Čezmerna telesna teža je povezana s številnimi zdravstvenimi težavami. Foto: Reuters
Čezmerna telesna teža je povezana s številnimi zdravstvenimi težavami. Foto: Reuters
Otroška debelost nikakor ni omejena zgolj na staro celino. Foto: EPA
Otroci se prehranjujejo vse slabše, gibljejo pa se vse manj. Foto: Reuters

Poročilo, ki je zajelo 46 evropskih držav, ob tem opozarja še, da bo do leta 2025 število predebelih otrok, mlajših od pet let, naraslo z 41 milijonov na 70 milijonov.

Raziskovalci ugotavljajo tudi, da se med 20 in 30 odstotki vseh vnetnih črevesnih bolezni začenja v otroštvu in da je na Zahodu zamaščenost jeter postal najpogostejši vzrok kroničnega obolenja jeter med otroki in mladostniki. Za omenjeno boleznijo trpijo že triletniki.

UEG ob tem ugotavlja, da se Evropa preprosto ne more spopadati s to težavo. "Po vsej Evropi imamo vodilne pediatrične strokovnjake in številne izvrstne centre. A niso dovolj razširjeni in ne morejo zadostovati za otroke po vsej celini," je povedal Michael Manns, predsednik UEG-ja in profesor pediatrije na medicinski fakulteti v Hannovru. "To vpliva ne le na posameznike in njihove družine, ampak na celotno družbo in zdravstveno oskrbo."

Visoki stroški zdravljenja
Stroški zdravljenja motenj in sindromov, povezanih z debelostjo, zdaj predstavljajo desetino vseh stroškov za zdravstvo v Evropi in ogrožajo sistem javnega zdravstva po vseh državah. Otroci predstavljajo eno petino evropskega prebivalstva, gastroenterološke bolezni so v porastu, strokovnjaki pa menijo, da se precej premalo financirajo raziskave tega področja.

"Skrajno skrb vzbujajoče je, da se samo eno izmed 58 področij, ki trenutno prejemajo EU-sredstva za raziskave, osredotoča na pediatrično zdravstvo," je za Guardian povedal Berthold Koletzko, predsednik Evropske zveze za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano ter pediater univerzitetne bolnišnice v Münchnu. "Prioritete se morajo hitro spremeniti, da bi se lahko posvetili konkretnim zadevam pediatrične prebavne oskrbe in vlagali več v preventivo, ekonomične diagnostične ukrepe in usklajene vadbe."

Več debelosti na severu in vzhodu
Kot še opozarja Manns, se debelost iz otroških let rada prenese še v odraslo dobo. Ob tem še izpostavlja, da imata severna in vzhodna Evropa več težav z debelostjo kot jug. "En dejavnik je nedvomno podnebje, drugi pa socioekonomski status. Običajno so revnejši ljudje bolj ogroženi. To bi bilo lahko povezano s prehrano, pa tudi z odnosom do telesne vadbe," razmišlja. "Kar je pomembno vedeti, je, da kar 90 odstotkov vseh kronično predebelih otrok to ohranijo v poznejših letih. Prav zato je tako pomembno že v otroštvu opozarjati na to težavo."

Opozorila o naraščajoči debelosti sicer niso ne nova ne omejena zgolj na Evropo ali otroke. Po nedavni raziskavi Imperial Collegea naj bi bilo po vsem svetu kar 266 milijonov predebelih moških in 375 milijonov predebelih žensk, svetovno prebivalstvo pa se je od leta 1975 dalje v vsakem desetletju v povprečju zredilo za 1,5 kilograma.