadke, naj ostanejo, kjer so, čeprav se je ladja že začela potapljati. Tako so mnogi ostali ujeti v trupu ladje, člani posadke s kapitanom na čelu pa so medtem zapustili plovilo. Uradno so potrdili 295 smrtnih žrtev, še vedno pa pogrešajo devet ljudi.

Južnokorejska predsednica Park Geun Hje je po nesreči napovedala razpustitev obalno stražo, ki je bila deležna številnih kritik in zgražanja javnosti zaradi prepočasnega in neustreznega odziva. Za nesrečo naj bi bilo krivo več razlogov.

Ladja je bila med drugim čezmerno naložena s tovorom, ki je vplival, da se je ob sunku vetra nagnila in potonila, neizkušena posadka pa ni vedela, kako ukrepati.

Obsojeni kapitan trajekta