Ponoči in zjutraj je največ dežja padlo na širšem zagrebškem območju. Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO
Ponoči in zjutraj je največ dežja padlo na širšem zagrebškem območju. Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO
Izredne razmere na Hrvaškem

Zaradi poplavljanja rek so v Karlovcu v soboto razglasili izredne razmere in evakuirali 2.000 ljudi. Reki sta nekoliko upadli, a vseeno ohranjata rekordna vodostaja. Okoli polnoči je bila Korana globoka 845 centimetrov, Kolpa pa centimeter manj.

Vodostaji naj bi po ocenah še naprej upadali, a le za nekaj centimetrov na uro. Stanovalci primestnih naselij se še ne morejo vrniti domov. To bodo lahko storili šele čez nekaj dni, poroča dnevnik Jutarnji list. Krizni štab sicer sporoča, da je položaj na karlovškem območju pod nadzorom, a, kot poroča hrt.hr, so razmere tam še vedno kritične.

Sisak ogrožen
Hrt.hr poroča, da je vodni val Kolpe na poti proti Sisku. Na območju tega mesta pričakujejo, da se bosta zvečer združila vodna vala Kolpe iz Karlovca in Save iz Zagreba. Nihče sicer ne more napovedati, koliko vode bo to prineslo.

Iz Hrvaških železnic sporočajo, da je zaradi prihajajočega vodnega vala Save in Kolpe okrepljen nadzor na progi Zagreb-Sisak-Novska. Obilne padavine so povzročile tudi nekaj plazov, zaradi česar je na nekaterih delih oviran železniški promet.

V Sisak je na pomoč prispelo okoli 450 pripadnikov hrvaške vojske, ki prebivalcem, za katerimi je neprespana noč, pomagajo polniti vreče s peskom. Vseh angažiranih vojakov je sicer okoli 700, pomagajo pa tudi z 12 čolni.

Izredne razmere na Hrvaškem