Kenyatta pravi, da bo v duhu povezovalnosti skušal v program vključiti tudi nekatere predloge opozicije. Foto: Reuters
Kenyatta pravi, da bo v duhu povezovalnosti skušal v program vključiti tudi nekatere predloge opozicije. Foto: Reuters
Prisega je potekala na največjem kenijskem stadionu. Foto: Reuters

Slovesnosti, na kateri je 56-letni Kenyatta prisegel za drugi in obenem zadnji petletni mandat, so se udeležili številni predsedniki držav, večinoma iz Afrike, pa tudi visoki predstavniki številnih drugih držav, ne pa tudi predstavniki opozicije.

Kenyatta je v svojem govoru dejal, da bo "v duhu povezovanja" skušal v svoj program vključiti tudi nekaj predlogov opozicije in da bo deloval kot "varuh sanj vseh Kenijcev".

Pred prisego so v Nairobiju izbruhnili spopadi med policisti in privrženci opozicije ter vladajoče stranke, pri čemer sta bila ubita dva človeka.

Policija se je s privrženci opozicije spopadla, ko je skušala preprečiti njihovo zborovanje v spomin na več kot 50 ubitih v letošnji politični krizi v Keniji. Spopadi s podporniki vladajoče stranke pa so izbruhnili, ko so se ti skušali prebiti na stadion Kasarani, prizorišče prisege predsednika.

Zmago potrdilo sodišče
Kenyatta je prisegel, potem ko je kenijsko vrhovno sodišče potrdilo njegovo zmago na oktobrskih ponovljenih predsedniških volitvah. Kenijska opozicija, ki je volitve bojkotirala, "nelegitimne vlade" predsednika Kenyatte ne priznava.

Vrhovno sodišče je septembra zaradi nepravilnosti in nezakonitosti razveljavilo predsedniške volitve, ki so potekale 8. avgusta in na katerih je zmagal Kenyatta. A ta odločitev sodišča je še okrepila proteste, v katerih je umrlo 52 ljudi.

Ponovljene volitve so nato potekale 26. oktobra, na njih pa je z 98,26 odstotka glasov zmagal dosedanji predsednik Kenyatta. Njegov glavni protikandidat, opozicijski voditelj Raila Odinga, ki je volitve bojkotiral, pa je osvojil 0,96 odstotka glasov. Odinga še vedno namerava decembra sam priseči kot predsednik.

Volitev, ki so jih spremljali protesti, se je udeležilo 38,8 odstotka volivcev.