Po predsedniških volitvah leta 2007 je bilo ubitih najmanj 1.100 ljudi, več kot 600.000 pa jih je moralo zapustiti svoje domove. Foto: EPA
Po predsedniških volitvah leta 2007 je bilo ubitih najmanj 1.100 ljudi, več kot 600.000 pa jih je moralo zapustiti svoje domove. Foto: EPA
Uhuru Kenyatta
Volitve leta 2007 so sicer zaznamovale obtožbe o volilnih prevarah, ki so sprožile politične nemire. A ti so se hitro sprevrgli v etnične spopade, ki so predstavljali najhujše nasilje v Keniji od samostojnosti leta 1963. Leta 2007 sta bila Kenyatta in Rutu nasprotnika, na volitvah marca letos pa sta nastopila kot zaveznika in sta bila izvoljena na mirnih volitvah. Foto: EPA

še senat.

Parlament je odločitev sprejel manj kot teden dni pred začetkom sojenja kenijskemu podpredsedniku Williamu Rutu, ki je obtožen, da je organiziral krvavo nasilje in nemire po predsedniških volitvah leta 2007, v katerih je bilo ubitih najmanj 1.100 ljudi, več kot 600.000 pa jih je moralo zapustiti svoje domove.

Če bo parlament predlog podprl, bi bila Kenija prva država, ki bi izstopila iz ICC-ja. S tem pa so se začele debate o odstopu od Rimskega statuta ICC-ja. Številni kenijski politiki namreč menijo, da je ICC neokolonialistična organizacija, ki preganja le Afričane.

Umik iz ICC-ja ne bi vplival na trenutne postopke
Predsednik narodne skupščine Adena Dualeja meni, da bi izstop iz ICC-ja "izboljšal ugled Kenije v svetu". Vodja opozicije Francis Nyenze pa opozarja, da država s tem mednarodni skupnosti pošilja napačno sporočilo.

Na namere Kenije so se že odzvali pri ICC-ju in potrdili, da morebitni umik ne bi vplival na trenutne postopke. "Umik iz ICC-ja ne bo imel učinka na postopke, ki so že v teku. Referendum ali odločitev vlade ne spreminjata obvez Kenije po popolnem sodelovanju z ICC-jem," je v sporočilu za javnost zapisal tiskovni predstavnik ICC-ja Fadi El Abdalah.

ICC so sicer ustanovili leta 2002, da bi kaznovali najhujše zločine, članstvo držav pa je prostovoljno. Za umik iz ICC-ja je potrebna predložitev uradne zahteve ZN-a, ta proces pa bi lahko trajal tudi več kot leto dni.

Kenyatta in Ruto bosta sodelovala z ICC-jem
Proces proti Rutu se bo začel v torek, približno dva meseca pred sojenjem kenijskemu predsedniku Uhuruju Kenyatti, ki je prav tako obtožen zločinov proti človečnosti, ubojev, posilstev, preganjanja in nasilja. Tako Ruto in Kenyatta zavračata obtožbe, a kljub temu trdita, da bosta popolnoma sodelovala z ICC-jem.

Koalicija Kenyatte in Ruta obvladuje tako narodno skupščino kot tudi senat, zgornji dom parlamenta, ki bo o istem predlogu razpravljal naslednji teden. Kenyatta in Ruto pa sta že večkrat zahtevala, da ICC opusti obtožbe proti njima. Med drugim je Kenija maja v pismu Varnostnemu svetu Združenih narodov zaprosila za takojšen zaključek postopka proti Kenyatti in Rutu pred ICC-jem, saj naj bi z nadaljevanjem sojenja ogrožali stabilnost Kenije.