Nevihtni oblaki nad Havano. Foto: Reuters
Nevihtni oblaki nad Havano. Foto: Reuters

Še vedno nevaren orkan bo v prihodnjih dneh ogrožal Jamajko, Haiti in vzhod Kube, je sporočil ameriški Nacionalni center za orkane (NHC).

Ameriška vojska je v pričakovanju orkana že odpovedala letalski promet z vojaškim oporiščem in taboriščem za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi.

Orkan Matthew je zdaj druga najmočnejša nevihta na lestvici Saffir-Simpson in močnejša nevihta v Karibih od orkana Felix, ki je na tem območju divjal leta 2007 in terjal 150 smrtnih žrtev, na tisoče ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo.

NHC je središče Matthewa zaznal 145 kilometrov jugozahodno od Punte Gallinas v Kolumbiji in 692 kilometrov jugovzhodno od jamajške prestolnice Kingston. Nevihta trenutno potuje proti zahodu s hitrostjo enajst kilometrov na uro, še danes naj bi se obrnil proti severozahodu.

Napovedujejo do 38 centimetrov dežja
Matthew je bil še v četrtek popoldne orkan prve stopnje, dan pozneje že četrte, pozno v petek pa se je spremenil v orkan pete, najvišje stopnje. Na poti proti Jamajki je danes izgubil moč, vetrovi zdaj pihajo s hitrostjo okoli 250 kilometrov na uro, je sporočil NHC.

Matthew bo predvidoma pozno v ponedeljek ali zgodaj v torek dosegel južno obalo Kube, še prej pa Jamajko, ki se s Haitijem že pripravlja na obilno deževje. Vremenoslovci napovedujejo, da bi lahko v posameznih regijah padlo med 25 in 38 centimetri dežja na kvadratni meter.

Nacionalni center za orkane še opozarja, da bo orkan prihodnji teden morda ogrozil Florido, vendar ni zanesljivo, ali bo to ameriško zvezno državo le oplazil, preden se bo pomaknil proti severu.