Kasparov se trenutno poteguje za položaj predsednika Svetovne šahovske zveze. Foto: EPA
Kasparov se trenutno poteguje za položaj predsednika Svetovne šahovske zveze. Foto: EPA

Že na začetku leta so hrvaški mediji poročali, da je Kasparov zaprosil za hrvaško državljanstvo. Jeseni je sicer že zaprosil za državljanstvo Latvije, saj naj bi po njegovih besedah z njim lažje politično deloval v Rusiji, kjer velja za enega najostrejših nasprotnikov predsednika Vladimirja Putina.

Od leta 2005, ko se je umaknil iz profesionalnega šaha, je bil Kasparov že večkrat aretiran na protestih proti Putinu.

Po poročanju Večernjega lista na začetku meseca je prošnja za hrvaško državljanstvo znamenje, da bo Kasparov počasi opustil politični boj proti Putinu.

Redni obiskovalec
Kasparov je večkrat izpostavil Hrvaško kot svojo drugo domovino, dobro pa razume tudi hrvaški jezik. Vsako leto je reden gost na Hrvaškem, še posebej poleti, ko dopustuje v Makarski.

Danes se je Kasparov srečal tudi s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovičem. V začetku leta je odigral partijo šaha s predsednikom Ivom Josipovičem.

Ko je bil Kasparov še dejaven šahist, se je na Hrvaškem pogosto pripravljal na tekmovanja. V času vojne jo je podpiral in si prizadeval za njeno neodvisnost.

Svetovni šahovski prvak je bil med letoma 1985 in 2000. Najbolj so ostale v spominu igre za svetovnega prvaka, ki jih je kot 21-letnik in najmlajši kandidat za svetovnega prvaka igral proti enajst let starejšemu Anatoliju Karpovu.