Bolnišnice morajo v skladu z zakonom zagotoviti možnost umetne prekinitve nosečnosti. Foto: EPA
Bolnišnice morajo v skladu z zakonom zagotoviti možnost umetne prekinitve nosečnosti. Foto: EPA

Do konca tedna bodo vsi direktorji bolnišnic prejeli opozorila ministrstva za zdravje. Na Hrvaškem trenutno kar v devetih bolnišnicah zaradi ugovora vesti zdravnikov ne opravljajo medicinskih prekinitev nosečnosti, torej splavov.

Dokler se je to dogajalo v javnih zdravstvenih ustanovah v manjših mestih, na primer v Kninu, uradno to ni bil velik problem, a ko so pred kratkim vsi ginekologi najstarejše bolnice v Zagrebu Sveti Duh zavrnili sodelovanje pri splavih, se je zbudil minister za zdravstvo Siniša Varga.

Minister je opozoril direktorje vseh bolnišnic, da morajo v skladu z zakonom organizirati poseg medicinskega splava na zahtevo uporabnic zdravstvenega zavarovanja ali pa bodo kaznovani. Na kršitev zakona opozarjajo tudi nevladne organizacije za pravice žensk.

A splav na Hrvaškem ni samo zdravstveni, ampak tudi politični problem. Največja opozicijska stranka HDZ je že napovedala, da bo po prihodu na oblast spremenila zakon in dodala določilo o obveznem posvetovalnem pogovoru z duhovnikom, preden bo ženska, ki je vernica, opravila splav.

Ateistke in agnostikinje se bodo morale pogovoriti s psihologom ali socialnim delavcem. Na Hrvaškem je trenutno mogoče opraviti splav do desetega tedna nosečnosti, ne da bi se ustanove uradno vpletale v odločitev žensk.

Hrvaški ginekologi zavračajo opravljanje splavov
Hrvaški ginekologi zavračajo opravljanje splavov