Glavna priča v umoru ruskega opozicijskega voditelja Borisa Nemcova, 23-letna ukrajinska manekenka Ana Duricka, se je danes pritožila, da ji še vedno ne dovolijo odhoda iz Rusije, čeprav je preiskovalcem povedala vse, kar je lahko. Foto: EPA
Glavna priča v umoru ruskega opozicijskega voditelja Borisa Nemcova, 23-letna ukrajinska manekenka Ana Duricka, se je danes pritožila, da ji še vedno ne dovolijo odhoda iz Rusije, čeprav je preiskovalcem povedala vse, kar je lahko. Foto: EPA
Umor Nemcova
Na velikem spominskem shodu v čast Nemcovu se je v nedeljo v Moskvi zbralo na tisoče ljudi. Glavno geslo udeležencev je bilo: 'Ni me strah.' Foto: Reuters
Vladimir Putin
Kaj se bo z umorom Nemcova v Kremlju spremenilo? Foto: Reuters
Preiskava atentata na Nemcova

Zdaj se Jašin, sicer vodja opozicijskega gibanja Solidarnost, boji, da ne bodo nikoli objavljeni. "Ne vem, kako je dobil te informacije. Preiskovalci so prišli na njegov dom dve uri po njegovem umoru, naslednji dan pa v njegov urad. Odnesli so dokumente in oba prostora zaprli," je pojasnil. Povedal je še, da mu je Nemcov dva dni pred umorom povedal, da bo zbrane podatke v poročilu z naslovom Putin in vojna objavil kmalu.

"Menim, da bi poročilo, če bi ga končal, izzvalo senzacijo," pa je Jašin predtem dejal za opozicijsko televizijo Dožd. "Ne morem pa potrditi, da je umor povezan prav s to zadevo. Zdi se mi, da gre za pomemben podatek, na katerega morajo biti pozorni v preiskavi," je dodal.

Rusi zavrnili vstop Poljaku in Latvijki, ki sta želela na pogreb
Nemcova bodo pokopali v torek, po poročanju medijev pa nastajajo zapleti glede udeležbe na njegovem pogrebu. Ruske oblasti niso dovolile vstopa v Rusijo predsedniku zgornjega doma poljskega parlamenta Bogdanu Borusewiczu, sicer disidentu v obdobju komunizma in enem izmed ustanoviteljev poljskega gibanja Solidarnost. Poljsko zunanje ministrstvo je zatrdilo, da gre za povračilni ukrep, ker je njegova ruska kolegica Valentina Matvijenko tarča sankcij EU-ja. Poljski predsednik Bronislaw Komorowski je dejal, da le težko razume in sprejme odločitev, da se "prepove vstop ikoni poljskega gibanja za demokracijo". Po njegovih besedah ga bo na pogrebu zastopal njegov svetovalec Jan Litynski, vlado pa namestnik zunanjega ministra Konrad Pawlik.

Pogreba naj bi se udeležila tudi nekdanja latvijska zunanja ministrica, zdaj evropska poslanka, Sandra Kalniete, ki pa ji, kot je sporočila, na moskovskem letališču Šeremetjevo niso dovolili vstopa v Rusijo in kot razlog navedli neki člen zakona. Kot je sporočila, namerava noč preživeti na letališču.

Na pogreb je želel tudi vidni kritik Kremlja Aleksej Navalni, vendar je rusko sodišče njegovo prošnjo za enodnevno izpustitev iz zapora zavrnilo.

Kasparov: Upi na konec brutalne Putinove diktature so končani
Umor Nemcova je po mnenju Garija Kasparova, enega izmed ruskih opozicijskih voditeljev, pokopal vse upe na končanje Putinove "brutalne diktature". Gasparov, nekdanji šahovski prvak, ki živi v ZDA, je v pogovoru za Reuters Nemcova, v katerega je neznanec v središču Moskve v petek izstrelil štiri naboje, označil kot enega glavnih ruskih glasnikov za nenasilno politično izražanje. "Boris je upal, zaman, kot smo videli, da bo dočakal vsaj določeno vrsto politične tranzicije v običajno, civilizirano demokratično vlado. Zdaj, po njegovi smrti, ne vidim prav nikakršne možnosti, da bi se Rusija oddaljila od Putinove brutalne diktature in bi zavladale tako mile razmere, kot smo jih imeli še pred desetimi leti."

"Le odstranili vas bomo"
Kasparov meni, da za njegovo smrtjo stojijo strukture iz Kremlja: "To je jasen znak za vse, ki so kakor koli vključeni v opozicijske dejavnosti. Sporočajo nam: 'Ne bomo tratili časa s tem, da bi vas sodno preganjali in se pretvarjali, da spoštujemo vladavino prava. Preprosto vas bomo odstranili.'" Dodal je, da sam v ZDA živi brez varnostnikov, saj meni, da je varen, dokler ne vstopi v Rusijo. V Moskvo se ne bo vrnil, udeležil se ne bo niti torkovega pogreba Nemcova, saj je dejal: "Ne kupujem enosmernih vozovnic ..."

Kakšne bodo posledice?
Tudi v Rusiji se vrstijo odzivi na smrt enega izmed najvidnejših opozicijskih voditeljev. Številni mediji ocenjujejo, da bo imel umor Nemcova širše posledice za Rusijo in da je Rusija po tem dejanju za vedno spremenjena.

Da bo imel umor politične posledice tako za rusko domačo kot tudi zunanjo politiko, je za ruski poslovni dnevnik Vedomosti dejal predstavnik stranke Enotna Rusija Franc Klincevič. Po umoru Nemcova le streljaj od zidov Kremlja bo Rusija po njegovih besedah neizogibno drugačna. "Kako priljubljen je bil Nemcov, je postalo jasno šele po njegovi smrti," je dodal.

Po besedah Klinceviča je bil Nemcov eden ključnih opozicijskih akterjev in je v preteklosti na oblasti prehodil dolgo pot. Vendar "zdaj nikogar ni motil in za nikogar ni predstavljal nevarnosti ali grožnje". "Za ruski državni vrh je ta položaj maksimalno neugoden," je dejal predstavnik ruske vladajoče stranke.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je atentat Nemcova označil za "ostuden zločin" in dejal, da preiskavo umora vodi sam predsednik Vladimir Putin.

Vadim Solovjov iz ruske komunistične stranke je ocenil, da bi umor Nemcova lahko koristil tistim, ki želijo pretresti politične razmere v državi. "Odziv na umor Borisa Nemcova je enako poseben, kot je bil Nemcov sam kot politik," pa so zapisali v poslovni prilogi dnevnika Komersant.

Spremenjena Rusija?
Spletni portal Gazeta.ru pa je zapisal, da je po "pretresljivem umoru veliko ljudi dejalo, da so se zbudili v drugo državo", nedeljski shod pa so med drugim označili za "shod proti strahu".

Opozicijski časnik Nova Gazeta je sicer poročal, da je Nemcov redno dobival grožnje s smrtjo, a jih ni jemal resno. "V zadnjih letih sem bil deležen velikega števila provokacij, groženj in dejanj podlosti. In sem razvil določeno mero imunitete na to," je Nemcov povedal aprila lani. Glede pritiskov ruskih oblasti je takrat dejal: "Mogoče me bodo umorili, ne vem, a verjetneje me bodo zaprli. Vse to smo že videli v drugih diktaturah (...) represija, zapor, pranje možganov."

Nova Gazeta še ocenjuje, da je umor Nemcova točka, s katere ni vrnitve, in predstavlja radikalno destabilizacijo političnih razmer v Rusiji, katere posledic si še ni mogoče predstavljati.

Partnerico Nemcova še vedno zaslišujejo
BBC poroča, da ruska policija še vedno zaslišuje dekle ubitega Nemcova, 23-letno ukrajinsko manekenko Ano Duricko, ki je bila z njim, ko so ga umorili. "Ne vem, zakaj sem še vedno na ruskem ozemlju," je dejala Ukrajinka in dodala, da je policiji povedala vse, kar je lahko. Čim prej se želi vrniti v domovino, kjer jo čaka bolna mati.

Kot je dejala, jo že tri dni prevažajo v policijskih avtomobilih, in naredila je vse, kar je lahko. "Vzeli so mojo izjavo, preverili vse moje stvari, preverili moje telefonske klice, pobrali so vse informacije." Ob tem je prek Skypa v pogovoru za neodvisno rusko televizijo Tožd pojasnila, da je pod nadzorom policije zaradi varnostnih razlogov. Po besedah njenega odvetnika je policija zelo korektna.

Nemcov in Duricka sta v soboto zvečer večerjala v neki restavraciji nedaleč od kremeljskega obzidja. Nato sta se čez most odpravila proti njegovemu stanovanju, ko je mimo pripeljal bel avtomobil. Strelec v njem je Nemcova ustrelil štirikrat. Kot pravi Duricka, ni videla, od kod se je pripeljal napadalec, saj se je vse zgodilo za njenim hrbtom. Takoj je poklicala policijo, potem pa še svojo mamo. "Boris se je zrušil in padel. Ana je bila zelo prestrašena, nemudoma je začela klicati policijo in mene. Po telefonu je dejala 'Mama, Borisa so umorili! Ustreljen je bil v hrbet, padel je in zdaj leži poleg mene'," je spletna stran navedla besede matere 23-letnice.

Mati je za ukrajinsko televizijo TSN tudi izrazila bojazen, da njeno hčerko zadržujejo v Rusiji, ker jo želijo obtožiti, ji naprtiti umor. Dejala je, da je vse videti kot hišni pripor in da se zdi, da ruski preiskovalci igrajo neko umazano igro.

Preiskava atentata na Nemcova