Svet
false
Glede na smernice Vatikana novoimenovani škofje niso dolžni prijaviti sumov zlorab otrok. To morajo storiti žrtve same ali njihove družine, menijo v Katoliški cerkvi. Foto: Reuters
false
Papež Frančišek je dejal, da je "treba storiti, kar je mogoče, da se Cerkev znebi nadloge spolnih zlorab", kot kardinal pa je priporočal interno obravnavo takšnih obtožb. Foto: EPA

Dodaj v

Katoliška cerkev škofom: Ni vaša dolžnost prijaviti obtožbe o spolnih zlorabah otrok

Cerkev ima dolgo zgodovino zlorabljanja otrok in nesoočanja z zlorabami
11. februar 2016 ob 12:13,
zadnji poseg: 11. februar 2016 ob 13:10
Vatikan - MMC RTV SLO

Dokument, ki ga je nedavno objavil Vatikan, kaže, da Cerkev novoimenovanim škofom pravi, da ni njihova dolžnost prijaviti obtožb o zlorabah otrok policiji, ampak naj obtožbe obravnavajo interno.

Kot poroča britanski Guardian, dokument višjim predstavnikom Cerkve pojasnjuje, kako naj ravnajo pri obtožbah o zlorabah otrok. Morajo se sicer zavedati lokalne zakonodaje, a edina dolžnost škofov je takšne obtožbe obravnavati interno, piše v dokumentu. Vatikan škofom še sporoča, naj zlorabe otrok policiji prijavijo le žrtve ali njihove družine.

"Glede na civilno zakonodajo posamezne države, kjer je prijava obvezna, ni nujno dolžnost škofa, da prijavi osumljence oblastem, policiji ali tožilstvu v trenutku, ko izvejo za zločine ali grešna dejanja," piše v dokumentu s smernicami za novoimenovane škofe.

Smernice, ki jih je na začetku meseca objavil Vatikan, je napisal kontroverzni francoski monsinjor in psihoterapevt Tony Anatrella, svetovalec Papeškemu svetu za družine.

Komisija za zlorabe porinjena na stran
Kot je pisal John Allen, eden izmed urednikov na katoliškem novičarskem portalu cruxnow.com, naj posebna komisija, ki jo je vzpostavil papež Frančišek (Papeška komisija za zaščito mladoletnih oseb) ne bi igrala nobene vloge pri urjenju škofov, čeprav naj bi ravno ta komisija razvijala "najboljše prakse" za preprečevanje in spoprijemanje z zlorabami, ki jih zakrivijo kleriki, poroča Guardian.

Eden izmed predstavnikov Cerkve, ki je seznanjen z delom komisije za zlorabe, je dejal, da je stališče komisije, da je prijava zlorab posvetnim oblastem "moralna dolžnost, pa če to civilna zakonodaja zahteva ali ne". Komisija naj bi bila v prihodnje udeležena pri urjenju škofov.

Avtor omenjenih smernic Anatrella je sicer bolj znan po zagovarjanju stališč glede "teorije spola". Pravi namreč, da vedno večje sprejemanje homoseksualnosti v zahodnih državah ustvarja "resne težave" za otroke, ki so izpostavljeni "radikalnim idejam spolne usmerjenosti". Anatrellove smernice poleg tega zmanjšujejo resnost dediščine Cerkve glede sistemske zlorabe otrok, ki je po mnenju skupin za zaščito pravic žrtev problem še dandanes.

Smernice za škofe sicer pravijo, da je bila "Cerkev posebej prizadeta zaradi spolnih zločinov zoper otroke", obenem pa ponuja statistiko, ki kaže, da se velika večina zlorab otrok zgodi znotraj družin in s strani prijateljev in sosedov, ne pa ljudi z avtoriteto.

Smernice so bile objavljene šele zdaj, škofom pa so bile predstavljene že septembra lani, je zapisal Allen.

Frančišek kot kardinal za ostro, a interno obravnavo
Papež Frančišek je sicer javno pozval Cerkev, naj ima do spolnih zlorab otrok ali ranljivih odraslih "ničelno toleranco" in da je "treba storiti, kar je mogoče, da se Cerkev znebi nadloge spolnih zlorab".

Kot je dejal v intervjuju leta 2012, pa je kot kardinal škofu, ki ga je prosil za nasvet, kako ravnati v primeru obtožb o spolni zlorabi, svetoval, naj v primeru sumov spolnih zlorab obtoženim duhovnikom odvzame dovoljenje za služenje in sproži sojenje pa kanonskem pravu, po katerem bi se stvari obravnavale interno.

Organizacija, ki zagovarja žrtve spolnih zlorab v ZDA, SNAP, je do papeža Frančiška glede te teme zelo kritična. Cerkev se v zadnjem času ni veliko spremenila, po poročanju Guardiana opozarja organizacija.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Državljan št.1
# 11.02.2016 ob 12:24
zloraba otrok je kaznivo dejanje. za župnike veljajo isti zakoni kot za ostale
zozozo
# 11.02.2016 ob 12:18
Ne vem, kaj jim ima to papež za govorit. Saj niso v Vatikanu, ampak v državah, ki imajo svoje zakone.
Charles_Darwin
# 11.02.2016 ob 12:28
In Slovenija še finančno podpira organizacijo, ki načrtno prikriva kriminalna dejanja svojih članov.
ti-ne
# 11.02.2016 ob 12:39
Kaj pravi Koalicija za otroke gre?
Podpirajo zakon?
jingo
# 11.02.2016 ob 12:36
Naj dela RKC kar hoče, itak so sami sebi največja anti-reklama.
Edino financiranje od strani države je treba čimprej ustavit!!
Jocipros
# 11.02.2016 ob 12:28
To je tako kot če se zastrupiš z zdravilom, ni kriv lekarnar, ki ga je prodal, ampak se moraš ti sam prijaviti, če se zastrupiš. Zelo lepa logika pravnosti, da o morali in etiki niti ne govorim!
Billi
# 11.02.2016 ob 12:41
Dva retorična vprašanja:
Ali medved serje v gozdu?
Ali papež pomaga pedofilom zbežati pred zakonom?
Kekec99
# 11.02.2016 ob 12:46
Katoliška cerkev škofom: Ni vaša dolžnost prijaviti obtožbe o spolnih zlorabah otrok

Stopite že na stran pedofilov, in se nehajte skrivati za neko vero.Kot vem je dolžnost vsakega državljana da prijavi kriminalno dejanje, ne glede na to kaj pravijo pedofili v cerkvenih vrstah.
ivan ne
# 11.02.2016 ob 12:41
Kaj oni so nad zakonom? Vsak drug je kazensko odgovoren, če tega ne prijavi, oni pa ne?
Pa kaki njihovi interni zakoni, vsakega škofa, ki kaj ve o tem pa ne prijavi je treba kazensko preganjat. Niso nič drugačni in posebni kot ostali državljani.
Charles_Darwin
# 11.02.2016 ob 12:33
Avtor omenjenih smernic Anatrella je sicer bolj znan po zagovarjanju stališč glede "teorije spola". Pravi namreč, da vedno večje sprejemanje homoseksualnosti v zahodnih državah ustvarja "resne težave" za otroke, ki so izpostavljeni "radikalnim idejam spolne usmerjenosti". Anatrellove smernice poleg tega zmanjšujejo resnost dediščine Cerkve glede sistemske zlorabe otrok, ki je po mnenju skupin za zaščito pravic žrtev problem še dandanes.

Upam, da te smernice objavlja iz zaprtega oddelka psihiatrične ustanove.
zvit kot presta
# 11.02.2016 ob 13:23
Sem katoličan in aktiven član Cerkve. Pa me je ob takšnih zadevah sram in me popade sveta jeza.
mag.lepi
# 11.02.2016 ob 13:22
a si ti normalen? kdorkoli ve da nekdo nekoga zlorablja ga je dolžan prijavite v kolikor ga ne odgovarja po zakonu ne glede na to ali je mesar, ključavničar ali pa duhovnik!!!
stewie
# 11.02.2016 ob 12:46
Jasno. Ko pa že pride do česa takega, pa je njihova naloga seveda čistiti zločinca in njegovo organizacijo, ne pa žrtev oz. po njihovem grešnikov. Licemerstvo na kubik. In nekateri jim še vedno verjamejo, ter hodijo k spovedi, drugim pa očitajo zločinskost bivšega režima pri nas. Seveda sam ne mislim braniti ta rdečih, ampak zadnji, ki jim lahko kaj očitajo, so glih kleriki.
Partizan Miha
# 11.02.2016 ob 14:34
Cerkev, več kot očitno podpira prikrivanje pedofilije, kako pa lahko to podpirajo tudi verniki, pa mi ne bo nikdar jasno.
Isao
# 11.02.2016 ob 13:33
Na nacionalni televiziji je en duhovnik,kako leto nazaj,povsem sproščeno razlagal kako se je njihova komisija "pogovorila" s tremi osebami,od katerih je ena bila celo mladoletna,ki so prijavile spolno nadlegovanje duhovnika in jih uspela prepričati da niso šle na policijo.Prav tako naša država ni protestirala,ko je Vatikan izgnal dva naša državljana in sicer g.Urana in g.Krašovca.Po naši zakonodaji mora vsakdo,ki dela v ustanovi za mladoletnike prijaviti vsak sum spolne zlorabe,sicer je sam kazensko odgovoren.V praksi to pomeni da mora tudi čistilka ali kuharica v osnovni šoli ali vrtcu prijaviti vsak sum spolnega napada na mladoletnika.Duhovniki in njihovi nadrejeni pa tega po naši zakonodaji niso dolžni.Imamo torej de facto uzakonjen dvojni pravni red.Rkc in Vatikan pač igrata po svojih pravilih,naloga (naše)države pa je da ta dvojni pravni red odpravi in se vsem odškodovanim tudi opraviči in izplača odškodnine.
Partizan Miha
# 11.02.2016 ob 13:22
Kje je zdaj Primc in njegova banda ? Moti jih, da siroto posvojita dve ljubeči osebi, ne moti pa jih pedofilija in prikrivanje pedofilije v RKCju. Res se mu gre za otroke ja.
Koprčan98
# 11.02.2016 ob 13:26
V primeru, da pri spovedi nekdo prizna zlorabo otroka, naj zupnik gre takoj v spovednico in osebo premlati
Knight Kant
# 11.02.2016 ob 13:19
In nas spin doktorji svarijo pred šeriatskim pravom, ki da velja v nekakšnih "no.go zones". Kanonsko pravo pa ima medtem izgleda prioriteto pred kazenskim pravom na celotnem teritoriju katoliških držav.
Wagra
# 11.02.2016 ob 14:37
Cerkev, več kot očitno podpira prikrivanje pedofilije, kako pa lahko to podpirajo tudi verniki, pa mi ne bo nikdar jasno.

V Sloveniji je bilo veliko primerov, ko so farani bili tiho, ko so župniki naskakovali njihove lastne otroke.
Kaj pa vem, morda je pa pedofilija pri katolikih neke vrste spolna vzgoja.
K_ris
# 11.02.2016 ob 14:30
Kaj bi prijavljal.

En očenaš, pa tri zdravemarije in bo. Če je bilo res hudo, te morda prestavimo v sosednjo škofijo.
The_Rocket
# 11.02.2016 ob 13:54
Mi smo res banana država... Vedno se trudimo biti druga Švica, kljub temu se pa niti na področjih, ki jih ima Švica fantastično urejene, ne zgledujemo po njih.

Ko se zaposliš pri delodajalcu, daš izjavo kateri cerkvi pripadaš - če sploh kakšni - in ti odvisno od kantona, delodajalec direktno drga procent ali dva ter nakaže tvoji cerkvi. S tem ubijejo več muh na en mah. Najprej cerkve nimajo možnosti za goljufanje in zavajanje s statistiko in številom vernikov, ker je vse stvar javne evidence. Država ima z verskimi ustanovami resnično minimalne stroške. In nenazadnje, kar je najbolj pomembno in najbolj pravično, nobena cerkev ne zajeda ne države, ne preostalih državljanov, ampak samo in izključno svoje vernike. Pa vse verske skupnosti so obravnavane enako, brez diskriminacije in favoriziranja. Če ustanoviš svojo religijo in dobiš dovolj idiotov, da ti plačajo davek, je to povsem legitimno. Amen.
mag.lepi
# 11.02.2016 ob 13:24
ampak je kul ker greš pol k spovedi pa grehov več ni a ne?
severna zvezda
# 11.02.2016 ob 13:14
dadodd,

saj, žalostno, da del RKC / Vatikana v lastni sprevrženosti gre tako daleč, da za potrebe zmanjševanja pedofilov v svojih vrstah potem izvaja posredno gonjo proti npr. istospolno usmerjenim. Pri nas, oh-kako-slovensko - to s pridom izvajajo in to na način, da v kampanjah še zdaj nalašč lažejo in zavajajo nerazgledane (neverne in vernike), da je npr. pedofilija isto kot homoseksulnost ipd. izpeljanke. In to javno: v času referendumskih kampanj (1. tak referendum, ne ta zadnji)....... Zavestno lažejo in NIKOLI ne odgovarjajo za krivo obtoževanje ...... Če pa nekdo samo za 30 stopinj postrani obesi križ na steni ali reče karkoli zoper katoliško organizirano vero, pa takoj ekskluzivna galama s tisto znano, da gre za žaljenje vere ipd. papagajsko naučene sintagme ......Zeeeh in hinavsko. Fej!

Žalostno. In potem bomo spet poslušali, kako je pa sedanji papež najboljši na svetu in doslej in da pač sam nič ne more storiti, ker je pač v Vatikanu lobi - ja, je pedo-homo lobi,....Zeeeeh..... Naj že enkrat priznajo, da v pokvarjenosti prav ''vodijo''..... :(
cairns
# 11.02.2016 ob 13:57
Katoliška cerkev škofom: Ni vaša dolžnost prijaviti obtožbe o spolnih zlorabah otrok

V Sloveniji velja slovenska in ne vatikanska zakonodaja. Zato:

KZ-1 RS

Pomoč storilcu po storitvi kaznivega dejanja
287. člen

(1) Kdor skriva storilca kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, ali mu s skrivanjem orodja, sledov ali kako drugače pomaga, da ga ne odkrijejo, ali kdor skriva obsojenca ali stori kaj drugega z namenom, da se ne bi izvršila kazen ali izrečeni varnostni ukrep, ali da se ne bi uporabil vzgojni ukrep oddaje v vzgojni zavod ali prevzgojni dom, se kaznuje z zaporom do enega leta.
TineB
# 11.02.2016 ob 13:56
Škof je v prvi vrsti DRŽAVLJAN neke države in šele potem škof. In za vse državljane velja, da so pred zakonom enaki. Tudi škofi.

In če za vse velja predpis, da so dolžni prijavljati kazniva dejanja (med njimi tudi zlorabe otrok), če zanje vedo, to velja tudi za škofe. In tudi za njih velja - kot za vse državljane - da če kaznivega dejanja, za katerega vedo, ne prijavijo, so soudeleženci pri prikrivanju kaznivega dejanja - kar je samo po sebi kaznivo dejanje.

RKC se pa obnaša, kot da za njene škofe in duhovnike itd ne velja kazenska zakonodaja države, katere državljani so.

RKC se obnaša kot država v državi. In s konkordati ji takšen status države tudi podelijo, kar je škandalozno.

In RKC je hinavska do amena: ločenost države od cerkve interpretira samo tako, da se država ne sme vpletati v cerkev - medtem se pa cerkev lahko v državo.

Res ... Kako je mogoče, da je v letu 2016 v demokratičnih državah še vedno prisotna neka takšna institucija paradržave - ki je zaradi svojega religiznega statusa praktično nedotakljiva. škandalozno! In srhljivo.
STRIKE
# 11.02.2016 ob 14:42
Po njihovem je potrebno pedofile, ki zlorabljajo otroke skrivati!

Homoseksualce, ki imajo prostovoljne spolne odnose z odraslimi osebami pa čim bolj blatiti v javnosti!

In to država in nekateri državljani podpirajo!

Ne vem kdo je bolj kriv? RKC ali njihovi podporniki!?
severna zvezda
# 11.02.2016 ob 14:11
Kje so sedaj tisti, ki so govorili kako napreden in kakšen imeniten človek je tanovi papež?...pokvarjen je ravno toliko kot vsi ostali.

Ni ne najslabši in ne najboljši (njegov pontifikat še teče), lahko pa bi rekli, da je kot ........... v določeni preobleki ali vsaj takole - po njegovih besedah in dejanjih do sedaj: izreče dve besedi v prihodnost, zatem pa z dejanjem v praksi spet stopi nazaj. .......

1. primer: nekaj pozitivnega ali vsaj ne žaljivega papež izreče o homoseksualcih, zatem pa preko organov Vatikana in lokalnih filial v Evropi in po svetu spet sledi zavračanje istospolnosti .......

2. primer: pedofili - podobna zgodba: papež je najostreje obsodil pedofilijo v cerkvenih vrstah .... No, potem pa današnja novica o napotilih škofom......

3. primer: begunci -papež poziva svet in Evropo k sprejemanju beguncev ipd.; no, potem pa ''za zgled'' sprejmejo pod krov eno družino. Seveda je to krščanska familija iz Sirije. Je kaj novega na tem področju, so sprejeli še druge? Sem kaj spregledal?

Prav norca se delajo! Direkt v možgane ******* :(

Če kaj, je ta Frančišek tak dobrovoljni stagnator! :) To pa je tudi VSE!
severna zvezda
# 11.02.2016 ob 13:40
DOBROTA JE SIROTA ali kar je dovoljeno pedofilom, ni dovoljeno mamam gejev.... In lepa gesta lj. nadškofije....

Eden od dveh člankov na Dnevniku, spodaj le izsek iz članka:

Na naše včerajšnje poročanje, da se je vernica in mati geja Bojana Isteniča zaradi zagovarjanja pravic istospolno usmerjenih oseb v zadnji referendumski kampanji znašla v nemilosti cerkvenih avtoritet, so se včeraj odzvali tudi v ljubljanski nadškofiji.

Na nadškofijo nas je po odgovore napotil župnik Marjan Čuden, ki naj bi se strinjal z nekaterimi člani župnijskega pastoralnega sveta (ŽPS), da Isteničeva ne more biti več članica tega organa, ki velja za župnikovo posvetovalno in delovno telo. Upokojena sodnica z ljubljanskega okrožnega sodišča je sicer kot predstavnica Karitasa že drugi mandat članica župnijskega pastoralnega sveta v cerkvi na ljubljanskem Viču, vendar je svoje članstvo v ŽPS in Karitasu zaradi pritiskov in napadov do odločitve škofije na lastno pobudo zamrznila.

fafaron
# 11.02.2016 ob 15:43
Res sem samo preletel pol članka in nekaj komentarjev ... ne glede na to:

Vsak je dolžan prijaviti nasilje nad mladoletniki, od smetarja do papeža, policiji! KONEC!
KovacevaKobila
# 11.02.2016 ob 15:26
Avtor omenjenih smernic Anatrella je sicer bolj znan po zagovarjanju stališč glede "teorije spola". Pravi namreč, da vedno večje sprejemanje homoseksualnosti v zahodnih državah ustvarja "resne težave" za otroke, ki so izpostavljeni "radikalnim idejam spolne usmerjenosti" ...

Izpostavljenost 'neradikalni' spolni usmerjenosti lepega števila duhovnikov pa ne ustvarja 'resne težave' za otroke?

Cerkev kot Cerkev. Homoseksualcem očita, da hočejo 'neupravičene privilegije', sama pa je leksikonska definicija neupravičenih privilegijev: mastno subvencionirana, onstran davkov in zakonov.
OMNIC
# 11.02.2016 ob 15:02
Lepo!
Cerkev se želi (in se) vmešava v državne posle in v posvetne stvari. Pravo ima pa "svoje". Za njih (kurijo) pravna država ne obstaja. Oni bi želeli sistem 'kadija te tuži, kadija te sudi'. Se pravi škof te toži in tudi obsodi. Torej nikakor. Pometanje pod preprogo press. Kako gre to skupaj z evangelijem? In kaj porečejo žrtve?
K_ris
# 11.02.2016 ob 14:50
svetoval, naj v primeru sumov spolnih zlorab obtoženim duhovnikom odvzame dovoljenje za služenje in sproži sojenje pa kanonskem pravu

In potem katoliki kritizirajo muslimane, ki si želijo sojenje po šeriatskem pravu. Zadaj pa odmeva ...isti ...isti ...isti

Oboji si zaslužijo povsem enako obsodbo. V sekularnih državah ni prostora ne za šeriatsko, ne za kanonsko pravo. In ne, ni eno sprejemljivo, drugo pa ne.
severna zvezda
# 11.02.2016 ob 13:58
... ampak klerofobom je to itak vseeno........ važno da se pljuva

Če že ne moreš brez ''užaljenosti'' in navidezne skrbi za ''ubogi kler'', je bolje, da skup sklepaš izraz katolifobi, in ne klerofobi. :)
KLIPAN
# 11.02.2016 ob 13:54
Za otroke se gre!
V kakem smislu lahko vidimo.
Žlahtna desnica v vsem svojem sijaju.
Slepi
# 11.02.2016 ob 12:58
Eden od predstavnikov Cerkve, ki je seznanjen z delom komisije za zlorabe, je dejal, da je stališče komisije, da je prijava zlorab posvetnim oblastem "moralna dolžnost, pa če to civilna zakonodaja zahteva ali ne". Komisija naj bi bila v bodoče udeležena pri urjenju škofov.

Očitno so tudi glede teh vprašanj v Vatikanu dve struji, upam da bo prevladala ta citirana.
Partizan Miha
# 11.02.2016 ob 15:19
Zame je tudi vsak, ki zagovarja take poteze cerkve, soodgovern in sokriv za te svinharije.
Upam celo, da bog res obstaja in da bojo vsaj po smrti primerno kaznovani.
Valuk_
# 11.02.2016 ob 15:03
Mojim otrokom je tako prepovedano se gibati okoli Cerkve in okoli župnikov.

Ne vem zakaj bi jih izpostavljal nevarnostnim, plus bolje da se izogibajo enoumju.
kislec
# 11.02.2016 ob 14:57
Morda je še najbolj značilno, kako se konča članek v Guardianu:
The Vatican declined to comment!!!
serznoz
# 11.02.2016 ob 14:46
Vse po starem...
Preberite Tineta Hribarja v Sobotni prilogi!
Sicer pa: po vsem svetu velja, da je kriv tudi tisti, ki drži žakelj.
tanja11
# 11.02.2016 ob 14:41
če kaj vem, je prikrivanje kaznivega dejanja tudi kaznivo dejanje. in če prav razumem, rkc svoje škofe poziva k prikrivanju kaznivih dejanj. slabo, slabo, slabo...
cairns
# 11.02.2016 ob 14:35
Partizan Miha
Cerkev, več kot očitno podpira prikrivanje pedofilije, kako pa lahko to podpirajo tudi verniki, pa mi ne bo nikdar jasno.

Oprani možgani press.
vnk
# 11.02.2016 ob 14:27
Dobili ste kost za glodanje.

Ma jih je toliko, da me že zobje bolijo.

Vsak članek o cerkvi še ne pomeni, da jo morate blatit.

Piši pritožbe na RKC, ko bodo bolj pošteni, bodo tudi članki pozitivni in odzivi na njih.

Očitno nima nihče od pljuvačev narejenega nobenega svetega zakramenta.

K sreči potrdilo s strani Cerkve ni potrebno, da se jo sme kritizirati.

In posledično ne veste, da duhovnik pri poslušanju spovedi ne sme naprej povedati, kaj mu je spovednik zaupal.

Duhovniki so državljani Slovenije in za njih veljajo enaki zakoni... morda si Cerkev sekularnost razlaga malce narobe.

Čeprav ni nikjer napisano, da je govora o duhovnikih, jih vi blatite.

OK, Dedek Mraz je bil, ker je komunist.

Morda je pa kateri tu gor še hujši grešnik, pa tega ne vemo.

Morda je pa vaš lokalni duhovnik še hujši grešnik ali pa nekdo v klopeh, ki hodi k maši.... no, k sreči imamo zakon, po katerem se jih obravnava, če so dokazi, medtem ko Cerkev, tega ne želi.

Glavno da se blati cerkev!

Res je, živimo zato. Ali pa je morda to posledica, da se Cerkev želi vmešavati v naša življenja.

Vas je crekev kaj narobe naučila,če ste slučajno kdaj hodili k verouku?

Mislim, da je problem bolj v tem, da se Cerkev ne drži lastnih naukov.

Ali ste zato nastrojeni proti njim, ker ste pač levosučni??

Ker smo za sekularno državo?

Če še niste imeli možnost nikjer prebrati, vam povem, da je papež strogo proti pedofiliji in izkoroščanju otroške delovne sile!

Hm, a konec članka namiguje na zopet sporno interno obravnavo...
TineB
# 11.02.2016 ob 14:13
Kler lahko nekritično in brezpogojno zagovarjajo le ... klerikalci. Torej, nedemokrati.

Meni se je že od nekdaj zdelo neokusno in že kar smešno, ko so se proklerikalne stranke in struje oklicale in okitile z nazivom "demokratične". Yeah, right. Svizec maha.
Kekec99
# 11.02.2016 ob 14:11
@Baba Tečna
Se bojim, da bo večina spet slabo prebrala članek in odplavala vse do srednjega veka in čarovnic...
------------------------------------------------------------
Katoliška cerkev škofom: Ni vaša dolžnost prijaviti obtožbe o spolnih zlorabah otrok

Ni nobene potrebe po branju, že naslov je dovolj zgovoren.Upam da jih kdo prijavi, saj je prikrivanje zločinov in skrivanje zločincev kaznivo dejanje.Kar se pove v spovednici, naj tam tudi ostane, to da pa nekomu govoriš da ni njegova dolžnost prijaviti obtožbe o spolnih zlorabah med tem ko se te dogajajo ravno v "tvojih" vrstah pa je prav bolno in sprevrženo dejanje.
Wagra
# 11.02.2016 ob 14:04
vsi klerofili, oz. pedofilo-fili,
da vas ni sram, ko zagovarjate vaš pokvarjen kler.
vzhodnik
# 11.02.2016 ob 15:20
Zahtevati referendum o financiranju RKC in ločitev cerkve od države! AMEN!
Koalicija za otroke gre kje ste, kaj vam veleva etika??? Kje je odkrita obsodba zlorab v RKC??
UličnaSvetilka
# 11.02.2016 ob 14:51
Dajmo začet zbirat podpise za ukinitev 200 mio/letno za rkc + konec davčnih olajšav.
muki-1
# 11.02.2016 ob 13:46
Kje so sedaj tisti, ki so govorili kako napreden in kakšen imeniten človek je tanovi papež?...pokvarjen je ravno toliko kot vsi ostali.
drevo1
# 11.02.2016 ob 14:28
Posiljevalce krizat!
cairns
# 11.02.2016 ob 14:09
Morajo se sicer zavedati lokalne zakonodaje, a edina dolžnost škofov je takšne obtožbe obravnavati interno

Povedano v vsem razumljivem jeziku. Prikrivajte in zatajite kazniva dejanja.
Kazalo