Afganistan še pred odhodom tujih vojakov čakajo aprila predsedniške volitve, na katerih pa Karzaj ne bo več kandidiral. Foto: EPA
Afganistan še pred odhodom tujih vojakov čakajo aprila predsedniške volitve, na katerih pa Karzaj ne bo več kandidiral. Foto: EPA
Kabul
Samomorilski napadalec se je razstrelil blizu prizorišča loja džirge. Foto: EPA

"Vabimo jih, prosim, pridite na narodno džirgo, dvignite svoj glas, izrazite svoje pomisleke ... in predstavite svoja stališča," je na novinarski konferenci v Kabulu dejal Karzaj.

Plemenska skupščina loja džirga se bo začela v četrtek in bo trajala štiri dni. Okoli 2.500 predstavnikov vseh slojev afganistanske družbe bo na njej odločalo o osnutku varnostnega sporazuma med Afganistanom in ZDA, ki bi omogočil prisotnost ameriških vojakov na afganistanskih tleh tudi po letu 2014, ko bodo še vedno nemirno in nestabilno državo zapustili pripadniki mednarodnih sil.

O varnostnem sporazumu sta se Washington in Kabul pogajala več mesecev. Njegov osnutek sta prejšnji mesec na srečanju v Kabulu oblikovala Karzaj in ameriški državni sekretar John Kerry, ki pa končnega dogovora o sporazumu nista dosegla. Afganistanski predsednik je takrat dejal, da je končna usoda sporazuma v rokah loje džirge.

Sporna imuniteta ameriških vojakov
Podrobnosti sporazuma javnosti niso znane, a med drugim naj bi določal število ameriških vojakov in oporišč po koncu Natovih operacij v Afganistanu decembra 2014. Glavno jabolko spora ostaja zahteva, da ameriški vojaki ohranijo imuniteto pred pregonom po afganistanski zakonodaji.

Talibani so udeležbo na loji džirgi zavrnili in afganistanske veljake posvarili, naj ne podprejo sporazuma z ZDA. V nasprotnem primeru so jim zagrozili, da jih bodo kaznovali kot "izdajalce".

Možnost udeležbe na plemenski skupščini je zavrnila tudi skupina Hezb-e-Islami, ki je talibanom blizu, saj gre po njenem mnenju za "legalizacijo ameriške zasedbe".

Samomorilski napad
V bližini prizorišča zasedanja loje džirge se je medtem v avtomobilu, polnem razstreliva, razstrelil samomorilski napadalec. Umrlo je najmanj šest ljudi, 22 je bilo ranjenih.

Po sporočilu z afganistanskega notranjega ministrstva so varnostne sile zasledovale napadalca, ki se je razstrelil, ko je policija začela streljati na njegovo vozilo.