Foto:
Foto:
Sikstinska kapela je pripravljena na volitve novega papeža.

Dopoldne so nekateri izmed 115 kardinalov, ki bodo v Sikstinski kapeli sodelovali pri izvolitvi 265. papeža in naslednika pokojnega Janeza Pavla II., v različnih cerkvah po Rimu še darovali svete maše.

Kardinali, ki bodo med glasovanjem popolnoma ločeni od zunanjega sveta bivali v obnovljenem domu sv. Marte, se bodo na konklavu zbrali po slovesni maši v baziliki sv. Petra v ponedeljek popoldan. Odločitev o tem, ali bodo že prvi dan konklava izvedli prvo glasovanje ali pa bodo z njim počakali do torka dopoldne, bodo sprejeli na samem zasedanju.

"Sveti duh nam bo sporočil"
Nekateri kardinali opozarajo na nerazumevanje javnosti nad potekom glasovanja. "Ljudje mislijo, da bomo izbirali kot na volitvah. Toda to bo nekaj popolnoma drugega. Poslušali bomo Gospoda in poslušali bomo Svetega duha," je dejal kardinal Oscar Andres Rodriguez iz Hondurasa, ki ga imajo mediji za enega izmed kandidatov. Mehiški kardinal Norberto Rivera Carrera pa je dodal: "Mislim, da Sveti duh že ve, vendar pa nam še ni povedal."

V 20. stoletju osem konklavov
V prejšnjem stoletju je potekalo osem konklavov. Najdaljši je leta 1922 trajal pet dni, Pij XI. pa je bil izvoljen šele po 14 glasovanjih. Na izvolitev Janeza Pavla II. je bilo treba čakati tri dni, kardinali pa so glasove oddali osemkrat.


Vsi konklavi 20. stoletja

Leto

Izvoljeni papež

Glasovanja

Dnevi

1903

Pij X.

7

4

1914

Benedikt XV.

10

3

1922

Pij XI.

14

5

1939

Pij XII.

3

2

1958

Janez XXIII.

11

4

1963

Pavel VI.

6

3

1978

Janez Pavel I.

4

2

1978

Janez Pavel II.

8

3


Prstan in pečat razbita
Včeraj so kardinali uničili papežev prstan in pečat ter s tem simbolično končali njegov pontifikat. Na streho Sikstinske kapele pa so namestili znameniti dimnik, ki bo z barvo dima oznanjeval potek volitev.